Radosť hrať sa! Povrch tohto detského ihriska vznikol zo starých tenisiek

gb, 21. decembra 2021 o 04:10

Nové bratislavské detské ihrisko je postavené na nezvyčajnom mieste - na garážach. Zvláštnosťou je aj vlnitý terén, ktorý deti využívajú na bicyklovanie.

Moderné bratislavské ihrisko.

Foto: Študio-21 plus

Máte vo svojom okolí len zastarané detské ihrisko, ktoré už pomaly dosluhuje a deti takmer nič neláka hrať sa na ňom? Potom asi pocítite závisť pri pohľade na ultramoderné ihrisko, postavené v novom bytovom komplexe Urban Residence na rušnej Račianskej ulici v Bratislave.

Je úsporné do priestoru, no bohaté na hry. „Keďže ide o urbanistický projekt, bolo nevyhnutné maximálne využiť priestor a herné prvky ťahať aj do výšky. Zámer investora bol dať na ihrisko niečo dominantné, čo zaujme. Voľba padla na vežu ponúkajúcu viacero herných aktivít, ktorá dizajnovo aj farebne ladí s okolitou výstavbou a architektúrou,“ hovorí autorizovaný architekt Študio-21 plus Juraj Jurík, ktorý ihrisko vymyslel. Práve s ním sme priniesli rozhovor o trendoch vo výstavbe detských ihrísk, prečítať si ho môžete na tomto odkaze.

Ihrisko je včlenené do vnútrobloku, takže je pre deti bezpečnou oázou. „Je tvorené na streche garáží, respektíve na vrstve nad garážami tak, aby najmä v prípade kotvenia veže neboli porušené hydroizolačné vrstvy,“ vysvetľuje Juraj Jurík. Z tohto dôvodu je zvolené aj atypické nadzemné kotvenie herných prvkov. Vysoká veža od renomovaného švédskeho výrobcu ponúka nielen tubusovú, ale aj klasickú šmykľavku, ako aj prvky na lezenie a rúčkovanie smerom nahor - lezeckú stenu, rúčkovací rebrík, preliezanie vo vnútri veže a niekoľko ďalších doplnkových hier.

Vlnitý termín deti využívajú na bicyklovanie.

Foto: Študio-21 plus

V spodnej časti je pre najmenších výdajný pultík využívajúci sa pri hre na obchod. Celá veža okrem výziev na prekonávanie lezeckých prekážok podporuje aj fantáziu dieťaťa – môže si ju predstaviť ako nedobytnú vežu z rozprávky, ale aj raketu pri štarte. „Sivobiela veža je imitáciou hradnej veže, nechýba vyobrazenie tehličiek a cimburie na vrchu. Ale, samozrejme, fantázii detí sa medze nekladú. Pokojne to môže byť aj raketa čakajúca na ich let do vesmíru,“ podotýka.

Zvláštnosťou je aj vlnitý trávnatý terén, ktorý prechádza aj do plochy ihriska. „Architekti s ním počítali už v prvej etape výstavy Urban Residence a vlnky sú tak spojovacou myšlienkou celej zóny – z trávnatých kopcov to prešlo aj do detského ihriska,“ hovorí architekt Juraj Jurík. Hoci to pôvodne nebol zámer, vlnitý terén si užívajú najmä malé deti na bicykloch.

„Na ploche ihriska sme navrhli aj malé polguľovité kopčeky, aby sme vizuálne oddelili jednotlivé bezpečnostné zóny, najmä zónu na hojdanie. Nemusia sa tam dávať tvrdé prekážky ako bezpečnostný kordón. Kopčeky deti upozornia, že sa v ďalšej zóne už niečo deje a musia zvýšiť pozornosť. Zároveň ich môžu využiť aj na sedenie,“ dodáva Juraj Jurík.

Na hojdanie môžu využiť jednotlivé hojdačky zapustené do zeme, závesné s klasickým sedákom určené pre staršie deti, závesné s opierkou pre malé deti, ale aj špeciálny tango sedák pre hru rodiča a dieťaťa.

Tubusová aj klasická šmykľavka.

Foto: Študio-21 plus

Povrch má ešte ďalšiu zvláštnosť. „Využitý je jedinečný materiál s granulami Nike Grind, ktoré obsahujú vysoké percento recyklátu zo starých tenisiek Nike,“ vysvetľuje Juraj Jurík. Okrem ekologickosti je tento povrch oteruvzdorný a vyžaduje minimálnu údržbu. Je tiež priepustný a rýchloschnúci, takže sa nielen minimalizuje riziko pádu z pošmyknutia, ale opäť podporuje ekológiu – neodvádza vodu preč z vnútrobloku, ale udržuje ju v zemi. Celá plocha je zároveň obkolesená trávou, takže deti môžu pokojne rozšíriť svoju aktivitu o ďalšie hry, alebo si len tak odpočinúť. Na oddych možno využiť aj lavičky lemujúce ihrisko, pri ktorých v lete poskytnú príjemný tieň vysadené stromčeky.

Tri rôzne hojdačky. Vpravo jedinečná hojdačka pre dieťa i rodiča.

Foto: Študio-21 plus





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >