Rodičia dostanú od nového roka menej peňazí. Daňový bonus na deti sa znižuje. Komu a o koľko?

ahojmama.sk, 19. septembra 2024 o 05:26

Daňový bonus na dieťa, ktorý dnes mnohým rodičom vylepšuje výplatu, od nového roka v súčasnej podobe končí. Štát ho mení v rámci konsolidačného balíčka, ktorým chce vylepšiť stav verejných financií.

Úprava daňového bonusu na dieťa tak, ako ju navrhuje štát, zníži príjmy mnohým rodinám.

Foto: shutterstock.com

Minister financií Ladislav Kamenický avizuje, že daňový bonus po novom viac pomôže rodinám s nízkymi príjmami. Faktom však je, že štát jeho sumy znižuje celkovo a rovnako aj vek detí, do akého môžu mať naň rodičia nárok.

Bývalý minister práce za SaS a súčasný europoslanec Jozef Mihál vypočítal, že kým dnes je daňový bonus pre deti do 18 rokov 140 eur a pre študentov nad 18 rokov 50 eur, od januára bde v sumách 100 a 50 eur. Vyššiu čiastku si budú môcť odrátať rodičia detí do 15 rokov. Pre rodičov stredoškolákov do 18 rokov bude bonus len 50-eurový. Pre rodičov detí nad 18 rokov bude nedostupný.

Zároveň sa mení aj najvyššia hranica základu dane, ktorú môže daňový bonus dosiahnuť. Kým dnes je napríklad pre rodiča s dvomi deťmi 27 percent, od nového roka má byť až 36 percent. Pri jednom dieťati sa posunie z dnešných 20 na 29 percent, pri troch z 34 na 43 a pri štyroch zo 41 na 50 percent základu dane.

V prepočte to znamená, že rodičom, ktorí zarábajú v hrubom viac než 2 480 eur, bude klesať nárok na tento bonus. A tí, ktorí majú hrubú mzdu cez 3 632 eur, nebudú mať nárok na daňový bonus vôbec.

„Ľudia s priemernou mzdou to budú mať rovnaké, pri vyššej mzde to bude klesať. Dávame viac tým, ktorí to potrebujú,“ vraví minister Kamenický s tým, že dnes daňový bonus stojí štát takmer miliardu eur a úpravou sa ušetrí 170 miliónov eur.


ANKETA:

Súhlasíte s navrhovanými úpravami daňového bonusu?

19,0%



75,9%



2,6%



0,9%



1,5%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >