Objavte bylinku nádchovník. Voňavý zázrak, jednoduchý na pestovanie, ktorý pomáha už len tým, že ho máte

Patricia Poprocká, 24. mája 2023 o 04:04

Vonia ako mäta s medovkou dokopy, pri troche fantázie možno aj podobne vyzerá no a – má aj porovnateľné liečivé účinky ako tieto bylinky. Pestuje sa tiež vcelku jednoducho a človeku pomáha cítiť sa lepšie v chorobe i zdraví.

Nádchovník sa veľmi rýchlo rozrastá, nádherne vonia a má viacero priaznivých účinkov.

Foto: Patricia Poprocká

Tento nie príliš známy „zázrak“ sa volá nádchovník, (v podobe čechizmu rýmovník), latinsky plectranthus. Je to izbová rastlina, ktorá, ako už hovorí názov, pomáha najmä pri nádche, resp. problémoch s dýchacími cestami. Ale nielen. Veľmi rýchlo sa rozmnožuje a nevyžaduje veľkú starostlivosť, naopak. Nič sa nestane, ak ju zabudnete poliať a je odolná aj ak to raz za čas preženiete. Má rada teplo a svetlo.

No a ako pomáha? Už len svojou prítomnosťou, keďže silice, ktoré obsahuje, osviežujú vzduch. Ak sa aj odporúča nespať v jednej izbe s domácimi rastlinami, na túto sa to nevzťahuje.

Vonia, keď sa k nej nakloníte, ešte viac, ak lístok požmolíte v prstoch. Nebojte sa ho odtrhnúť, veľmi rýchlo narastú ďalšie. Samotné lístky pomáhajú človeku pri nádche, môžete si nimi pošúchať nosné dierky, prípadne šťavou z nich potrieť nos a okolie, alebo ich len tak prikladať k nosu v rámci aromaterapie. Alebo ich nechať vylúhovať v liehu, čím si vyrobíte účinnú tinktúru.

Lístky okrem toho, že uľahčujú dýchanie, pôsobia aj dezinfekčne. Čiže ich možno využiť podobne ako skoroceľové – na potieranie odrenín, štípancov alebo popálenín.

Z nádchovníka možno uvariť aj čaj – jednoducho zalejete lístok alebo viac – podľa veľkosti lístkov a množstva čaju. Pozor, v tomto prípade sa používajú len čerstvé lístky. Vysušiť nádchovník je totiž takmer nemožné – je dužinatý a s chĺpkami. V každom prípade, čaj má liečivé účinky pri prechladnutí, podobne ako mäta či medovka. No a rovnako ako tieto bylinky, je vhodný aj na prípravu sirupu či bylinného likéru.

Užitočný nádchovník bude aj na terase či okennej parapete, jeho vôňa by mala v lete odpudzovať komáre a nežiaduci hmyz. Na zimu ho však určite dajte dovnútra.

A využiť ho tiež môžete v kozmetike – ako napríklad prírodný antiperspirant alebo jemnučkú voňavku. Ako? Úplne najjednoduchšie – potrite si kožu voňavými lístkami či šťavou z nich.

Dvakrát sirup z nádchovníka

Na obidva potrebujete lístky z nádchovníka, citrón (najlepšie bio a chemicky neošetrený) a hnedý cukor.

V prvom prípade naukladajte do skleneného pohára podrvené lístky bylinky, plátky citróna a lyžicu cukru. Urobte niekoľko vrstiev a pohár zatvorte. Nechajte na slnečnom mieste lúhovať asi dva týždne a šťavu potom zlejte.

V druhom prípade zalejte lístky nádchovníka litrom vody. Pridajte citrón a nechajte odstáť do druhého dňa. Potom šťavu zlejte, pridajte cukor (odporúča sa kilogram na liter, ale môžete i menej) a varte, kým zmes nezhustne, čo môže trvať aj viac než hodinu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >