Ďalší dôvod, prečo spať s bábätkom v jednej posteli. Drvivá väčšina postieľok nespĺňa bezpečnostné normy, zistila Európska komisia

Patricia Poprocká, 9. septembra 2021 o 04:40

Spať s dieťaťom v jednej posteli nie je moderný výmysel, ale stará a veľmi rozšírená prax po celom svete. Aj keď sa nás naša západná kultúra snaží presvedčiť, že bábätká potrebujú vlastný priestor a zdôrazňuje riziká spania s rodičmi, je to skôr naopak. Rizikové je spanie v postieľkach, najnovší výskum Európskej komisie navyše odhalil, že drvivá väčšina z nich nespĺňa bezpečnostné štandardy.

Spolu, najlepšia istota.

Foto: shutterstock.com

Aj keby tomu tak nebolo a postieľky či spacie vaky boli bez vád, spanie bábätka s matkou v jednej posteli víťazí. Je totiž prirodzené a uľahčuje život rodičom i dieťaťu. Matka, ak má dieťa pri sebe, dokáže ľahšie a rýchlejšie reagovať na jeho potreby a vnímať ich. Dieťa sa pri matke zasa cíti bezpečnejšie, spí ľahšie, častejšie sa budí a automaticky sa učí od matky aj dýchať, čím sa eliminuje riziko náhleho úmrtia dojčaťa, SIDS. Spoločný spánok tiež napomáha tvorbe mlieka a dojčeniu celkovo.

Často deklarované riziká spoločného spánku s rodičmi ako prehriatie bábätka, priľahnutie či udusenie sú naozaj minimálne. Iba ak by žena bola pod vplyvom omamných látok či silných liekov, vzniká problém. Ak je bábätko oblečené v normálnom pyžamku, prehriatie ani podchladenie nehrozí, naopak, práve blízkosť matky mu zaručuje náležitú termoreguláciu.

Ako však ukázal spomínaný výskum Európskej komisie, ktorá v rámci iniciatívy CASP skúmala bezpečnosť postieľok pre bábätká, práve tu všetky spomínané riziká sú.

57 z 59 testovaných vzoriek postieľok, detských hniezd či spacích vakov, čiže 96,6%, nesplnilo aspoň jeden zo siedmich bezpečnostných štandardov. Testom prešlo len jedno detské hniezdo a jeden fusak. Medzi najčastejšie hrozby patrilo udusenie, odreniny až ťažké poranenia kože, ischemické poranenia, prehltnutie výplne a drobných častí produktov a prehriatie tela bábätka.

Skúmané detské hniezda mali najčastejší nedostatok horizontálnu medzeru, v ktorej sa môže zachytiť hlava bábätka. Fusaky mali často nebezpečný dizajn, priveľký hrdlový otvor a malé časti, pri ktorých hrozí riziko zadusenia.

Postieľky zasa okrem iných nespĺňali požiadavky označenia a montáže, čo môže viesť k zlému poskladaniu postieľky a následnému úrazu. Tento týždeň už na Slovensku stiahol internetový obchod Alza z predaja detskú drevenú postieľku značky Drewex Olek, práve pre nevyhovujúce konštrukčné požiadavky. Hrozí totiž, že deti môžu zasunúť prsty pod vzniknutú medzeru na spodnej časti postieľky do mechanizmu sťahovacej bočnice a pri pokuse prsty vytiahnuť môže dôjsť k poraneniam ako pomliaždeniny či vykĺbenie prsta, v prípade zlyhania zaisťovacieho mechanizmu bočnice dokonca k zlomenine.

Nedostatočná funkčnosť zaisťovacieho mechanizmu sťahovacej bočnice v spojení s nedodržaním medzery medzi podlahou a bočnicou v jej najnižšej polohe môže byť zasa príčinou zaseknutia dieťaťa medzi bočnicou a podlahou, pri čom hrozia zlomeniny, otras mozgu, v krajnom prípade udusenie.

Výsledky výskumu Európskej komisie môžu byť dôvodom na znepokojenie, v každom prípade sú však ďalším z dôvodov, prečo spať s bábätkom v jednej posteli.


ANKETA:

Spíte/spávali ste s deťmi v jednej posteli?

66,7%



18,1%



11,1%



2,1%



0,7%



1,4%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >