Gaštanová jeseň 3x jedlé gaštany, na aký spôsob si dáte túto pochúťku?

Patricia Poprocká, dnes 06:13

Sú chutné, zdravé a pripraviť ich možno naozaj rôznorodo. Jedlé gaštany patria k jeseni, tak si z nich poďme niečo pripraviť. Sladko, slano či natural? Vyberte si.

Pečené gaštany sú ozajstnou lahôdkou.

Foto: Shutterstock.com

Pečené natural

Gaštany správne upiecť, to je základ všetkých ďalších jedál. Gaštany treba nakrojiť, buď jedným rezom v polovici, alebo v tvare X na jednom z koncov. Dajte na plech a pečte na 220 stupňoch, kým sa škrupina rozvorí. Trvá to asi 20 minút. Môžete skúsiť ich opiecť aj v zaparenej rúre, ak na spodok uložíte plech s trochou vody.

Krémová polievka

Pol kila gaštanov narežte ako pred pečením, uvarte vo horúcej vode, sceďte a očistite. Na troške olivového oleja opražte nadrobno nakrájanú veľkú cibuľu a 5 strúčikov cesnaku. Potom pridajte gaštany a zalejte asi litrom zeleninového vývaru. Keď voda začne vrieť, chvíľku povarte a potom zmes rozmixujte dohladka. Následne zalejte štvrť litrom šľahačkovej smotany a dochuťte muškátovým orieškom, soľou a čiernym korením.

Sušienky ku káve

Potrebujete 200 gramov gaštanového pyré. Dostať ho aj v obchode, doma pripravené je predsa len lepšie (stačí, ak upečené gaštany rozmixujete s troškou masla, mlieka alebo vody a vanilky). Do misky k pyré pridajte 1 maslo, troška cukru (podľa chuti, nie viac ako 100 gramov), troška sódy bikarbóny, 1 vajíčko a 250 gramov múky. Vypracujte cesto, ktoré odložte na chvíľu do chladničky, aby sa s ním ľahšie pracovalo. Potom rozvaľkajte na hrúbku asi jeden centimeter, vykrojte sušienky a pečte na 180 stupňoch asi 10 minút. Po vychladnutí môžete ozdobiť čokoládou.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >