Kombinácia mrazu a vlhkosti môže z detského ihriska urobiť nebezpečné miesto

gb, 11. decembra 2022 o 05:00

Von by deti mali chodiť v každom počasí, stačí ich len vhodne obliecť. Detské ihriská nemusíte v chladnom počasí obchádzať oblúkom, dávajte si však na nich o to väčší pozor.

Nevšedné detské ihrisko v Kolárove. V zime však ani toto nemusí byť vždy bezpečné.

Foto: Študio - 21 plus

Ani chladnejšie počasie či prvý sneh obvykle deti neodradí od pobytu a hier vonku. Často je to skôr naopak. Zima má pre nich svoje čaro: guľovačka, sánkovačka či bobovačka, alebo schovávačka za kopami snehu, prípadne hernými prvkami je niečo, na čo sa celý rok tešia.

Prináša to zároveň často aj nové kamarátstva, a, samozrejme, otužovaním a pohybom na čerstvom vzduchu si upevňujú svoje zdravie. Ako je to však s hrou na herných prvkoch a ihrisku v prípade ich pokrytia snehom alebo námrazou? Ako podotýka odborník, hra na ihrisku v zime má svoje pravidlá, ktoré treba rešpektovať a dodržiavať.

Čo je v prevádzkovom poriadku

„Všeobecne v zimných mesiacoch prevádzkové poriadky upozorňujú na neprístupnosť herných zariadení, ak sú mokré, namrznuté, pokryté ľadom a podobne. Menia sa hlavne tlmiace schopnosti dopadového povrchu,“ upozorňuje autorizovaný architekt Študio-21 plus Juraj Jurík. Spoločnosť sa zaoberá stavebnou, projekčnou a konzultačnou činnosťou, a to najmä v oblasti detských ihrísk, exteriérových športových prvkov, cyklostojanov, ako aj smart riešeniami v mestách.

Pokiaľ je zima suchá, tak hre na herných prvkoch či celkovo ihrisku podľa neho nič nebráni aj napriek poklesu teplôt. Problémom je kombinácia vlhka a mrazu, v dôsledku čoho sa samotné herné prvky stávajú šmykľavými a potenciálne nebezpečnými. „Zároveň sypký dopadový povrch vplyvom vody a mrazu stuhne na kameň. Platí to najmä pre piesok, ale aj štrkové povrchy vedia zmrznúť a vytvoriť zo sypkého materiálu tuhú vrstvu bez tlmiacej schopnosti,“ vysvetľuje architekt.

Gumené dopadové povrchy sa tiež stávajú tuhšími vplyvom chladu. „Pokiaľ pred mrazom výdatne pršalo a podložie bolo už premrznuté, tak sa voda v póroch gumeného povrchu mení na ľad a aj takýto povrch prestáva plniť ochrannú funkciu,“ upozorňuje odborník.

Čo si teda všímať a kedy hru v zimnom počasí zvážiť? „Všeobecné odporúčanie je, ak sú herné prvky mokré, šmykľavé, namrznuté a ak je dopadový povrch stuhnutý a zmenil konzistenciu zo sypkého na tuhý materiál, tak rozhodne nie je hra na takom ihrisku bezpečná,“ dodáva na záver Juraj Jurík.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >