Nádchovník sa veľmi rýchlo rozrastá, nádherne vonia a má viacero priaznivých účinkov.
Foto: Patricia PoprockáTento nie príliš známy „zázrak“ sa volá nádchovník, (v podobe čechizmu rýmovník), latinsky plectranthus. Je to izbová rastlina, ktorá, ako už hovorí názov, pomáha najmä pri nádche, resp. problémoch s dýchacími cestami. Ale nielen. Veľmi rýchlo sa rozmnožuje a nevyžaduje veľkú starostlivosť, naopak. Nič sa nestane, ak ju zabudnete poliať a je odolná aj ak to raz za čas preženiete. Má rada teplo a svetlo.
No a ako pomáha? Už len svojou prítomnosťou, keďže silice, ktoré obsahuje, osviežujú vzduch. Ak sa aj odporúča nespať v jednej izbe s domácimi rastlinami, na túto sa to nevzťahuje.
Vonia, keď sa k nej nakloníte, ešte viac, ak lístok požmolíte v prstoch. Nebojte sa ho odtrhnúť, veľmi rýchlo narastú ďalšie. Samotné lístky pomáhajú človeku pri nádche, môžete si nimi pošúchať nosné dierky, prípadne šťavou z nich potrieť nos a okolie, alebo ich len tak prikladať k nosu v rámci aromaterapie. Alebo ich nechať vylúhovať v liehu, čím si vyrobíte účinnú tinktúru.
Lístky okrem toho, že uľahčujú dýchanie, pôsobia aj dezinfekčne. Čiže ich možno využiť podobne ako skoroceľové – na potieranie odrenín, štípancov alebo popálenín.
Z nádchovníka možno uvariť aj čaj – jednoducho zalejete lístok alebo viac – podľa veľkosti lístkov a množstva čaju. Pozor, v tomto prípade sa používajú len čerstvé lístky. Vysušiť nádchovník je totiž takmer nemožné – je dužinatý a s chĺpkami. V každom prípade, čaj má liečivé účinky pri prechladnutí, podobne ako mäta či medovka. No a rovnako ako tieto bylinky, je vhodný aj na prípravu sirupu či bylinného likéru.
Užitočný nádchovník bude aj na terase či okennej parapete, jeho vôňa by mala v lete odpudzovať komáre a nežiaduci hmyz. Na zimu ho však určite dajte dovnútra.
A využiť ho tiež môžete v kozmetike – ako napríklad prírodný antiperspirant alebo jemnučkú voňavku. Ako? Úplne najjednoduchšie – potrite si kožu voňavými lístkami či šťavou z nich.
Dvakrát sirup z nádchovníka
Na obidva potrebujete lístky z nádchovníka, citrón (najlepšie bio a chemicky neošetrený) a hnedý cukor.V prvom prípade naukladajte do skleneného pohára podrvené lístky bylinky, plátky citróna a lyžicu cukru. Urobte niekoľko vrstiev a pohár zatvorte. Nechajte na slnečnom mieste lúhovať asi dva týždne a šťavu potom zlejte.
V druhom prípade zalejte lístky nádchovníka litrom vody. Pridajte citrón a nechajte odstáť do druhého dňa. Potom šťavu zlejte, pridajte cukor (odporúča sa kilogram na liter, ale môžete i menej) a varte, kým zmes nezhustne, čo môže trvať aj viac než hodinu.