10 tipov na jesenné výlety s deťmi po celom Slovensku

Gabriela Bachárová, Patricia Poprocká, 13. septembra 2020 o 04:54

Prázdniny síce skončili, výletom ale koniec byť nemusí. Naopak, sú skvelým prostriedkom, ako vypnúť po náročnom pracovnom či školskom týždni a ešte sa chvíľu sa preniesť do nedávnych bezstarostných dní. Prinášame vám 10 tipov na nenáročné rodinné výlety po našom krásnom Slovensku.

Nádherná jesenná Kalamárka.

Foto: OOCR Novohrad a Podpoľanie

Zelená voda

Zelená voda má svoje čaro v akomkoľvek počasí, pre deti zvlášť.

Foto: Patricia Poprocká
Nemyslíme rekreačné stredisko pri Novom Meste nad Váhom, ale Zelenú vodu čo by kameňom dohodil od hlavného mesta. Dve krásne zelené jazerá tesne vedľa seba predelené cestou a bufetom – jeden rybník a jedno štrkovisko, kde sa dá i kúpať, ponúkajú relax uprostred prírody. Dostanete sa ta pohodlne aj peši či bicyklom. Môžete si vybrať, či z bratislavskej časti Vrakuňa popri Malom Dunaji, z Mostu pri Bratislave alebo z Ivanky pri Dunaji. Jazerá sú v prekrásnom prostredí, ktoré síce mierne narúša neďaleká stavba diaľnice, stále tam však počuť spev vtákov namiesto áut.

Môžete si tam zachytať ryby (ak máte lístok), zahádzať kamienky, popľačkať sa vo vode, a tí otužilejší sa stále môžu i okúpať. Ak si chcete spraviť piknik, dá sa tam aj prespať, opekať, ale najete sa tiež v sezónnom bufete, ktorý ponúka napríklad čerstvo vylovené ryby. Pre deti je tam urobené ihrisko s preliezkami a trampolínou.

Prísť na Zelenú vodu sa oplatí, ale pozor, nepridajte sa k neporiadnym návštevníkom, ktorí tam za sebou nechávajú vrecia odpadkov. Zobrať so sebou prázdne tašky, ktoré ste tam priviezli plné, je predsa to najmenej.

Kalamárka

Archeologická lokalita kúsok nad Detvou, kde sa dá prechádzať, kempovať i liezť po skalách. Najlepšie je ísť tam autom, i keď cesta nie je ideálna, prejdete bez väčších problémov. Že ste na mieste, zistíte ľahko – pri chate sa cesta končí a je tam miesto na parkovanie. Tam sa už môžete túlať okolitým lesom, pozrieť si praveké hradisko a úchvatné skaly – horné i dolné, ktoré už roky lákajú horolezcov.

Na svoje si prídu aj milovníci histórie – Kalamárka je významné archeologické nálezisko pravekých kultúr doby bronzovej, Keltmi, Germánmi a Slovanmi. Lokalitou vedie náučný chodník, ktorý okrem archeológie upozorňuje aj na prírodné unikáty tejto chránenej oblasti Poľany.

Smolenice

Keď sa povie Smolenice, každý si vybaví tunajší krásny zámok. Nie je tak celkom historický unikát, pretože bol postavený až v minulom storočí na ruinách hradu zo 14. storočia. Ten v 19. storočí vyhorel a je skvelé, že namiesto ďalšej chátrajúcej kopy kamenia máme zastrešený zámok, kde možno za určitých podmienok aj prespať.

Zámok ponúka krásne záhrady, lezeckú lokalitu i možnosť turistiky v okolí. Môžete sa odtiaľ vydať na najvyšší vrch Malých Karpát – Záruby. Vrchol je vo výške 768 metrov a výstup menej zdatným turistom zaberie zhruba dve hodiny. Z menších kopcov je „v ponuke“ napríklad Čierna skala, Veterlín alebo Havranica.

Potom je tu ešte náučný turistický chodník Smolenický kras, nenáročná trasa pre rodiny s deťmi dlhá 7,5 kilometra s deviatimi zastávkami. Prechádza územím národnej kultúrnej pamiatky hradiska Molpír, ale i Národnou prírodnou rezerváciou Dolinou Hlboče s jediným vodopádom v Malých Karpatoch s výškou približne 9 metrov. Súčasťou prírodnej rezervácie je prírodná pamiatka jaskyňa Driny s rekreačným strediskom Jahodník.

Terchová

Rodisko Juraja Jánošíka dnes už ponúka aj Jánošíkov dom, minimúzeum legendárneho zbojníka. Okrem Jánošíka má však Terchová množstvo ďalších atrakcií – 280 kilometrov turistických alebo cyklistických krás. Môžete sa vyviezť lanovka do 1400-metrovej nadmorskej výšky a poprechádzať sa po hrebeni Malej Fatry. Zdatnejší sa môžu vydať na Veľký a Malý Rozsutec alebo si pozrieť Jánošíkove diery. V obci je tiež rozhľadňa s náučným chodníkom. Oravská príroda je na jeseň nádherná, treba prísť!

Dražovský kostolík

Videl ho snáď každý, aspoň na bankovkách. Dražovský kostolík, teda kostol sv. Michala Archanjela je najstarším románskym kostolom na Slovensku. Pochádza z polovice 11. storočia a bol vyobrazený na slovenskej stokorunáčke z roku 1941 a 50-korunovej bankovke z roku 1993. Nachádza sa v podstate v mestskej časti Nitry a je ľahko dostupný i peši. 29. septembra, na sviatok sv. Michala, je v kostole omša. Okrem vzácneho kostolíka si môžete pozrieť historické pamiatky starobylej Nitry alebo sa potúlať chodníčkami pod Zoborom, prípadne si vyjsť až na vrchol.

Haluzická tiesňava

Je tak trochu ukrytá pred zrakmi návštevníkov, možno preto (zatiaľ) nepatrí medzi známe turistické lokality na Slovensku. Jej návšteva sa však oplatí, nadšené budú najmä deti. V tiesňave to vyzerá skoro ako v džungli, podobné také miesto asi na Slovensku nenájdete. Nenáročná prechádzka je dlhá iba kilometer a je celkom možné, že si tiesňavu deti s radosťou celú prebehnú, ako sa to stalo nám. V blízkosti tiesňavy sa nachádza zrúcanina románskeho kostolíka z roku 1240. Zaujímavosťou je, že kostolík mal aj vlastné opevnenie. Na tomto krásnom a tajomnom mieste sa deti dosýta vybláznia a môžete si tu urobiť aj malý piknik. Haluzickú tiesňavu nájdete v okrese Nové Mesto nad Váhom na západe Slovenska, v blízkosti obce Haluzice.

Foto: TASR

Trenčín

Jedno z najkrajších historických miest na Slovensku. Turisti mieria samozrejme hlavne na Trenčiansky hrad, ktorý sa týči na strmom vápencovom brale priamo uprostred mesta. Slávnou je hradná studňa láska spojená s povesťou o láske tureckého šľachtica Omara ku krásnej Fatime, ktorá bola zajatkyňou trenčianskeho hradného pána Štefana Zápoľského. Ten aby Fatimu vyslobodil, sľúbil, že vykope na hrade v tvrdej skale studňu. Podarilo sa to po troch rokoch, a tak si mohol Fatimu odviezť z hradu.

V Trenčíne sa určite bežte pozrieť na nápis na hradnej skale za hotelom Elizabeth. Pochádza z roku 179 a zanechali nám ho rímske légie, ktoré prezimovali v osade Laugarício (dnešný Trenčín) v čase markomanských vojen. Veľmi príjemným je aj centrum mesta, kde môžete obdivovať napríklad nádhernú židovskú synagógu, stavbu s orientálnymi prvkami.

Zuberec

V blízkosti Zuberca nájdete jeden z najkrajších skanzenov na Slovensku. Múzeum oravskej dediny ponúka návrat v čase, uvidíte, ako sa kedysi žilo a bývalo na Orave. V expozícii stojí aj kostol s cintorínom. Deti poteší, že skanzenom tečie horský potok Studená, na ktorom vyrástol rekonštruovaný náhon na mlyn a valchu. Pestujú tu tradičné plodiny a chovajú domáce zvieratá, ďalší dôvod na návštevu. Ak sa zdržíte dlhšie, určite si urobte aj túru v Západných Tatrách, Zuberec leží v ich podhorí. Západné Tatry patria k najkrajším pohoriam na Slovensku, známe sú však svojou náročnosťou. S deťmi preto vyberajte menej náročné túry, napríklad k Roháčskym plesám.

Veľká Javorina

Najvyšší vrch Bielych Karpát, ktoré sa tiahnu v blízkosti hraníc s Českou republikou. Východzím bodom na výlet môže byť mestečko Stará Turá, z ktorého budete asi 11 kilometrov stúpať až do výšky 970 metrov. Po ceste vás čakajú nádherné bukové lesy, lúky, pastviny aj typické kopaničiarske osídlenie, ktoré je charakteristické roztrúsenými domami na úpätí hôr. Na vrchole sa môžete občerstviť v horskej chate a užiť si krásne výhľady na slovenskú aj moravskú stranu hranice. Ak pôjdete s deťmi, v obci Lubina pod Javorinou sa nachádza minizoo, kde je aj možnosť povoziť sa na koníkovi. Zdržíte sa v regióne dlhšie? Potom určite nevynechajte návštevu vodných priehrad Dubník (pri Starej Turej) či Stará Myjava (pri obci Stará Myjava), ktoré ponúkajú príjemné prechádzky.

Vodná zážitková cesta Oborín

Stojí v obci Oborín v okrese Michalovce na východe Slovenska. Unikátny trojkilometrový náučný chodník vybudovali na mŕtvom ramene Laborca. Okrem iného vedie aj ponad močiare a mokrade. Súčasťou chodníka je rozhľadňa, ktorý umožňuje pozorovať vtáctvo a okolitú prírodu. Milovníci cykloturisticky určite ocenia jedenásť kilometrov dlhý cyklochodník. A ak stále nemáte dosť, v obci Oborín môžete navštíviť vidiecke múzeum, v ktorom uvidíte, ako sa v regióne v minulosti bývalo.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >