Gaštany nielen pre krásu. Vyrobte si z nich prací gél alebo liečivú masť, tu sú recepty

Patricia Poprocká, 12. októbra 2021 o 04:35

Kto im odolá a nezdvihne si zakaždým aspoň jeden do vrecka? Gaštany – krásne hnedé, okrúhle, teplé, lesklé neodmysliteľne patria k jeseni. A hoci ich väčšinou zbierame „len tak“, prípadne deťom na hranie či na vyrábanie ozdôb, viete, že ich možno využiť aj prakticky?

Sú nielen krásne, majú aj praktické využitie.

Foto: shutterstock

Jesť sa síce nedajú, vieme však z nich vyrobiť gél na pranie, liečivú tinktúru, balzam alebo vlasový kondicionér. Pagaštan konský má totiž liečivé účinky a v kombinácii s horúcou vodou sa z neho uvoľňujú saponíny, čo sú prírodné látky, ktoré možno využiť na výrobu saponátov, konkrétne gélu na pranie.

Prací gél

Vyrobíte ho tak, že umyté gaštany jednoducho podrvíte alebo pomixujete a zalejete vriacou vodou. Čím menšie čiastočky, tým lepšie. Práve vtedy sa uvoľnia spomínané saponíny. Na liter vody sa odporúča asi 10 gaštanov, ak sú menšie, tak aj 15. Ak chcete gél na biele prádlo, odporúča sa pre istotu gaštany zbaviť hnedej šupky, aby nezašedlo.

Keď gaštany zalejete vodou, treba nechať pôsobiť. Odporúča sa minimálne hodinu, môžete ale aj celú noc, najmä ak gaštany už nie sú práve čerstvo nazbierané. Potom zmes preceďte alebo prefiltrujte cez gázu a prírodný prací prostriedok je hotový. Ak vám chýba vôňa, pridajte esenciálny olej a môžete prať.

Keďže ide o prírodný gél, nemá dlhú trvanlivosť. Skladujte ho v chladničke, vydrží asi týždeň. Môžete si však nazbierať gaštany a pripravovať gél priebežne. Pozor, čím sú suchšie, tým dlhšie ich treba nechať vo vode. Keďže s čerstvými gaštanmi sa lepšie pracuje, odporúča sa ich ošúpať, podrviť na malé čiastočky a nechať vysušiť. Môžete aj v rúre na 50 stupňoch dve – tri hodiny. Potom ich uskladnite do sklenenej fľaše a vždy si vyberte časť z nich na prípravu gélu. (Mierka je 1 polievková lyžica gaštanov na 100 ml horúcej vody.)

Liečivá tinktúra

Liečivé účinky pagaštanu konského sú známe: zmierňuje opuch, kŕče v nohách, dnu, spevňuje cievy, prekrvuje končatiny či urýchľuje vstrebávanie krvných zrazenín. Ľudové múdrosti dokonca tradujú, že gaštany vo vrecku z človeka vyťahujú choroby a ak si ich dáte pod vankúš, vraj sa vám postarajú o kvalitný spánok. Nuž, ktovie, vyskúšate?

Na vyrobenie vlastnej liečivej tinktúry potrebujete len gaštany a alkohol. Najlepšie nejaký vysokopercentný, môže byť ale aj Alpa.

Gaštany opäť treba rozkrojiť na menšie kúsky. Čím menšie, tým lepšie. Naložiť do zaváraninovej fľaše a zaliať alkoholom. Nechať pôsobiť šesť týždňov na svetlom mieste, pričom nádobu je dobré každý deň pretrepať. Vznikne žltkastá gélová tinktúra, ktorú potom aplikujeme na boľavé miesta.

Ak máte radšej krém, môžete tinktúru buď jednoducho do nejakého primiešať, alebo si vyrobiť vlastný balzam. A to tak, že uvaríte želatínu podľa návodu spolu s 300 ml tinktúry. Necháte stuhnúť a potom šľaháte do hladkej hmoty s postupným pridávaním olivového oleja. Pre lepšiu vôňu môžete pridať aj esenciálny olej, ako chcete.

Kondicionér

Základ je opäť ten istý – umyté rozštvrtené gaštany zalejte horúcou vodou a nechajte vychladnúť. Potom ju použite na umývanie a oplachovanie vlasov. Vhodné najmä na tmavé vlasy, výťažok z gaštanov dodá lesk a zvýrazní ich farbu.


ANKETA:

Zbierate na jeseň gaštany?

83,7%



16,3%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >