Namiesto jednorazových plastových tašiek používajte tie na viac použití..
Foto: Reuters1. Pite vodu z vodovodu
Je zdravšia, lacnejšia a šetrí prírodu od ďalších plastových obalov, ktorých je aj bez toho viac než dosť. Pitím vody z vodovodu tiež znížite uhlíkovú stopu z nákladov na jej prepravu, navyše viete, že ju máte vždy čerstvú, na rozdiel od fliaš z obchodu, ktorých putovanie a skladovanie je neznáme. Ak potrebujete meniť chuť, aj tu je ľahká pomoc. Ochutiť ju môžete citrónom, počas sezóny bazou, mätou, medovkou, kolou (bylinka s vôňou koly), zázvorom, v krajnom prípade aj domácim sirupom – skrátka čímkoľvek, čo obľubujete. Pre tých, ktorí musia bublinky, je tu stále výrobník sódy. Vodu vo fľašiach naozaj nemusíte kupovať. Stačí jeden pekný sklenený džbánok.2. Pozor na zbytočné obaly
Nevytvárať odpad nie je ľahké, najmä ak v obchode ponúkajú slovenské paradajky balené po šiestich kusoch v plastovej krabičke a vrecúšku k tomu. Čo sa však dá, kupujte bezobalovo, aj keď áno, tieto obchody sú drahšie. No stále máte možnosti brať tovar od lokálnych farmárov a do obyčajných obchodov nosiť so sebou vlastné vrecúška a tašky na zeleninu, pečivo i na celý nákup. Komu sa to zdá zbytočné alebo príliš komplikované, odporúčame malú hru: Skúste si doma odkladať každý sáčok a každú tašku, ktorú si z nákupu prinesiete. O pár dní toho budete mať plné zuby a určite oceníte opakovane použiteľné vrecká.3. Šetrite energiami
Voda je vzácna čoraz viac, aj keď si to väčšina z nás ešte neuvedomuje. Jej neplytvanie by malo byť samozrejmosťou, teda žiadne otvorené kohútiky počas čistenia zubov ani polhodinové vystávanie pod horúcou sprchou. Šetrite aj elektrinou, nenechávajte spotrebiče v stand by režime, ak sa dá, chodievajte peši namiesto výťahom (je to oveľa prospešnejšie aj pre vaše zdravie) a používajte úsporné spotrebiče. Čo sa týka svietenia – podľa filozofie feng shuei je lepšie platiť vyššie účty za elektrinu ako za psychoterapeuta, príjemné prítmie však tiež nie niekedy na škodu. Ak si napríklad idete do kúpeľne pre hrebeň, o ktorom presne viete, kde je, nemusíte kvôli tým 10 sekundám svietiť.4. Vyhnite sa chémii
Reklám na čistiace prostriedky je neúrekom, rovnako dobre však dosiahnete čistotu v domácnosti aj obyčajným octom a sódou. Sú lacnejšie a navyše neobsahujú toľko škodlivých chemikálií. Je pravda, že vám domácnosť neprevoňajú, príjemné vône však možno dosiahnuť inak. Napríklad čerstvo natrhanými kvetmi alebo esenciálnymi olejmi. Do peknej fľaštičky napustite vodu, nakvapkajte z vybraného oleja pár kvapiek a zapichnite tam zopár drevených špajdlí. Získate tým voňavú dekoráciu.5. Pozor na kupované kytice kvetov
Krásna kytica väčšinu ľudí poteší, je však rozdiel, či natrháte kvetiny z lúky alebo záhrady, alebo či ich kúpite v supermarkete. Aktivisti upozorňujú, že väčšina kytíc sa k nám dováža tisícky kilometrov z iných kontinentov, najmä z Afriky, kde sú zalievané pesticídmi, ktoré kontaminujú pôdu, vodu a tak ohrozujú zdravie. Okrem toho je tu ešte znečistenie ovzdušia z ich prepravy. Najistejšia eko-kytica je teda vlastnoručne natrhaná. Ak kupujete, snažte sa podporiť domácich pestovateľov. Je potešiteľné, že ich máme aj na Slovensku. Spoznáte ich jednoducho – ponúkajú sezónne kvetiny.6. Palmový olej dajte na zakázanú listinu
Kvôli výrobe palmového oleja sa rúbu dažďové pralesy, ktoré ľudstvo potrebuje jednoducho na to, aby mohlo dýchať. Okrem toho sú aj domovom pre množstvo živočíchov a rastlín, ktoré po zničení pralesov nemajú kde žiť. Palmový olej je vo výrobkoch často umne skrytý. Nájdete ho najčastejšie v sušienkach, tyčinkách, čokoládach, margarínoch, sladkých koláčoch z obchodu, cukríkoch, nanukoch a zmrzlinách, chipsoch, slaných krekroch, sladkých cereáliach, instantných polievkach či iných instantných nápojoch (napríklad káva), tavených syroch, ochutených dezertoch či ochutených jogurtoch, bujónoch či v šľahačkách v tube. Pozorne preto skúmanie zloženie priemyselne vyrobených potravín.7. Obmedzte spotrebu mäsa
Táto požiadavka sa môže javiť pomerne drzou, najmä ak máte mäso radi. Nemusíte sa ho však vzdávať úplne, len obmedzte jeho spotrebu. Je dobré vedieť, že produkcia mäsa vedie k znečisťovaniu vody a pôdy, extrémnej spotrebe vody, masívnemu odlesňovaniu aj zhoršeniu kvality vzduchu.„Pôda v Afrike sa často využíva nadnárodnými korporáciami na pestovanie krmiva namiesto toho, aby sa tam pestovali plodiny na nasýtenie tamojších ľudí. A krmivo potom putuje do bohatých krajín, aby sme si my mohli dovoliť náš stejk. Nehovoriac o tom, koľko vody sa minie pri živočíšnej výrobe. Na kilo bravčového šesť tisíc litrov vody,“ popísala v rozhovore pre náš web voči planéte nešetrný spôsob chovania zvierat propagátorka bezodpadového života Petra Slezáková.
8. Povedzte nie jednorazovému
Jednorazové výrobky, ktoré príliš zaťažujú planétu odpadom, nahraďte tými na dlhodobé používanie. Namiesto toho, aby ste si na každú dlhšiu cestu či výlet kupovali pitie vo fľaši, natočte si vodu do peknej fľaše, do ktorej zainvestujete len raz a vydrží vám na opakované použitie. Kupujete si často kávu so sebou? Nech vám ju personál stánku či kaviarne pripraví do vami prinesenej nádoby.Svoje „dlhodobé“ alternatívy majú aj jednorazové predmety ako slamky (možno použiť napríklad sklenené) či odličovacie tampóny (namiesto nich bavlnené či háčkované tampóny z jemnej bavlnenej priadze alebo z morskej huby, ktoré potom vyperiete. Môžete si ich aj ušiť z látky.) Ak vás trápi vysoká spotreba vložiek počas menštruácie, ako alternatívy sa ponúkajú napríklad menštruačný kalíšok, látkové vložky či tampóny z morskej huby, na trhu sa už dokonca predávajú menštruačné nohavičky na opakované použitie. Namiesto jednorazových žiletiek používajte tie na dlhodobé používanie. Doma nemusíte mať ani jednorazové vreckovky, nahradíte ich klasickými látkovými. Rovnako kuchynské utierky vymeňte za handričky.
9. Kupujte lokálne
Ak sa dá, kupujte len to, čo je v sezóne a od lokálnych výrobcov, ktorí sa môžu preukázať šetrným prístupom k zvieratám, rastlinám, pôde i vode. Keď si kupujete potraviny, ktoré k nám doputovali cez pol sveta, akoby ste zároveň preberali zodpovednosť za množstvo ropy či benzínu, ktoré boli spálené pri ich transporte a znečistili tak ovzdušie.Ďalším veľkým problémom hlavne ovocia dovážaného z cudziny je, že jeho plody sa zbierajú nezrelé a dozrievajú počas transportu v prepravných kontajneroch. Obsah výživných látok je tak oveľa menší, ako kedy ste ich jedli zrelé hneď po odtrhnutí zo stromu. Oproti tomu pri kúpe lokálnych potravín budete mať dobrý pocit, že podporujete miestnych ľudí i férové zaobchádzanie s prírodou a sebe dopriavate to najlepšie.