Ísť či netreba? Pediatrička radí, kedy si zdravotný stav dieťaťa vyžaduje návštevu pohotovosti

Gabriela Bachárová, 8. septembra 2023 o 07:00

Na pohotovosť treba s dieťaťom ísť len vo vážnych prípadoch, ktoré neznesú odklad. Rodič však zväčša nie je lekár, aby dokázal sám posúdiť, či si zdravotný stav jeho potomka vyžaduje okamžitý zásah zdravotníkov. Pediatrička ponúka prehľadný manuál, ktorý pomôže správne sa rozhodnúť.

Kedy vyraziť s dieťaťom na pohotovosť? Prečítajte si rady pediatričky.

Foto: Shutterstock.com

Že sa na pohotovosť chodí aj v prípadoch, ktoré si to nevyžadujú, je dobre známa vec. Niektorí rodičia ju využívajú ako náhradu pediatra, ku ktorému cez deň buď nestihnú ísť alebo sa im čakanie na vyšetrenie v jeho ordinácii zdá neúnosne dlhé. Detská lekárka Martina Milkovičová, ktorá vedie blog s užitočnými radami pre rodičov Pediatrie s úsměvem, vraví, že často ide o zneužívanie pohotovosti. Niekedy však na večernú návštevu nemocnice zavítajú zbytočne aj rodičia, ktorí sa len jednoducho boja, čo sa s ich potomkom deje, a zneužívať ju nechcú. Lekárka preto ponúka návod, pomocou ktorého možno vyhodnotiť, či treba odbornú pomoc vyhľadať alebo nie.

Úraz a nízky vek dieťaťa. V týchto dvoch prípadoch s návštevou pohotovosti neotáľajte. Ak miesto, kde sa úraz stal, krváca, bolí, zmenilo farbu či tvar, zaklopanie na dvere chirurgickej pohotovosti by malo byť takmer povinnosťou, pretože môže ísť napríklad o zlomeninu či vnútorné krvácanie - a to doma celkom určite sami nevyriešite. „Druhou skupinou, kde by som neváhala, sú bábätká. Tak do troch mesiacov veku ich môže zmordovať i prvý nárast teploty, dve až tri vracania, kašeľ a dokonca i plný nos. A na pohotovosti nás z letargie vytrhne i krásne spinkajúce, avšak nič nepijúce bábätko,“ vraví skúsená pediatrička.

Kašeľ či bolesť hrdla nemusia byť banalitou

Ako sa však zachovať v prípade starších detí, ak ide o také zdravotné problémy, ako sú bolesť v krku, kašeľ či vysoká horúčka? Boľavý krk možno na prvý pohľad vyzerá ako zdravotný problém, s ktorým sa ľahko popasujete v domácich podmienkach alebo postačí zájsť s ním ráno do čakárne detského lekára, avšak… „Boľavé krky sprevádzané teplotou si vyšetrenie na pohotovosti zaslúžia. Prehĺtanie je za trest a viazne i pitie? Šup tam. Nenechá si dieťa na krk siahnuť? Idem. Bolesť v krku a vyrážka? Nelením,“ popisuje pediatrička prípady, keď nemusíte mať výčitky, že zdravotníkov „otravujete“.

Kašeľ je síce užitočným obranným mechanizmom organizmu, ktorý sa tak snaží zbaviť sa nechceného obsahu, avšak spozornite, ak sa k nemu pridá teplota, bolesť na hrudi, bolesť v krku, malátnosť dieťaťa. Varovným je takzvaný štekavý kašeľ. Ani tu neváhajte. Žiadne pochybnosti o návšteve pohotovosti nemajte, ak sa u dieťaťa objaví dýchavičnosť. Ako ju spoznáte? „Dieťa je zvyčajne nepokojné, nasucho pokašliava, ako by sa niečoho v krku chcelo zbaviť. Ak sa pozriete na hrudníček, tak môžete vidieť, ako sa mu prehlbuje jamka pod krkom a priestor medzi rebrami, alebo dýcha takzvane bruškom. Uchom priloženým na hrudník môžete počuť zle naladený orchester,“ objasňuje príznaky Martina Milkovičová.

Kedy je horúčka dôvodom na návštevu pohotovosti

Zvýšená teplota či horúčka nie sú príznakom choroby, ale snahy imunitného systému vyrovnať sa s neželaným návštevníkom v podobe vírusu či baktérie. Pohotovosť však predsa len radšej navštívte v týchto prípadoch:
- dieťa má menej ako tri mesiace
- horúčka neklesá ani na tretí deň podávania liekov
- je vyššia ako 39,5 stupňov Celzia a nedarí sa ju znížiť ani po opakovanom podaní antipyretík (lieky na zníženie horúčky, napríklad Paralen)
- dieťa výrazne menej pije, opakovane vracia a má riedku stolicu
- okrem horúčky ho trápia aj iné príznaky ochorenia

„Nečakám ani minútu, ak je dieťa malátne, svetloplaché, bolí ho hlava, má nezvyčajnú vyrážku alebo petechie (drobné bodkovité krvácanie na kože),“ radí detská lekárka. Ďalším varujúcim signálom môže byť, že dieťa má v ľahu problém predkloniť hlavu, nejde mu to a cíti bolesť. V tomto prípade je podozrenie na infekciu meningokokom, ktorá môže už po pár hodinách skončiť fatálne.

A čo vracanie? Martina Milkovičová radí nehanbiť sa a s týmto zdravotným problémom tiež na pohotovosť radšej vyraziť, pretože vracanie môže znamenať čokoľvek a často sa nedá len tak ľahko zastaviť. Lekárka dokonca radí nevyčkávať, ako sa to vyvinie a na pohotovosť utekať čím skôr, aby sa predišlo dehydratácii. Vracanie je dôvodom na návštevu lekára, ak dieťa v sebe neudrží ani pár lyžičiek studenej vody, posledných niekoľko hodín nemočí, je ochabnuté a k vracaniu sa pridružila bolesť hlavy, svetloplachosť, vyrážka či horúčka.

Ak sa u dieťaťa objavila hnačka, avšak nevracia, zostaňte v pokoji doma. Ak aj nemáte doma hneď k dispozícii lieky na tento zdravotný problém, Martina Milkovičová radí uvariť obyčajnú ryžu a malému pacientovi ju podávať. Odporúča sa k nej ešte postupne pridať banán či mrkvu.

Bolesť brucha. Kedy vyraziť na pohotovosť?
Zápal slepého čreva je častou nočnou morou rodičov. Ako rozpoznať bežnú bolesť bruška napríklad po diétnej chybe od vážnejšieho zdravotného problému? Pediatrička Martina Milkovičová vraví, že ak dieťa nemá zvýšenú teplotu či horúčku, nevracia a nie je schvátené, je dobré najskôr vyčkať, čo sa z toho vyvinie. Skúste pred tým, než upadnete do paniky, zistiť, kedy malo dieťa naposledy stolicu a ak to už nejakú dobu je, pokúste sa o ňu.

Slepé črevo sa často prejavuje bolesťou okolo pupka, ktorá neskôr prejde do pravej spodnej časti brucha. Vo všeobecnosti platí, že na pohotovosť treba so silnou bolesťou brucha, ktorá trvá už viac ako tri hodiny a neustáva.


Dajte na svoj pocit
Ak si nie ste istí, či treba na pohotovosť vyraziť, môžete skúsiť zavolať na linku prvej pomoci a tam sa poradiť, prípadne na detské oddelenie najbližšej nemocnice. V neposlednom rade dajte na svoj pocit, ak sa vám niečo nezdá, pretože ako sa vraví, radšej desaťkrát zbytočne ako raz neskoro. Prajeme čo najmenej zdravotných problémov u vášho dieťaťa!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >