Gaštany majú viac vitamínu C ako citrón. Ďalšie zdravotné benefity symbolu jesene vás prekvapia

gb, 3. novembra 2023 o 07:00

Jedlé gaštany sú nielen veľmi chutné, ale majú aj veľa pozitívnych účinkov na naše zdravie. Vedeli ste, že obsahujú veľa vitamínu C a podporujú srdce a cievy i dobrú funkciu mozgu?

Pečené gaštany sú ozajstnou lahôdkou.

Foto: Shutterstock.com

Gaštany na našom území majú dlhú históriu. Pochádzajú zo Stredomoria a severnej Afriky, Slovensku ich v 13. storočí predstavila šľachtická rodina Forgáčovcov. Gaštan je charakteristický svojou príjemnou sladkastou chuťou a jeho konzumácia má počas jesenných dní dlhoročnú tradíciu najmä vo väčších mestách, kde sa predávajú v pouličných stánkoch. Možno však neviete, že gaštany sa oplatí konzumovať nielen kvôli chuti, ale aj zdravotným účinkom, ktoré sú naozaj bohaté, veď posúďte sami.

Gaštany sú veľmi bohaté na vitamín C, majú ho dokonca viac ako citrón. Céčko a ďalšie látky, ktorými sa plod pyšní, pomáhajú posilňovať imunitný systém. „Gaštany prispievajú aj k podpore zdravého srdcovo-cievneho systému, a to tak, že draslík a horčík, ktoré obsahujú, pomáhajú regulovať krvný tlak,” uvádza lekárka Natália Šranková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.

„Konzumácia taktiež pomáha podporovať zdravú funkciu mozgu, keďže gaštany sú bohaté na vitamíny skupiny B, ktoré sú priamo spojené so správnym neurologickým vývojom a funkciou. Okrem toho draslík pomáha zvýšiť prietok krvi do mozgu a podporuje tým zdravie nervového systému,” popisuje odborníčka na sociálnych sieťach úradu.

Vysoký obsah vlákniny

Gaštany sú aj dobrým vlákniny, ktorá pomáha hromadiť stolicu, uľahčuje jej prechod, a tak pomáha v prevencii zápchy. „Navyše vláknina prechádza telom do značnej miery nestrávená, a tak nepridáva do stravy kalórie. Prispieva však k pocitu plnosti, čo môže pomôcť pri regulácii hmotnosti,” tvrdí odborníčka.

Nádherne zafarbené plody prinášajú tiež úľavu boľavým kĺbom a pomáhajú kontrolovať hladinu cukru v krvi. „Hoci obsahujú väčšie množstvo sacharidov, vláknina v nich obsiahnutá zaisťuje, že telo sacharidy vstrebáva pomaly, a tým pomáha zabrániť prudkému nárastu hladiny cukru v krvi,” argumentuje lekárka. Ako dodáva, treba si však uvedomiť, že gaštany sú stále zdrojom sacharidov a s ich konzumáciou to netreba preháňať.

Gaštany sú taktiež dobré pre zdravie kostí. Meď je mimoriadne dôležitá pri absorbovaní železa, ktoré je nevyhnutné pre rast a vývoj kostí, a horčík potrebujeme na podporu ich minerálnej hustoty.

Konzumovať možno i surové gaštany, avšak veľmi sa to neodporúča. Obsahujú vysoký obsah trieslovín, čo môže u osôb, ktoré sú na ne citlivé, spôsobiť tráviace problémy ako podráždenie žalúdka či nevoľnosť, prípadne iné komplikácie, a to najmä u ľudí s ochorením pečene alebo obličiek. „Preto je lepšie ich tepelne upraviť. Pečené gaštany sú u nás asi najobľúbenejšie, avšak tiež sa bežne kandizujú, varia či používajú na múku na výrobu chleba. Gaštany je možné pridať do šalátov, plniek, pyré, polievok či dezertov,” uzatvára Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >