Ako dlho platí recept na lieky? Ktoré treba vyzdvihnúť do 24 hodín a kedy je potrebný aj občiansky preukaz?

pt, 21. augusta 2023 o 06:06

Nie je recept ako recept. Hoci jeho elektronické predpisovanie náramne uľahčuje život, ak si v lehote platnosti predpísané lieky nestihnete vyzdvihnúť, prepadá. Recepty na rôzne druhy liekov majú rozličnú platnosť, tu je prehľad.

Predpísané lieky je potrebné vyzdvihnúť si v určenej lehote, tá je pre jednotlivé druhy odlišná.

Foto: shutterstock

Na najčastejšie používané lieky – napríklad proti bolesti, teplote, na úpravu tlaku, hladiny cukru, má recept platnosť 7 dní. Neplatí to však, ak vám tieto lieky predpíšu na pohotovosti, v takom prípade je ich potrebné vyzdvihnúť do 24 hodín. Táto lehota sa vzťahuje na všetky lieky predpísané na pohotovosti.

Ak vám lekár predpíše antibiotiká, lehota na ich vyzdvihnutie je trojdňová. Rovnako to platí aj pre chemoterapeutické lieky pre onkologických pacientov.

Pri liekoch, ktoré obsahujú omamné a psychotropné látky, teda najčastejšie lieky pre psychiatrických pacientov, platí osobitný režim. Antidepresíva, lieky proti úzkosti, stabilizátory nálady či stimulanty, ktoré predpíše lekár je potrebné vyzdvihnúť v lekárni do piatich dní. Na to, aby lekárnik liek vydal, je potrebný aj doklad totožnosti, teda občiansky preukaz.

Po uplynutí lehoty platnosti sa človek už k lieku nedostane. Nie je za tým neochota lekárnika, ale jednoducho elektronický systém: Recept sa z neho automaticky vymaže a lekárnik ho už neuvidí.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >