Každý môže prispieť k tomu, aby antibiotiká nestrácali účinnosť

Gabriela Bachárová, 22. novembra 2023 o 06:20

Antibiotiká prestávajú účinkovať a niektorí vedci bijú na poplach, že časom budú možno ľudia znovu umierať na bakteriálne infekcie, ktoré dnes ešte vieme vďaka liekom zvládnuť. Nadužívanie antibiotík vedie k tomu, že baktérie sa liekom prispôsobujú. To, či sa v budúcnosti znovu infekcie stanú častou príčinou úmrtí alebo nie, môže svojím správaním ovplyvniť každý.

S antibiotikami nanajvýš opatrne.

Foto: Shutterstock.com

Zodpovedné správanie neuplatňujte len na seba, ale i svoje deti. Čo teda môžete urobiť, aby ste svojou troškou prispeli k zmierneniu takzvanej antibiotickej rezistencie? Tu je zopár rád, ktoré pripravil Úrad verejného zdravotníctva.

1. Nežiadajte antibiotiká, keď nie sú treba

„Antibiotiká sú účinné proti baktériám, nie proti vírusom. Neúčinkujú teda na vírusové ochorenia ako chrípka či prechladnutie, ak nie sú sekundárne sprevádzané aj bakteriálnou infekciou,“ upozorňuje lekár Ivan Bakoss z Odboru imunizácie Úradu verejného zdravotníctva SR s tým, že nikdy od lekára nevyžadujte antibiotiká, ak vám ich z dôvodu zbytočnosti predpísať nechce. Hlavne rodičia niekedy od pediatra žiadajú antibiotiká pre svoje dieťa. Zodpovedný lekár vie malého pacienta vyšetriť tak, aby mu dokázal určiť vhodnú liečbu, veľmi vhodné je napríklad vyšetrenie CRP. To ukáže, či dieťa bojuje s vírusovou albo bakteriálnou nákazou.

2. Antibiotiká zo zásuvky radšej nie

Rovnako sa neliečte antibiotikami z domácich zdrojov, ktoré skladujete po predchádzajúcich ochoreniach. Deťom ich nedávajte už vôbec, je to veľmi nebezpečné. Nielenže nebudú účinkovať v prípade vírusovej infekcie, ale môžu sa prejaviť vedľajšie účinky. Nehovoriac o tom, že aj takto prispejete k rozširovaniu antibiotickej rezistencie. „To, že antibiotiká pri liečbe zaúčinkovali vám, neznamená, že zaberú aj vašim príbuzným s rovnakými príznakmi. Iba lekár môže stanoviť správnu diagnózu a potvrdiť, že liečba antibiotikami je nevyhnutná,“ dopĺňa lekár.

3. Predčasné ukončenie liečby? V žiadnom prípade

Robí to tak veľa ľudí. Uľaví sa im a predpísané antibiotiká už nedoberú. Šup s nimi do zásuvky na horšie časy. Liečbu predpísanú lekárom je však nutné dôsledne dodržiavať a riadne ukončiť. „Antibiotiká totiž ničia baktérie postupne. Je dôležité doužívať lieky tak, ako určí lekár, pretože sa tým zabraňuje premnoženiu baktérií a opätovnému vzniku ochorenia,” upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva SR.

4. Zvážte očkovanie

Ďalšie opatrenia súvisia skôr s prevenciou ako liečbou. „Udržujte antibiotiká účinné aj tým, že absolvujete pravidelné povinné a odporúčané očkovania. Pravidelné očkovanie môže pomôcť predchádzať niektorým infekciám, ktoré by inak mohli vyžadovať užívanie antibiotík,” radí Júlia Adamčíková z Odboru surveillance infekčných ochorení Úradu verejného zdravia SR.

5. Obmedzte kontakty a dodržiavajte respiračnú etiketu

Nasledujúce opatrenie ťažko dodržať na sto percent, najmä ak chodíte do práce a deti do kolektívu, ale tam, kde sa to len dá, snažte sa vyhýbať zbytočným kontaktom s ľuďmi počas sezóny respiračných ochorení. Zodpovedne sa správajte, aj keď ochoriete. „Dodržiavajte správnu osobnú hygienu i respiračnú etiketu - kýchajte a kašlite do jednorazovej hygienickej vreckovky, ak vreckovku nemáte po ruke, prekryte si ústa aspoň lakťovou jamkou. Ak je to potrebné, izolujte sa od ostatných ľudí, čím zabránite šíreniu infekcií. Prevencia infekcií napomáha znižovať potrebu užívania antibiotík,” dodáva Júlia Adamčíková.

6. Hygiena rúk a prípravy jedla

No a napokon, pravidelne si umývajte ruky a hygienicky pripravujte jedlo (oddeľujte tepelne upravené jedlá od tepelne neupravených surovín, dôsledne umývajte listovú zeleninu pitnou vodou, oddeľujte kuchynské náčinie na spracovanie surového mäsa od ostatného a podobne).





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >