Účinne proti kliešťom! Päť skvelých receptov na príjemné repelenty z voňavých surovín, ktoré máte doma

pt, 27. marca 2019 o 06:00

Stačilo pár teplejších dní a kliešťová sezóna je už v mnohých regiónoch v plnom prúde. Lepšie, než kliešťa vyberať, je vôbec ho nedostať. Ochranou, i keď nie stopercentnou, býva odev a repelenty. Kto nie je nadšený, že má na seba nastriekať chemikálie z obchodov, môže si vyrobiť vlastný. Receptov je veľa, stačí si vybrať.

Lepšie než vyberať kliešťa je vyhnúť sa mu.

Foto: shutterstock.com

Úplná ochrana pred kliešťom však nikdy nie je zaručená. Maličký chrobáčik sa neraz dostane aj pod látku. Rovnako ani odpudivý zápach repelentov neúčinkuje všade rovnako. Po každom pobyte v prírode sa preto odporúča dôsledne telo poprezerať, najmä záhyby, kde je zvýšená teplota, ktoré kliešte obľubujú. Ak nájdete kliešťa, nezostáva iné len ho vybrať.

Repelenty však môžu riziko prisatia znížiť. Tie domáce zasa ušetria peniaze, prírodu, aj prípadné kožné problémy po alergickej reakcii.
Vyrobiť sa dajú z rôznych surovín, spravidla platí – čím aromatickejšie, tým lepšie. Základom môžu byť klinčeky, rozmarín, vínny či jablčný ocot, levanduľa a niektoré éterické oleje.

Prinášame vám výber niektorých receptov. Fantázii sa však v tomto prípade medze nekladú. Nikde nie je napísané, že si ich nemôžete vylepšiť pridaním ďalších vlastných ingrediencií. Napríklad v klinčekovom repelente ešte vylúhovať rozmarín, levanduľu alebo doň pridať ocot. Prípadne zvýšiť dávky jednotlivých prvkov, keď sa vám niektoré zdajú už menej aromatické.

Nech sa rozhodnete pre hocičo, na rozdiel od kupovaných repelentov, vždy budete vedieť, čo ten váš obsahuje. Experimentovaním navyše zistíte, čo u vás účinkuje lepšie a čo menej.

Klinčekový

Portál lepsiden.sk radí vylúhovať 10 gramov klinčekov v sto mililitroch alkoholu (vodka, lieh). Koncentrát by mal byť účinný asi po dvoch týždňoch. Ak sa vám zdá zmes slabá, môžete si postupne prilievať alkohol, aj pridávať klinčeky.

Rozmarínový

Prevarte pol litra vody a vsypte do nej 10 gramov rozmarínu. Nechajte vychladnúť, preceďte a zmiešajte s vínnym octom. Recept odporúča lyžicu, je to však na vás. Ako radí blogerka Alena Thomas, nepoužívajte obyčajný ocot, pretože môže zanechať fľaky na oblečení a citlivejším ľuďom aj pokožku.

Levanduľový

V troch lyžiciach oleja zmiešajte levanduľový extrakt a citrónovú šťavu. Recept na spomínanom portále radí päť kvapiek. Premiešajte a – hotovo.

Eukalyptový

Aj v tomto prípade zmiešajte v oleji extrakt z eukalyptu. Základ receptu je hovový. Podľa vlastného uváženia môžete pridať opäť citrón, rozmarín alebo čokoľvek iné.

Z esenciálnych olejov

Aj Viera Marčeková na portále biospotrebitel.sk používa na výrobu domáceho repelentu esenciálne oleje a rozmarín. Ten vyvarí v troch deci vody asi 15 minút. Ak chcete repelent silnejší, môžete nechať rozmarín lúhovať aj celý deň, prípadne noc. Keď vyberiete vetvičky, pridajte éterické oleje. Na sto mililitrov 10 kvapiek, udáva recept. Aj v tomto prípade odporúča olej z levandule, čajovníka, eukalyptu či citrónovníka, prípadne z klinčekov.

Domáce repelenty treba uskladňovať v chladničke. Skoro všetky je možné použiť aj na domáce zvieratá. Takže ak sa neviete rozhodnúť pre ktorý, môžete najprv vyskúšať účinnosť na psíkovi.


ANKETA:

Máte skúsenosti s domácimi repelentami?

32,1%



6,9%



30,5%



30,5%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >