Recept na víkend Lahodná chuť Stredomoria 3x passata, vždy iná, vždy skvelá

Patricia Poprocká, 31. augusta 2024 o 05:12

Letné prázdniny sú za nami, obzrime sa za nimi ešte dnes aspoň symbolicky pri varení. Pripravte si s nami paradajkovú šťavu, ktorú využijete v zime ako omáčku na cestoviny alebo len tak, na pitie.

Paradajky, zdravé a chutné so všestranným využitím.

Foto: shutterstock.com

Jednoduchá a rýchla

Nevarí sa ani nesterilizuje, dbajte pri nej preto na čistotu pohárov a viečok. Postup je jednoduchý – zmixujte paradajky s cesnakom a soľou, nalejte do čistých zaváraninových pohárov, dôkladne zatvorte a potom umiestnite na tmavé a chladné miesto. Pomer je takýto: Na 1,5 kg paradajok ide 15 dkg cesnaku a 5 dkg soli.

Hladká ako z obchodu

Paradajky nemusíte vážiť, koľko máte, toľko spracujte. Obvarte ich v horúcej vode, aby sa ľahšie ošúpali. Po zbavení šupiek ich dôkladne rozmixujte ponorným mixérom. Ak chcete úplne hladkú zmes ako z obchodu, zmes prepasírujte. Nie je to však potrebné, drobné kúsky jadierok naozaj neprekážajú. Následne porozlievajte do zaváraninových pohárov a sterilizujte v rúre aspoň 15 minút. Ak chcete, môžete šťavu dochutiť trochou cukru a soli, ktoré budú slúžiť ako konzervanty, nie je to však nevyhnutné, keďže zmes sa bude ešte sterilizovať.

Bylinková

Paradajky zbavte šupky ako v prvom prípade. Potom ich všetky rozmixujte dohladka a zmes dochuťte soľou, cukrom, bazalkou a oreganom. Môžete pridať aj troška cesnaku, čierneho korenia alebo čili, podľa toho, akú omáčku na cestovinách obľubujete. Nalejte do pohárov, zatvorte a sterilizujte. Takúto zmes potom môžete použiť priamo na cestoviny ako hotovú omáčku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >