Niet nad kyslú kapustu. Ako ju správne naložiť do suda na zimu? Skúste tieto originálne recepty starých mám

Patricia Poprocká, dnes 05:55

Na nakladanie kapusty je teraz ideálny čas. Kyslá kapusta je v zime cenným zdrojom vitamínu C a obsahuje aj množstvo probiotík, patrí medzi najzdravšie potraviny vôbec. A keďže niet nad tú domácu, ponúkame vám tradičné osvedčené recepty na jej nakladanie. Veľa úspechov!

Tá domáca je najchutnejšia.

Foto: Shutterstock.com

Klasika s cibuľou

Kapustu nastrúhajte spolu s cibuľou. Na 10 kg kapusty kilo cibule. Do veľkej misky si pripravte zmes z kila soli, 1 balenia bobkového listu, 1 balenia rasce, 1 balenia čierneho korenia, 1 balenia nakladača.

Na dno súdka naukladajte celé kapustné listy a pridajte prvú vrstvu kapusty, zasypte dvoma – troma lyžicami zmesi a utláčajte čo najsilnejšie. Postup opakujte a keď sa začne z kapusty vytvárať šťava, tú hrnčekom odoberajte preč, aby vošlo kapusty čo najviac. Ak zmes dôjde, urobte si novú.

Keď je sud plný, zatvorte ho prikrývkou a nechajte v teple. Do drážky okolo vrchnáka nalejte vodu. Tú dolievajte každý deň, aby nezostala suchá. Naopak, voda, ktorú bude púšťať kapusta po niekoľkých dňoch, vyberajte. Nechajte v teple 10 až 14 dní, potom súdok zneste do pivnice alebo špajze a kapustu máte hotovú.

Pozor, treba sa o ňu priebežne starať. Voda v drážke by mala byť naliata stále, a rovnako aj vykvasená kapusta by mala byť zaliata vodou. Aby nezačala vznikať pleseň, do vody pridajte soľ.

Náš tip: Pre oživenie môžete do kapusty nastrúhať popri cibuli aj mrkvu. Postup pri nakladaní sa nijako nemení, ani výsledná chuť, kvasená kapusta bude akurát obohatená o mrkvu a jej výživové prvky. A farebnejšia, pochopiteľne.


S jabĺčkami a hroznom

Aj v tomto recepte nastrúhajte kapustu spolu s cibuľou v pomere asi 1kg k 10 kg kapusty. Na dno súdka poukladajte kapustné listy, strapce umytého hrozna a čerstvý kôpor aj so stonkami. Do mištičiek si pripravte zvlášť soľ, zvlášť čierne korenie, zvlášť bobkový list, zvlášť rascu a zvlášť jabĺčka nakrájané na štvrtinky (alebo menšie, podľa ich veľkosti). Potom môžete začať s nakladaním.

Každú vrstvu kapusty zasypte hrsťou soli, pridajte 1 bobkový list, 3-4 zrniečka korenia, trocha rasce trocha a tu i tam pár kúskov jabĺk. Keď je súdok naplnený, prikryte ho drevenými doskami, na ktoré položíte závažie (môže byť napríklad štvrťlitrová fľaša s vodou).

Nechajte v teple zhruba dva týždne, potom súdok zbavte záťaže, prikryte normálnym vrchnákom a zaneste do chladu (pivnice). Aj v tomto prípade dbajte, aby bola kapusta a drážka suda pri vrchnáku zaliata slanou vodou.


ANKETA:

Nakladáte doma kapustu?

91,3%



0,0%



0,0%



0,0%



8,7%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >