Prečo neumývať dieťa hneď po narodení

Gabriela Bachárová, 18. septembra 2021 o 05:20

V našich pôrodniciach je stále rutinou dieťa po narodení hneď umyť, bábätku to však nemusí prospievať, práve naopak. Zmytím užitočného mázku, ktorý pokrýva jeho telíčko, stratí časť svojej obranyschopnosti.

Novorodenca netreba po narodení hneď umývať, postačí to hoci aj o deň neskôr.

Foto: Shutterstock.com

„V poslednej dobe bolo na základe celého radu štúdií jednoznačne dokázané, že mázok, biela lepkavá hmota, ktorá často pokrýva kožu novorodenca po narodení, má svoj veľký fyziologický význam. Nejde len o pomocníka pri regulácii tepla a zabezpečenie ochranného filmu pokožky (bráni vysychaniu kože - pozn. red.), ale zásadný je jeho imunologický význam,“ popisuje Hynek Canibal, primár detského oddelenia v nemocnici v moravskom Havířove. Ako zdôrazňuje, mázok chráni pre mikroorganizmami a má tak protizápalový účinok.

„Práve preto je nežiaduce snažiť sa mázok z tela umývať. Správnym postupom by malo byť ponechanie mázku a vyčkanie na jeho postupné vstrebanie do kože,“ uvádza. Mázok totiž udržiava pH pokožky na hodnote, ktorá potlačuje rast patogénov.

Podľa primárovho presvedčenia je preto nutné odložiť umývanie novorodenca aspoň o šesť hodín, ešte lepšie však o celý deň. „Tým získame aj dôležitý čas na včasný kontakt koža na kožu bábätka s mamičkou,“ vraví lekár s tým, že vôňa plodovej vody, ktorej zvyšky má na sebe matka aj dieťa, uľahčí i prisatie k prsníku, čo má význam pre úspešné dojčenie. Nehovoriac o prítomnosti feromónov v mázku, ktoré spôsobujú, že mamička cíti silnú potrebu ochraňovať bábätko a dotýkať sa ho.

V havířovskej nemocnici odporúčajú odsunutie kúpania aspoň o šesť hodín všetkým ženám. „Nepripravíme ich tak navyše o krásnu možnosť vykúpať si svoje bábätko samé," uvádza primár na facebookovej stránke detského oddelenia havířovskej nemocnice.

Veľký pomocník

Mázok, ktorému sa tiež odborne hovorí vernix alebo vernix caseosa, sa začína vytvárať okolo 20 týždňa tehotenstva. Tvoria ho odlupujúce sa bunky peridermu (vrstva kože), sekrét kožných žliaz a prvotné ochlpenie, ktoré neskôr mizne, takzvané lanugo. Mázok môže pokrývať celé telíčko plodu, ale niekedy je prítomné len na niektorých častiach, napríklad iba v kožných záhyboch.

Mázok má svoj význam už v maternici, táto hmota chráni tvoriacu sa pokožku dieťaťa pred pôsobením plodovej vody, ktorá obsahuje i moč. Pri samotnom pôrode mázok pomáha ľahšiemu vypudenie plodu z tela matky, pretože je klzký. Ako vidieť, mázok je pre bábätko veľmi užitočný a hoci možno nevyzerá na dieťatku práve vábivo, nemali by ho v pôrodniciach odstraňovať predčasne.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >