Dojčenie pohoršuje? Mamičku vykázali z banky, pretože dávala ročnej dcére mlieko

Patricia Poprocká, 11. apríla 2019 o 06:00

Odhaleným celebritám tlieskame, ale dojčiaca žena poburuje, kritizovala nedávno hodnoty našej spoločnosti rodičovská poradkyňa Adriana Kráľová. Je to tak, a nielen na Slovensku. Pred pár dňami necitlivo vyhodili dojčiacu ženu z pražskej pobočky Raiffeisenbank ČR.

Dojčenie áno, ale iba pekne doma v izbe?

Foto: shutterstock.com

Na prípad upozornila samotná mamička Lucia na facebookovej stránke Laktačnej ligy. Banka argumentuje braním ohľadov na iných klientov, viacerí ľudia však takýto prístup kritizujú.

„Aj pápež František vyzval matky, aby v Sixtínskej kaplnke dojčili svoje deti. Pobočka Raiffeisen nestojí vyššie,“ vyhlásila v tejto súvislosti Laktační liga.

Ochrankár jej vyčítal exhibicionizmus

Luciina dcérka si čakanie v rade krátila pochôdzkou po miestnosti, potom chcela mlieko. Je stále dojčená na požiadanie, tak, ako to odporúčajú aj psychológovia, takže si len žiadala, na čo je zvyknutá.

Lucia bola sčasti schovaná za kočiarom, dcérka jej pri dojčení sedela na kolenách, hlavou v podstate zakrývala prsník. Navyše Lucia mala na sebe dojčiace tielko a sveter, prsník takmer nebolo vidieť, no napriek tomu po pár minútach za ňou prišiel ochrankár, ktorý jej vyčítal exhibicionizmus.

„Nahlas, na celú pobočku ma upozornil, aby som sa okamžite zahalila, prestala exhibovať, lebo je to verejný priestor a ja sa odhaľujem, čo je zakázané a majú to uvedené aj v nejakom ich poriadku,“ vracia sa k incidentu.

Ako opisuje, čakanie v rade na pokladňu je v danej pobočke v chodbe pod schodmi, otvorenej do priestoru s boxmi pre klientov s úradníkmi z jednej strany, z druhej sú dve pokladne. „Zo strany k boxom som mala postavený kočiar-golfku, vedľa mňa sedel starší pán, Ind, ktorý bol ľahko otočený chrbtom ku mne,“ vysvetľuje Lucia.

S ochrankárom nemala síl sa hádať, a hoci sa jej zastal aj jeden z čakajúcich, veci nabrali nekompromisný spád.

„Po mojom namietnutí, že predsa len dojčím dcéru, navyše som čiastočne schovaná za kočiarom a zahalená svetrom, aby mi nič nevykukovalo, mi povedal, že skrátka aj tak exhibujem, už tam také prípady mali a ich pani riaditeľka rozhodne také chovanie nepodporuje. Potom sa mi vyhrážal, že ak neodídem nadojčiť dcéru mimo priestoru banky, nechá ma vyviesť.

Priznám sa, bola som tak zaskočená, že som nevedela, čo povedať. Doteraz si nadávam, že som mala aspoň nejako reagovať, odmietnuť, pobiť sa za seba... Ale nič z toho, všetci pozerali, dcéra začala plakať, tak som sa v mrákotách rýchlo zbalila, nadojčila ju na Jungmannovom námestí, oproti hudobninám – myslím, že tam bola nejaká lavička alebo niečo na sedenie...“

Toto by sa nemalo diať...

Potom jej nezostávalo iné, len sa znova postaviť na koniec radu. A keď pri odchode povedala ochrankárovi, že jej to mohol povedať aj iným, menej ponižujúcim spôsobom, ešte si stál za svojím. „Jeho odpoveď znela: Podľa môjho názoru bola moja reakcia úplne adekvátna a postupoval som správne. Ešte starší páni pred vami mi poďakovali, že som vás upozornil, pretože im to bolo veľmi nepríjemné, že ste vedľa nich kojila!," vraví Lucia.

Škoda slov, nemala ich ani Lucia. Len jednoducho skonštatovala: „Toto by sa predsa vôbec nemalo diať...“

Raiffeisenbank ČR sa k prípadu vyjadrila, že ich celá situácia mrzí. „Na našich pobočkách sa vždy snažíme vyjsť klientom a klientkam v ústrety vo všetkých ohľadoch. Ak o podobnej záležitosti od mamičky vieme a požiada nás o zaistenie súkromia, nie je pre nás problém jej ponúknuť adekvátne miesto podľa možností pobočky a s ohľadom na ostatných klientov,“ uviedla hovorkyňa Petra Kopecká.

Za prístup aj stanovisko si v reakciách na Facebooku vyslúžila vlnu kritiky, niektorí rozhorčení klienti dokonca avizovali, že si tam zrušia účet. Našli sa aj takí, ktorí súhlasia a dojčenie v banke považujú za niečo neprípustné.

Prežitok totality?

Ako sa pred časom vyjadrila pre ahojmama.sk psychologička Katarína Jandová, dojčenie je jedna z najprirodzenejších vecí na svete. „Ak je to potrebné na verejnosti, proti tomu vôbec nie som.“

V takejto kabínke môžu ženy nadojčiť dieťa v upravených priestoroch na železničnej stanici v Bratislave..

Foto: Deti.sk

Výhrady verejnosti sú zrejme prežitkom totality, keď za socializmu pred rokom 1989 sa dojčilo v presne vymedzených intervaloch a dojčenie na verejnosti bolo priestupkom proti občianskemu spolunažívaniu. Časť spoločnosti má stále predsudky a v dojčení vidí predovšetkým odhaľovanie, nie prirodzenú a žiaducu interakciu medzi matkou a dieťaťom.

Niektoré inštitúcie v snahe o ústretový krok budujú pre dojčiace matky samostatné boxy, alebo dokonca klietky, ako napríklad ZOO v Košiciach či naposledy v priestoroch bratislavskej železničnej stanice. Vždy lepšie, ako nič, ako však upozorňuje laktačná poradkyňa Jana Michálková, ženy by sme nemali izolovať. „V prvom rade by nemal byť problém dojčiť aj bez klietky,“ zdôrazňuje.

Má pravdu. Vyzerá však, že to ešte bude dlhý boj. A nielen na Slovensku.


ANKETA:

Pohoršuje vás dojčiaca žena na verejnosti?

55,1%



7,1%



4,5%



33,3%










Komentáre k článku:
  • používateľ nemá avatarKormidlo 11. apríla 2019 o 09:14

    Ak som to správne pochopil, tak boli to práve banky, ktoré dojčiace mamičky vykázali von z ich priestorov, takže ničomu sa nečudujem, veď oni cicajú nás všetkých, čiže zákazníkov, takže žiadnu "konkurenciu" nepotrebujú.
    @zareaguj
  • používateľ nemá avatarFunthomas 11. apríla 2019 o 12:25

    Rodičovská poradkyňa, laktačná poradkyňa, psychologička...fakt zostava "hviezd".
    Viete vy vôbec o tom že sú firmy, v ktorých nemôžete v priestoroch kancelárií ani piť vodu a na pitie a jedenie sú vyčlenené separátne priestory? A to sa bavíme o pití vody z pohára, fľaše, alebo zjedení sušienky, nie o tom že matka vyvalí "cicku" pre všetkých a kojí dieťa. Pohľad na vec môže zmeniť aj to, ako opisujú ženy pocity pri kojení, ktoré často hraničia (podľa ich opisov) s mentálnym orgazmom. Fakt to patrí na verejné voľne prístupné priestory plné všakovakých ľudí...možno aj sexuálnych úchylákov?
    @zareaguj


Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >