Musí dieťa po pôrode plakať? Deväť fáz, ktorými si novorodenec prechádza v prvých minútach na svete

Patricia Poprocká, 6. novembra 2021 o 04:19

Plaču novorodenca sa ľudia tešia, považuje za symbol radosti, že je dieťatko na svete živé, že dýcha a „precvičuje si pľúcka“. Ako dlho však ide o ten pravý, prvý popôrodný plač a kedy už ide o zúfalé volanie mamy, od ktorej bábätko zdravotníci v rozpore s jeho prirodzenými potrebami oddelili?

Na mame je toho veľa čo objavovať, zvlášť v prvých chvíľach na tomto svete.

Foto: shutterstock.com

Prehľad prvých okamihov po pôrode, takzvaných deväť inštinktívnych fáz, ktorými dieťatko prechádza, pripravilo združenie Ženské kruhy, vychádzajúc z poznatkov švédskej výskumníčky Anny Marie Widström, ktorá sledovala správanie bábätiek po pôrode v kontakte koža na kožu.

Z pozorovaní vyplýva, že za normálnych podmienok, kedy je bábätko bezprostredne po narodení priložené na matkino nahé telo, popôrodný plač trvá naozaj krátko, dokonca nemusí nastať vôbec. A to v prípade, ak sa nechá dotepať pupočník a dieťa začína dýchať pozvoľna. A je pri matke, samozrejme. V takom prípade sa začína všetko druhou fázou, uvoľnením, po ktorom už bábätko pokračuje v činnostiach vedúcich k prvému nadojčeniu.
Tu je spomínaných deväť fáz:
1. Popôrodný plač
Je to špecifický druh plaču ihneď po pôrode, spôsobený tým, že pľúca začínajú fungovať.

2. Uvoľnenie
Prechádza do tejto fázy, keď sa upokojí na matke, prikryté suchou prikrývkou. Dieťa je pokojné, nehýbe rukami ani nohami.

3. Bdelosť
Dieťa začne vykonávať mierne pohyby hlávkou, môže sa tak stať už tri minúty po narodení. Môže otvárať oči, ústočká, hýbať ramenami.

4. Čulosť
Prejavuje sa sací reflex, výraznými pohybmi úst.

5. Odpočinok
Dostavuje sa hocikedy medzi jednotlivými fázami počas prvej hodiny na svete.

6. Plazenie
Cesta k prsníku za materským mliekom. Dieťa sa odráža nožičkami, až kým sa dostane k bradavke. Zvyčajne tak robí po 35 minútach od narodenia.

7. Zoznamovanie sa
S matkou, s kým iným. Oblizuje bradavku, skúma prsník rúčkami. Spravidla sa tak deje 45 minút po pôrode a trvá aspoň 20 minút.

8. Nadojčenie
Čo si bábätko našlo, to aj využíva. Dieťatko sa prisaje samé a začína sa dojčiť. Zhruba hodinu po pôrode. Ak bola žene podaná epidurálna analgézia alebo anestéza, táto fáza môže nastať neskôr.

9. Spánok
Po námahe a prvom kontakte zaslúžená odmena. Pre oboch, matku i dieťa. Tým sa zavŕšujú povestné dve prvé zlaté hodiny. Neznamená to ale, že kontakt koža na kožu by mal skončiť.

„Medzi matkou a dieťatkom sa posilňuje puto, stimuluje sa vyplavovanie oxytocínu vo vysokých dávkach. Žene oxytocín pomáha na odlúčenie placenty a úspešné zahájenie laktácie. Takto prvé hodiny v kontakte koža na kožu môžu ovplyvniť to, či bude mať matka pre svoje dieťa dostatok mlieka ešte mesiace po pôrode,“ konštatujú Ženské kruhy na svojej facebookovej stránke.

Zdôrazňujú, že prvé nadojčenie dieťatka môže nastať iba vtedy, ak je v kontakte s matkou, pokojné a neplače. „Plačúce dieťa o prsník nejaví záujem a neprisaje sa. Je teda naozaj dôležité, aby boli novorodené deti v kontakte koža na kožu so svojimi matkami, aby mohla prebehnúť optimálna popôrodná adaptácia a aby sa mohli nadojčiť prvýkrát samé, čo znižuje pravdepodobnosť problémov so správnym prisávaním,“ zdôrazňujú.

Žiaľ, realita je iná: Plač novorodenca, ktorým v prípade rutinného oddeľovania dieťa volá svoju matku, sa u nás často považuje za normálny.

Deväť fáz, ktorými prechádza bábätko po pôrode





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >