Pravé poľské posúchy, vyskúšajte netradičnú chuťovú kombináciu na olovrant alebo desiatu deťom do školy

ahojmama.sk, dnes 05:33

Cibuľa s makom? Že nejaká čudná kombinácia? Pre nás možno, v Poľsku sú však takéto cibuľové žemle obľúbenou pochúťkou. Vyskúšajte, to je náš dnešný recept na víkend.

Na posúchy potrebujete kocku čerstvého droždia alebo sáčok sušeného.

Foto: shutterstock

Na cesto potrebujete: pol kila múky, 250 ml mlieka, 1 vajce, trocha soli (podľa chuti), 1 polievková lyžica cukru, 2 polievkové lyžice masla, jedna kocka čerstvého droždia alebo: 1 balíček sušeného

Na plnku potrebujete: 2 cibule, 3 polievkové lyžice maku, 2 polievkové lyžice slnečnicového oleja, 1 čajová lyžička soli

Postup:
1. Začína sa trocha netradične, práve plnkou, ktorá sa zvykne robiť deň vopred, aby sa chute spojili. Ale nie je to nič zložité, nebojte. Cibuľu očistite, nakrájajte na kocky, posoľte a opražte na oleji tak, aby sa nespálila. Po odstavení pridajte mak a dobre premiešajte. Ak sa vám zdá málo slaná, ešte pridajte soľ. Hotovo. Odložte do chladničky a čakajte do ďalšieho dňa, prípadne sa hneď pusťte do cesta.

2. Najprv pripravte kvások, a to z droždia, cukru a zohriateho mlieka. Zmiešajte to ešte s 2 veľkými lyžicami múky, do hladka Dobre premiešajte, zakryte utierkou a nechajte nakysnúť.

3. Potom do veľkej misky preosejte múku, pridajte soľ a vajce. Vlejte kvások a dôkladne vypracujte cesto. Napokon pridajte rozpustené maslo a ešte raz vypracujte, aby sa spojilo s cestom a zároveň odliepalo od stien misky. Ak sa vám zdá príliš lepkavé, pridajte múky. Napokon, nie je múka ako múka, s každou sa pracuje troška inak. Potom cesto prikryte a nechajte kysnúť, minimálne hodinu.

4. Potom cesto opäť zľahka prehnieťte a rozdeľte na 12 častí (prípadne viac alebo menej, podľa toho, aké veľké žemle chcete). Rozvaľkajte do okrúhleho tvaru a na vrch každej žemle dajte plnku. Potom ich ešte na 30 minút zakryte utierkou a nechajte kysnúť.

5. Medzitým si nechajte vyhriať rúru na 180 stupňov, v ktorej žemle budete piecť 25 minút. Ešte pred pečením ich môžete potrieť rozšľahaným vajíčkom.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >