Prežijem bez jahôd v decembri, aj bez papriky z Maroka, vraví Radoslav Plánička z Komenského inštitútu

gb, pt, 5. októbra 2019 o 09:31

Pred dvoma rokmi prešiel sám Slovensko. Aktivista, dnes programový manažér Komenského inštitútu Radoslav Plánička dbá o to, ako žije, zdôrazňuje však, že zachrániť potrebuje predovšetkým človek. Práve ten sa nadmernou spotrebou snaží zakryť vnútornú nespokojnosť, preto by sme sa mali snažiť upratať si v sebe.

Kvôli svojmu pohodliu si berieme viac ako je zdravé a málokomu sa chce to reálne zmeniť, hovorí Radoslav Plánička.

Foto: Soňa Sadloňová

„Planétu nezachraňujem už dávnejšie. V období môjho eko aktivizmu som síce tú ambíciu mal, ale dnes si myslím, že ak sa tu niekto potrebuje zachraňovať, tak to je človek.

Myslím si, že nežijem nejako špeciálne „eko“. Je to už pre mňa zvyk a je podľa mňa minimálne slušné nebrať si viac na úkor ostatných. No aj tak si občas pripadám ako pokrytec a vnímam, že to stále nestačí. O ochrane planéty sa síce veľa hovorí, ale realita je taká, že si kvôli svojmu pohodliu berieme viac ako je zdravé a málokomu sa chce to reálne zmeniť. Pre náš životný štýl by sme potrebovali 2,6 planéty, pričom máme len jednu.

Kto je Radoslav Plánička
Začínal v roku 2000 v Priateľoch Zeme-SPZ, kde pracoval na kampaniach týkajúcich sa kompostovania, triedeného zberu odpadov a toxických látok. Neskôr na zastrešoval projekt prvého triedeného zberu odpadu na festivale Pohoda a medzinárodnú akciu Ecotopia Biketour na Slovensku. V rokoch 2009 až 2014 viedol v Živici program Zelená škola, Vzdelávacie centrum Zaježová a bol členom výkonnej rady. V roku 2015 spoluzaložil remeselnú skupinu DREVOLUTION, v rámci, ktorej sa venoval prírodnému staviteľstvu od manažmentu až po praktické stavanie. V rokoch 2017 až 2019 pôsobil ako asistent učiteľky a manažér v Zaježovskej škole a koordinoval miesto inšpiratívneho vzdelávania EDUpoint vo Zvolene. Od júna 2019 vedie vzdelávací program pre učiteľov Komenského inštitút. Žije na zaježovských lazoch a ako sám vraví, v živote strieda aktívne vrcholy občasným ničnerobením, čítaním, cvičením, meditovaním. Rád si dá dobré jedlo a víno či pivo a priateľmi. Rád chodí po horách, pláva, lezie, behá (aj na lyžiach), pracuje na záhrade a na dokončovaní svojho domu.
Ale aby som bol pozitívnejší a osobný: Vyhýbam sa obalom na jedno použitie ako plastové fľaše, plechovky a podobne. Predchádzanie odpadu a opätovné používanie vecí je pre mňa stále dôležité, odpad, ktorý vytvorím, separujem a biodpad kompostujem na vlastnej záhrade.

Väčšinu suchých potravín kupujem bez zbytočných obalov v našej „potravinovej banke“. Kupujem len sezónne potraviny a čo najlokálnejšie, prežijem to bez jahôd v decembri, či papriky z Maroka. Snažím sa tiež uprednostňovať nákup potravín v bio alebo fairtrade kvalite. A stále sa stravujem prevažne vegetariánsky. Bol som 18 rokov ortodoxný vegetarián, ale dnes si už dovolím občasné „úlety“.

Používam výhradne eko drogériu a čistiace prostriedky. Nepoužívam jednorazové utierky a vreckovky z buničiny, príde mi barbarské, aby naše lesy končili takýmto spôsobom. Úplný vrchol je pre mňa toaletný papier, ktorý je dnes väčšinou vyrobený zo stromov a nie z recyklovaného papiera.

Postavil som si dom z prírodných materiálov – konštrukcia a časť interiéru je z dreva, izolácia je z konope a drevovlákna, omietky sú hlinené. Kúrim v ňom miestnym drevom, ktoré som si sám nachystal. Teším sa, že spotreba je nízka, aktuálne budem kúriť tým, ktoré som pôvodne chcel použiť už pred piatimi rokmi.

Nemám televízor, mikrovlnku, dlho som nemal ani chladničku, no aktuálne využívam v lete malú darovanú a práčku síce kamarátkini rodičia vyradili, no mne funguje aj po deviatich rokoch.

Po presťahovaní na lazy som paradoxne začal používať auto, ale malým plusom je, že jazdí na plyn a nemá klímu. Ak cestujem, zásadne nelietam.
V kancelárii používam výhradne recyklovaný papier a nabíjacie batérie.

Zároveň si myslím, že iba technické opatrenia nestačia. Naše nezodpovedné správanie súvisí aj s našim vnútrom. Ako povedal mystik Eckhart Tolle „Keď ľudia vyčistia svoj vnútorný priestor, prestanú znečisťovať Zem.“.

Častokrát sa našou nadmernou spotrebou snažíme utiecť pred nami samými a našou nespokojnosťou. Preto je podľa mňa dôležité venovať čas aj sebe samému. Ja chodím rád na hory, meditujem, pred dvoma rokmi som sám prešiel peši celé Slovensko. Aj to sú podľa mňa činnosti, ktoré vo finále pomôžu nielen nám osobne, ale aj planéte.“





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa