V Kolárove majú deti nevšedné ihrisko. Je vernou imitáciou gotického hradu

TASR, gb, 25. marca 2021 o 04:30

V parku pri školskom areáli v Kolárove vyrástol gotický ihriskový hrad. Replika historickej pamiatky z maďarského mesta Tata predstavuje tamojšiu starú pevnosť.

Nevšedné detské ihrisko v Kolárove.

Foto: Študio - 21 plus

Herný komplex má niekoľko poschodí, ktoré deti dokážu preskúmať i zdolaním bezpečných lezeckých stien, rebríku s lanovým prepažením, lán, tyčí na šplhanie aj s kruhovými oporami a ďalších herných prvkov. Späť sa môžu vrátiť niektorou z viacerých šmýkačiek. „Hrad ponúka vo svojich útrobách aj mimo neho množstvo ďalších doplnkových hier," povedal autorizovaný architekt Juraj Jurík zo spoločnosti Študio - 21 plus, ktorá ihrisko vytvorila.

„Medzi tieto doplnkové aktivity patrí množstvo herných prvkov na precvičenie logiky. Dokonca tu deti nájdu aj hudobné zariadenie audionetic, ktoré, ak zaberú a usilovne šliapu, im hovoreným slovom a hudbou sprístupní informácie o histórii hradu. Ihriskový hrad pritom verne kopíruje rozložením aj farebnosťou ten skutočný, dokonca aj dopadový povrch je graficky zjednodušený do tvaru opevnenia s vodnou priekopou. V centre je schematizovaný erb mesta Kolárovo – štvorcípa biela hviezda na modrom kopčeku, na ktorom si deti môžu aj oddýchnuť," popisuje tvorca ihriska.

Takto to vyzerá vnútri ihriska.

Foto: Študio - 21 plus

Hoci vekové odporúčanie pre herný hrad je v rozsahu päť až 12 rokov, zahrať sa dokážu aj starší návštevníci. Herné zariadenie zaručuje bezpečnosť materiálu, ale aj vysokú odolnosť voči poveternostným vplyvom či prípadnému vandalizmu. „Bezpečný povrch z liatej gumy tlmiaci pád umožňuje prístup k hradu a viacerým atrakciám aj pre zdravotne znevýhodnené deti," skonštatoval architekt.

Kolárovo je jedným z desiatich miest, ktoré sa zapojili do európskeho projektu s názvom Cultplay. S cieľom posilniť cezhraničnú spoluprácu a ochrániť a sprístupniť kultúrne dedičstvo pre najmladšiu či ďalšie generácie postupne vznikajú v rôznych mestách interaktívne detské parky prezentujúce vždy jednu vybranú pamiatku. Do projektu Cultplay sú zapojené okrem Kolárova aj mestá Nové Zámky, Šaľa, Komárno, Svodín, Hurbanovo, Kisbér, Tata, Komárom a Oroszlány.

Deti sa tu naozaj vyhrajú.

Foto: Študio - 21 plus





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >