Kolika a plač bábätiek. Užitočné rady, ako im pomôcť

Patricia Poprocká, 4. decembra 2021 o 04:28

Sú dôvodom detského plaču alebo nie? „Asi má koliku,“ povedia si často rodičia, keď ich bábätko spustí plač, s ktorým si nevedia poradiť. Plyny v brušku, ktoré dieťatku spôsobujú bolesť, označia za zdroj problému, ktorý sa snažia riešiť. Často je to však mylné.

Pomôcť bábätku upokojiť sa môže nosenie, dojčenie i kontakt koža na kožu.

Foto: shutterstock.com

„Našu dcérku pochytí plač vždy okolo deviatej večer a sme z toho dosť zúfalí. Radili sme sa s pediatričkou, skúšali všetko možné – rektálne slamky, kvapky, no nič nepomáha. Premýšľam, či nejem niečo nevhodné, čo by jej spôsobovalo bolesť, ale naozaj neviem, čo robiť,“ opisuje aktuálne problémy Jana, matka dvojmesačnej dcéry.

Za večerným, často neutíšiteľným plačom bábätiek vôbec nemusia byť bolesti bruška, napokon, ako môžu dospelí vedieť, že dieťa plače práve preto? Kvapky proti nadúvaniu preto zväčša nebývajú účinné, naopak, zbytočne rozhádžu maličký organizmus bábätka. Ani strava matky spravidla neovplyvňuje správanie a plač bábätka. Je známe, že žena sa počas dojčenia nemusí nijako obmedzovať (za predpokladu normálneho stravovania) ani siliť do niečoho, na čo nemá chuť len preto, že je to zdravé a ona dojčí (viac o tom, čo ako prechádza do materského mlieka v tomto článku).

Občianske združenie MAMILA, ktoré pomáha rodičom so starostlivosťou o deti, v súvislosti s takzvanou dojčenskou kolikou hovorí o prejave nenaplnenia očakávaní bábätiek týkajúcich sa starostlivosti. Na svojom webe spomína štúdiu z roku 2015, podľa ktorej kvapky a lieky proti kolike nepomáhajú, pretože tzv. kolikový plač väčšinou máva iné príčiny – napríklad prílišná únava, prebytok podnetov, problém zaspať, potreba zlepšiť dojčenie a podobne.

Prsník podľa potreby

„Ak sa zabezpečí, aby bábätko dokázalo lepšie regulovať príjem mlieka a aby na prsníku správne pilo, situácia sa môže zlepšiť,“ konštatuje MAMILA. Niekedy môže ísť o úpravu spôsobu prisatia, aby bolo pitie efektívnejšie, niekedy len o to, aby matka dieťaťu ponúkla prsník podľa potreby, hoci len pred chvíľkou dopilo. „Pokojne mu umožnite prisať sa naspäť na prsník. Možno potrebuje dojčenie na to, aby mohlo zaspať,“ radí MAMILA.

Kúzlo dobrého spánku

Dojčenie, spánok a plač veľmi úzko súvisia. „Sú bábätká, pri ktorých rodičia musia mať široký repertoár toho, ako ich upokoja a uspia ešte skôr, než sú príliš unavené. Hoci to môže byť náročné, dieťatku môže pomôcť, ak sa ho budete snažiť uspať počas dňa tak, aby spalo dostatočne často a dostatočne dlho,“ odkazuje MAMILA. Pomôcť by mohlo napríklad nosenie dieťaťa v šatke či nosiči, dojčenie počas tohto nosenia, kontakt koža na kožu, hojdanie ho v náručí na fitlopte a podobne.

Rodičia môžu predísť prílišnej únave dieťaťa, ak ho skúsia dať spať častejšie počas dňa, prípadne ho večer skúsiť uložiť skôr než zvyčajne.

„Dieťatko pravdepodobne potrebuje pri večernom dojčení zaspať, a ak sa mu to nepodarí, môže sa skúšať opätovne prisávať, ale keďže nezaspí, tak zúfalo plače. Niektoré bábätká večer ľahšie pri dojčení zaspia, ak sú v nejakom nosiči a popri dojčení s nimi chodíte, či ich hojdáte na fitlopte,“ vysvetľuje MAMILA.

Nebyť sám

Niekedy je potrebná jednoducho len blízkosť rodiča. Mnohí dospelí majú stále predstavu, že ak je dieťa prebalené, okúpané, najedené, malo by už len spokojne spať. V skutočnosti však bábätká potrebujú byť s dospelým v blízkom kontakt, v náručí, a to nielen pri zaspávaní, ale aj počas dňa pri každodenných činnostiach.

Bábätko môže tiež plakať z nadmerného množstva podnetov. Odporúčanie MAMILY v tomto prípade je zmeniť, resp. vynechať niektoré činnosti, ktoré niekedy môžu spôsobovať plač. Napríklad vynechať prebaľovanie pred dojčením, odgrgávanie po dojčení (nie je potrebné), večerné kúpanie, nesnažiť sa naučiť dieťa, aby zaspávalo samé a naopak, nerušiť ho pri zaspávaní na prsníku. Ďalšia možnosť je skúsiť rozbaliť ho z plienky. „Bábätko vyjadruje svoju potrebu kakať či cikať a môže mu pomôcť, keď ho rozbalíme. Vtedy často zmiznú problémy s „kopkaním“ a nespokojnosťou,“ dodáva MAMILA.

Ak pediater nenašiel medicínsku príčinu plaču, je jeho pravdepodobnou príčinou niektorý z vyššie vymenovaných bodov,“ uzatvára MAMILA.

Celý článok MAMILY si môžete prečítať TU.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >