Zlacnite si pranie. Postačí jedno euro

pt, 18. októbra 2018 o 14:30

Desať litrov pracieho gélu za jedno euro? Taký tovar zatiaľ neponúka v akcii žiaden obchodník, dá sa však veľmi jednoducho a rýchlo pripraviť doma. Výhodou je, že si ho môžete namiešať podľa vlastného vkusu.Vybrať vôňu, prípadne rozdeliť, aby časť z neho bola na biele a časť na farebné prádlo.

Na výrobu domáceho pracieho gélu stačí jedno euro.

Foto: shutterstock.com

V obchode stačí kúpiť mydlo na pranie (môže byť marseillské, kokosové, prípadne jadrové), kryštalickú sódu a na prevoňanie bielizne akékoľvek ďalšie toaletné mydlo, ktoré však nie je nevyhnutné.
Základná cena:
  • kryštalická sóda - 99 centov/kg (na jeden gel stačí 5 lyžíc)

  • mydlo na pranie - od 15 centov (podľa obchodov a akcií)

  • toaletné voňavé mydlo - od 23 centov

  • sóda bikarbóna - 15 centov za 15-gramový sáčok

  • Doma potom vo veľkej nádobe, v približne piatich litroch teplej vody rozpustite mydlo na pranie. Treba to poriadne premiešať a ešte teplé ponalievať rovnomerne asi do polovice nachystaných fliaš. V tej istej nádobe potom v ďalších piatich litroch teplej vody rozpustite päť lyžíc kryštalickej sódy. Viac sa neodpoúča, aby prádlo nezašedlo. Túto zmes potom ponalievajte do zvyšnej polovice nachystaných fliaš.

    Základný prací gel je teraz hotový a môžete si ho upravovať ako chcete. A to pridaním nastrúhaného voňavého mydla, prípadne môžete skúsiť aj éterické oleje, v tomto prípade však pozor na zloženie, aby nezanechali na prádle škvrny. To isté platí aj o parfémoch.

    Ak chcete časť gélu vyčleniť na pranie bieleho prádla, môžete do fliaš pridať prášok do pečiiva prípadne sódu bikarbónu. Fľaše s hotovým gélom stačí zatvoriť, premiešať a odložiť.

    Oproti kupovanému praciemu gélu je tento domáci trocha hustejší a po dlhšom státí sa oddeľuje voda od gélovej časti. Pred praním však stačí fľašou poriadne potriasť a do práčky sa už opäť leje normálny gel.

    Nevýhodou v porovnaní s kupovanými gelmi ešte je, že ten doma vyrobený je trocha slabší, a teda treba ho do prania liať vo väčšom množstve. Napriek tomu sa však cenovo oplatí a navyše máte záruku, že viete, v čom periete. Gél by mal byť bezpečný pre alergikov, keďže neobsahuje žiadnu pre bežného spotrebiteľa neidentifikovateľnú chémiu.

    Okrem toho ste výrobou takéhoto gélu ešte ekologickí, nakoľko môžete použiť opakovanie tie isté nádoby a ušetríte tak našu planétu od ďalších plastových obalov.

    Tipy:
  • domáci prací gel je vhodné nalievať do priesvitných fliaš, aby ste mali prehľad, kedy je asi polovica fľaše

  • pre jednoduchšie počty môžete použiť napríklad litrové fľaše od mlieka

  • v menšej fľaši sa tam potom odstáty gel lepšie premieša

  • ak sa vám gél pri výrobe zdá prihustý, prípadne ste neodhadli množstvo vody, fľaše pred zatvorením môžete pokojne doplniť teplou vodou


  • pozn. Článok vyšiel aj na seniori.pravda.sk TU



    Komentáre k článku:
    • používateľ nemá avatarAnnickabbb 20. októbra 2018 o 15:24

      AHOJ mama, nefunguje vám tu hlasovanie v ankete. Zahlasujem, a čítam o pohánke na Vareche. A môj hlas sa neukáže... Verím, že ide iba o začiatočnícke nedostatky.
      @zareaguj


    Pridajte komentár

    táto funkcia je len pre prihlásených

    Prihláste sa



    Domácnosť a varenie - ďalšie články

    Ďalšie články v rubrike >