Dojčiť v kostole? Pápež František hovorí áno, ženu aj tak posielali von z katedrály Sv. Víta

Patricia Poprocká, 10. septembra 2019 o 15:57

Banka nie, reštaurácia nie, a čo potom kostol? Pred pár dňami posielali preč z pražskej katedrály Sv. Víta kanadskú turistku, pretože dojčila svoju dvojročnú dcérku, unavenú z ďalekej cesty, časového posunu i nového prostredia.

Ochrankár chránil kostol aj pred tým, čo netreba.

Foto: Marianne Drouin pre Blesk

Pre mnohých prudérnych katolíkov to bol „správny krok“, kto sa má čo v kostole odhaľovať? Dojčenie do kostola však patrí, rovnako ako do banky či reštaurácie, pre tých, ktorým nestačia obrazy či sochy dojčiacej Márie, je tu aj jednoznačný odkaz samotného pápeža Františka.

„Ak začnú plakať, alebo sa nebudú dobre cítiť, alebo im bude príliš teplo, alebo sú hladné..., nadojčite ich, nebojte sa, nakŕmte ich, pretože aj toto je jazyk lásky," vyzýval matky pápež František pri krste 30 detí v Sixtínskej kaplnke v roku 2018.

Názor hlavy katolíckej cirkvi, žiaľ, nezdieľajú všetci. Počnúc ochrankárom Správy pražského hradu, ktorého počínanie schvaľuje napríklad aj známy sexuológ Radim Uzel. Ten pre český Blesk poukázal na sexuálny symbol ženských pŕs a dojčenie v cirkevnom stánku označil za neprípustné. „Ženský prsník funguje ako orgán výživy novorodenca, ale tiež ako sexuálny symbol. A náhodný divák je v rozpakoch,“ myslí si.

Správa pražského hradu sa snažila neskôr vysvetliť, že ochrankách chcel ponúknuť dojčiacej mamičke Marianne Drouin vhodnejšie miesto, ona samotná to však popiera. Nevyplýva to ani z videa, ktoré v chráme natočil jej manžel. „Ak chcete byť liberálna matka, buďte, ale vonku,“ vraví napríklad ochrankár. Marianne v snahe o diskrétnosť dala ešte dcérke na hlavu široký klobúčik, aby bol viac zakrytý prsník.

Nejde o prvý prípad, kedy mali mamičky problém s tým, že na verejnosti dojčili svoje deti. Informovali sme o prípadoch, kedy ich posielali von z banky či reštaurácie a rovnako ako teraz, aj vtedy sa stretávali s rozdielnymi názormi verejnosti.

Na to, že dojčenie, aj to na verejnosti, je prirodzené, poukazujú okrem mnohých lekárov či laktačných poradkýň aj Svetová zdravotnícka organizácia. Tá vo vlaňajšom dokumente uviedla, že akceptovanie dojčenia na verejnosti je jedna z podmienok toho, aby ženy dokázali pokračovať v dojčení svojich detí.
Dojčiace dieťa nepremýšľa nad dojčením ako nad jedlom či nad pitím. Vníma ho ako starostlivosť matky, ktorá napĺňa jeho akútne potreby.

Na dokument WHO, ako aj na vyjadrenie pápeža Františka upozorňuje na svojej stránke združenie na podporu dojčenia Mamila. Jeho predsedníčka MUDr. Lucia Kantorová upozornila, že je dôležité prekonať izoláciu matiek na materskej dovolenke. „Ženy nechodia naschvál dojčiť von. Ženy chodia von a popri tom dojčia. Je dôležité, aby diskusia o dojčení nedospela na úroveň budovania špeciálnych miestností na dojčenie. Dojčiacej žene úplne stačí, že si ju nikto nevšíma,“ povedala v rozhovore pre ahojmama.sk.

Ak matka dojčí na verejnosti, podľa nej to vôbec nie je situácia, ktorú by bolo treba riešiť. „Úplne stačí počkať na to, kým sa dieťatko nadojčí,“ dodala. Pri dojčení totiž nejde len o nasýtenie dieťaťa, je to preň zdroj istoty, upokojenia, ochrany.

„Keď sa dieťa dojčí, tak získa množstvo oxytocínu a endorfínov, ktoré mu zlepšujú náladu, prestane sa báť. Dojčenie reguluje teplotu dieťaťa, jeho srdcovú činnosť, dýchanie, hladinu stresu. Dojčiace dieťa nepremýšľa nad dojčením ako nad jedlom či nad pitím. Vníma ho ako starostlivosť matky, ktorá napĺňa jeho akútne potreby. Takže namiesto vysvetľovania 2-ročnému dieťaťu alebo 2-mesačnému bábätku, že sa „nemôže“ dojčiť, je oveľa jednoduchšie vysvetliť verejnosti, že sa vôbec nemusí pozerať,“ vysvetľuje Lucia Kantorová.


ANKETA:

Poburuje vás dojčenie v kostole?

35,2%



61,0%



1,5%



1,5%



0,9%










Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatar7luba7 10. septembra 2019 o 09:13

    V súvislosti s dojčením v kostole, ma napadla taká myšlienka - ako by sa zatvárili naši poslanci, keby ich kolegyne dojčili svoje deti počas jednania, alebo dokonca za predsednickým stolom.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarJanamichalkova 10. septembra 2019 o 09:36

    Poslat ju mohol ked tak kvoli holym ramenam. Ale nie kvoli dojceniu, tam nebolo odhalene urcite nic.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarCicula 10. septembra 2019 o 10:02

    ak decko nezvláda "únavu z ďalekej cesty, časového posunu i nového prostredia", nemajú ho rodičia vláčiť cez polovicu sveta a vstupovať do objektov, ktoré sú pre niektorých posvätné. Ak by vstúpila do mešity, odišla by prinajlepšom bez prsníka, ak by jej ušetrili hlavu! A ktovie, ako by reagovali na takúto "turistku" v Jeruzaleme...
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarJanamichalkova 10. septembra 2019 o 10:58

    Cicula, ani v mesite nesmu byt hole ramena, hlboky vystrih, dokonca by nemali byt vidiet hole nohy - naozaj by tato pani nemala tak vstupovat do Bozieho chramu. Ale kvoli dojceniu?? Panna Maria je najlepsim prikladom co je spravne. A aby dojcata nesli s matkou do kostola?? Vsak Jezis sam vyzyva deti, aby k nemu prichadzaju. Autorita cirkvi je papez, nie laik, a ten to svojim vyrokom potvrdil.
    Tato matka si mala prehodit cez seba satku, neriesit to len klobucikom, ktory ukryl to, co nebolo potrebne ukryvat - dieta. Satka by diskretne schovala vsetko potrebne.
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Dieťa 1 — 6 - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >