3x huby. Tatarák, perkelt či praženica, vyskúšajte niektorý z rýchlych receptov na hubové pochúťky

Patricia Poprocká, 12. októbra 2024 o 05:55

Nikdy nechutia tak ako teraz, keď sú čerstvo nazbierané. Hubárska sezóna je v plnom prúde a nie všetky huby musíte len sušiť, mraziť či nakladať. Skúste z nich tatarský biftek, perkelt alebo praženicu. Príprava je veľmi jednoduchá a chuť skvelá.

Hríby rastú a nikdy nechutia tak ako teraz, keď sú čerstvo nazbierané.

Foto: Patricia Poprocká

Navyše, huby obsahujú množstvo prospešných látok pre náš organizmus, takže ak máte doma čerstvo nazbierané, skúste niektorý z našich receptov.

Skvelý „tatarák“, hotový za pár minút

Potrebujete klobúčiky bedlí. Umyte ich, nakrájajte na menšie kúsky a dajte na sporák s trochou oleja. Osoľte, orestujte a nechajte podusiť, aby sa uvarili. Mali by pustiť vodu, ak nie, troška ich podlejte. Pridajte mletú rasce, trocha červenej papriky a čierneho korenia, podľa chuti.

Načistite cesnak – minimálne tri strúčiky, ale môžete pokojne aj viac, chuť bude výraznejšia, a popučený alebo nadrobno pokrájaný ho pridajte k hubám. Miešajte a počkajte, kým sa vyparí všetka šťava. Potom pridajte kečup a horčicu – tiež podľa chuti a nakrátko ešte povarte. Ak chcete hladkú zmes, rozmixujte ponorným mixérom, ale pokojne môžete nechať aj s kúskami.

Podávajte chladené, k hriankam s cesnakom alebo ako obľubujete.

Perkelt

Na ten môžete použiť akékoľvek jedlé huby. Nakrájajte ich na kúsky a krátko obvarte v slanej vode. Potom ich orestujte na oleji s nadrobno nakrájanou cibuľou domäkka. Medzitým si pripravte omáčku – buď klasickú zo šľahačkovej smotany, do ktorej pridáte troška múky, soli, cukru a mletej červenej papriky, alebo vegánsku verziu, v ktorej namiesto šľahačkovej smotany dáte do mixéra troška kešu orieškov a štvrť, resp. pol litra vody. Keď sú huby mäkké, zalejte omáčkou a nechajte zavrieť. Podávajte s maslovými haluškami, knedľou alebo chlebom.

Praženica

Aj v tomto prípade platí, že použiť môžete akékoľvek jedlé huby. Buď ich obvaríte ako v predchádzajúcom recepte, alebo podusíte priamo na panvici surové. V druhom prípade ich musíte na panvici dusiť dlhšie, pochopiteľne. Ak chcete pravú hubovú chuť, nepridávajte cibuľu, ale zas nič neskazíte, ak ju tam dáte. Lepšiu chuť dosiahnete, ak namiesto oleja použijete maslo. Postup je klasický ako pri obyčajnej praženici: Na tuku podusíte huby, prípadne huby s cibuľou. Posolíte a keď sú huby mäkké, pridáte vajíčka. Ochutiť môžete ešte troškou vegety a ozdobiť petržlenovou vňaťou a mletou červenou paprikou. Podávajte s chlebom alebo zemiakmi, ako príloha sa hodí aj čerstvá zelenina.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >