Stačí ocot, sóda a máte perfektne čistú domácnosť. Vyrobte si účinné a lacné domáce čističe

Gabriela Bachárová, 19. novembra 2018 o 13:49

Chemické čističe z drogérie poškodzujú ľudské zdravie aj prírodu, naviac často ani príliš nefungujú. Nahraďte ich prostriedkami z octu a sódy, ktoré vás prekvapia svojou čistiacou silou.

Vyrobíte si vlastné čistiace prostriedky?

Foto: Shutterstock.com

Sóda je kráľovnou kúpeľne

Obyčajná jedlá sóda si účinne poradí s akýmikoľvek nečistotami v kúpeľni. Vyčistí vám umývadlo, vaňu i sprchový kút.
Recept na čistič: Zmiešajte sto gramov nadrobno nastrúhaného mydla, sto mililitrov horúcej vody a sto gramov jedlej sódy. Takto vzniknutú pastu naneste na povrchy, rozotrite a asi po desiatich minútach opláchnite alebo odstráňte vlhkou handričkou.

Na vodný kameň je tu ocot

Ocot je neprekonateľný v odstraňovaní mastných škvŕn napríklad na sporáku a vodného kameňa, s ktorým si často chemické čistiace prostriedky nevedia poradiť. Vynikajúco čistí aj kuchynský drez či vodovodné batérie. Všetky nerezové či pochrómované plochy. Nevýhodou môže byť zápach, ale aj s ním si ľahko poradíte.
Ako na to: Na výrobu univerzálneho octového čističa budete potrebovať dva litre vody, 250 mililitrov octu a asi tridsať kvapiek éterického oleja podľa vlastného výberu. Éterický olej potlačí zápach octu. Vzniknutý roztok rozdeľte do fľašiek s rozprašovačom a používajte i dlhšiu dobu.

Tri tipy navyše

1. Keď sa ocot a sóda spoja, spoľahlivo uvoľnia zanesený odpad. Nasypte doň polovicu šálky jedlej sódy, na to nalejte rovnaký objem octu. Nechajte pôsobiť asi tridsať minút. Potom spláchnite vriacou vodou z rýchlovarnej konvice.

2. Chémiu nemusíte sypať ani do rýchlovarnej konvice. Nalejte do nej vodu a ocot v rovnakom pomere a nechajte zovrieť.

3. Sóda zmiešaná s trochou vody je neprekonateľná v čistení špár medzi dlaždičkami. Hmotu naneste na starú zubnú kefku a pustite sa do toho.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >