Ani čajíky, ani džúsiky. Najlepšia je obyčajná voda.

Patricia Poprocká, 13. januára 2019 o 06:20

Najlepší nápoj pre deti? Čistá voda. Ide jednoznačne o najzdravšie, najlacnejšie a najekologickejšie pite. Mnohí rodičia však majú pocit, že to, čo je zadarmo, je nedostatočné a ak dieťaťu nekúpia džús alebo aspoň detskú vodu z plastovej fľaše, neráta sa im deň. Voda z vodovodu je však naozaj najvhodnejšia.

Na niektorých verejných priestranstvách sa dá pitná voda jednoducho napustiť do vlastnej fľaše. Napríklad na letisku v Osle.

Foto: Patricia Poprocká

Nemá žiadne sladidlá

Dieťa potrebuje vodu na uhasenie smädu, prečistenie organizmu a na obnovu buniek, nie na zasýtenie ani maškrtenie. Nepriberá z nej, nedostáva do seba prebytočné kalórie, nekazí si zuby. Že nijako nechutí? A prečo by mala? Na chuť sú tu iné šťavnaté veci, napríklad ovocie. Alebo ak už, tak mu môžete dať pre oživenie napríklad vytlačený citrón alebo mätu, medovku, či iné bylinky.

Je kontrolovaná

Aj keď si to mnohí o myslia kupovaných vodách vo fľašiach, platí to o tej z vodovodu. Je zdravotne neškodná, kontrolovaná hygienikmi podľa stanovených noriem. Navyše ju viete napustiť sebe aj dieťaťu vždy čerstvú. O vode z obchodov nikdy neviete, kedy kde v akých skladoch či kamiónoch stála, koľkokrát na ňu pražilo slnko alebo bola vystavená nadmernej teplote. Obal znesie všetko.

Neškodí

Pozreli ste si niekedy, čo všetko obsahuje detský nápoj, vydávaný za džús, alebo niekedy aj samotný džús? Koncentráty, stabilizátory, dochucovadlá, arómy... Naozaj to vaše dieťa potrebuje? Len preto, že je to zabalené v atraktívnom obale? Okamžitý škodlivý účinok síce nevidno, neznamená to však, že žiaden nie je.

Stačí jedna fľaša

Obľubujete kupovať nápoje do ruky – džúsiky v krabičkách, prípadne vody vo fľaškách so špeciálnym detským uzáverom? Áno, sú vyrobené presne pre vaše pohodlie. Čo však s nimi potom? Určite ste videli obrázky ton odpadov, ktoré vyplavili oceány. Niekedy stačí ísť pozrieť len na najbližšiu skládku alebo hoci len prejsť sa s otvorenými očami po lese, parku či meste. A máte ďalší dobrý dôvod, prečo piť vodu z vodovodu, neprodukovať odpad a nosiť sebou jednu fľašu, ktorá sa dá dobre umyť, a kedykoľvek podľa potreby naplniť. V zahraničí na letiskách, ale aj u nás už na niektorých verejných priestranstvách možno nájsť stojany s pitnou vodou, ktorá sa dá nabrať do vlastných fliaš či pohárikov.

Šetrí peniaze i čas

Voda z vodovodu je jediná tekutina, pre ktorú netreba chodiť do obchodu. Stačí jednoducho otočiť kohútikom a za minimálne finančné náklady aj námahu máte plný pohár. Je to naozaj lacné - liter kvalitného nápoja nestojí ani štvrť centa.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >