Domácnosť bez odpadu. Vyskúšajte šikovné tipy, ako sa mu vyhnúť

Patricia Poprocká, 17. septembra 2020 o 04:48

Tiež máte pocit, že odpadu je stále priveľa? Márne sú hlasy ekológov volajúce po zmene, obchodníci v snahe predať čo najviac na potreby planéty nehľadia. A tak máme v obchodoch tri plátky šunky v plastovej nádobke väčšej než samotné jedlo, ovocie v plastovej mištičke a sáčku k tomu, remienok na hodinky v krabici, kde by sa ich vošlo aspoň dvadsať, plastové ozdoby na vŕškoch detského ovocného pyré, ktorého je v porovnaní s obalom o polovicu menej, a ďalšie absurdity.

Separovaný, ale stále odpad. Ako ho znížiť?

Foto: shutterstock.com

Najčastejším argumentom nás spotrebiteľov je, že sa nám to síce nepáči, ale my za tie množstvá zbytočných obalov predsa nemôžeme. Tovar potrebujeme, tak musíme kupovať. Nie je to však vždy tak. Znižovať tvorbu odpadu môžeme, ak začneme sami od seba. Aj keď to hneď nebude zero waste (bezodpadová) domácnosť, každá drobnosť sa počíta.

Pri nákupoch potravín

Pri každom nákupe zvažujme, čo naozaj potrebujeme. Čo si môžeme vyrobiť doma, si vyrobme – napríklad polotovary, spomínané ovocné pyré, hotové omáčky na cestoviny, šaláty, tvarohové dezerty, müsli, dokonca i sladkosti.
Zelenina v zime Pre planétu je to veľký problém. Aj keď paradajky či paprika vyzerajú v obchodoch lákavo, zväčša sú bez chuti, precestovali tisícky kilometrov, počas ktorých museli byť chemicky ošetrené. „Bez papriky z Maroka prežijem,“ vyjadril sa pred časom pre ahojmama.sk aktivista Radoslav Plánička z Komenského inštitútu. Kto nie? Mimosezónnu zeleninu môžeme nahradiť kvasenou – napríklad kapustou, ale aj inými druhmi vo fľašiach (pickles). Ďalšou možnosťou sú takzvané mikrozeleniny, ktoré si môžete pestovať aj v bytovke v zime. Napríklad žerucha, reďkovkové klíčky, mungo a podobne. Nezabúdajte na starú dobrú pažítku a na to, že ak nič zelené aktuálne nie je, jesť sa dá aj pŕhľava či púpavové listy.

Vlastné sáčky na pečivo či ovocie by mali byť samozrejmosťou, rovnako i nákupné tašky. Ovociu balenému v plaste (či dvojitom plaste) dajme jednoducho stop, vždy sa dá zájsť na tržnicu alebo k farmárom, kde viete, čo kupujete. Dokonca bezobalovo.

Svoje nádoby si noste do mäsiarne. Okrem toho, že ušetríte množstvo fólií a papiera, budete mať s nákupom oveľa jednoduchšiu manipuláciu pri preprave domov i následnom odkladaní do chladničky. Dózičku sa oplatí mať aj v pizzerii, najmä ak ta idete s deťmi, ktoré si časť svojej porcie často odnesú domov.

Nápoje

Čím jednoduchšie, tým lepšie. Najlepšia voda je tá z vodovodu, na ktorú vám stačí vlastná fľaša alebo pohár, ktorý možno nosiť všade so sebou. Najlepší čaj je ten z vlastných nazbieraných byliniek, kde tiež nevytvárate odpad. Sladké nápoje sú zbytočné a nezdravé, priberá sa z nich a kazia sa zuby.

Ak ste milovníci vína, dbajte o to, aby prázdne fľaše skončili v správnom kontajneri na separovaný odpad. Pri pive to máte jednoduchšie, keďže fľaše sú zálohované, stačí ich skrátka vrátiť do obchodu a nevšímať si akcie na plechovkové pivá zabalené ešte v plastovej fólii.

Kozmetika

Prvým krokom sú čistiace vatové tampóny, ktoré vymeňte za látkové. Môžete si ich kúpiť, ale tiež vyrobiť zo savého uteráka alebo županu, a potom pravidelne prať. Handričkami môžete nahradiť aj jednorazové papierové kuchynské utierky.

Pri samotných kozmetických výrobkoch tiež zvážte, čo naozaj potrebujete, a čo je len potreba, ktorú vám diktuje reklamný trh. Uprednostňujte prírodnú kozmetiku, niektorú si môžete v bezobalových obchodoch sami načapovať, niektorá sa predáva dokonca vo vratných obaloch.

Čistiaca chémia

Čistá domácnosť je dôležitá, dosiahnete ju však aj za pomoci sódy, octu či citróna. Tieto potravinárske výrobky vám ekologicky nahradia ťažké chemikálie znečisťujúce prírodu pri výrobe i používaní. Tipy na využitie sódy v domácnosti nájdete v tomto našom článku.

Podobne je to aj s pracími prostriedkami. Doma si môžete vyrobiť aj ekologický gél na pranie alebo mydlo na ruky. Samozrejme, že ich môžete dávať stále do tých istých fliaš. Návody TU (gél na pranie) a TU (mydlo).

Oblečenie

Kto chce, ušetrí peniaze, životné prostredie a ešte sa aj parádne značkovo oblečie. Bazáre oblečenia a second handy ponúkajú naozaj kvalitný tovar, a to dokonca aj značiek, ktoré by si väčšina ľudí ako nové za tie šialené peniaze určite nekúpila. Stačí si nájsť chvíľu času na hrabanie sa v regáloch alebo nájsť na internete výmenné akcie. Pri deťoch sú tieto akcie vďačné tiež, keďže deti svoje oblečenie nosia iba krátko – buď z neho vyrastú alebo ho zničia.

Jednorazové riad či slamky

Na tie zabudnite, nech sú čo ako „eko-friendly“. Niekto ich musel vyrobiť, porozvážať do obchodov a niekto ich bude musieť ako odpad aj spracovať, zvlášť ak nemáte kompostér. Jednorazové slamky, tanieriky, poháriky, utierky – to všetko by malo byť vo vašej domácnosti tabu.

Okrem toho – zo sklenených nádob sa je aj pije oveľa príjemnejšie, navyše, nezabúdajte na to, že sklo je ušľachtilý materiál, ktorý v kontakte s jedlom ani nápojmi na nich nezanecháva na rozdiel od plastov či papiera žiadnu stopu. Pri jednorazovom riade ide len o našu lenivosť, a tú predsa ľahko prekonáme.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >