Kupovať v zime ovocie a zeleninu? Skúste si uskladniť vlastnú

pt, gb, 24. októbra 2018 o 13:00

Ovocie a zelenia by mali tvoriť veľkú časť detského jedálnička. V lete to ide, no v zime? Pulty v obchodoch síce ponúkajú všeličo – od paradajok, šalátu, reďkoviek až po maliny, jahody, či dokonca melóny. Rodičia za nich platia nemalé peniaze, v dobrej viere, že dieťa dostáva vitamíny v prírodnej forme. Čo všetko však obsahujú plody, ktoré sa dopestovali umelo, prípadne museli prejsť polovicu zemegule?

Vitamíny z ovocia a zeleniny sú pre deti dôležité, zvážte však, čo kedy v obchode kúpite.

Foto: shutterstock.com

Keď pred tromi rokmi testovala organizácia Greenpeace jablká na našich pultoch, vo všetkých, vrátane slovenských našla škodlivé pesticídy. Posledný výskum americkej organizácie Environmental Working Group v apríli tohto roku tiež potvrdil vysoký obsah týchto škodlivých chemických látok v ovocí a zelenine predávanej v obchodoch.

Ako sú na tom letné plodiny na slovenských pultoch v zime, zatiaľ nepovedal nik. Ľudia sa môžu spoliehať akurát tak na vlastný zdravý rozum. „Zeleninu v zime nekupujem, nielenže je drahá, ale ani poriadne nechutí, určite je postrekovaná. A nekupujem ju ani v lete,“ vraví Prešovčanka Andrea, ktorá dbá o zdravé stravovanie a väčšinu ovocia a zeleniny sa snaží dopestovať pre rodinu v záhrade.

Ako teda zabezpečiť aj v zime prírodné vitamíny? Najistejší, najzdravší aj najlacnejší sa ukazuje návrat k metódam našich starých mám.
Napríklad kyslá kapusta. Ak si ju dopestujete, prípadne kúpite u osvedčeného pestovateľa, a teraz na jeseň natlačíte do súdka, máte o bohatý a zdravý zdroj vitamínu C počas zimy postarané. Dá sa pripraviť na rôzne spôsoby, ako aj surová konzumovať v rôznych kombináciách či šalátoch. Premytím vo vode môže zmierniť jej kyslosť, ak by prekážala menším deťom.

Ďalšími dôležitými a zdravými plodinami, ktoré vydržia z leta, sú cibuľa a cesnak. Aj tie si môžete dopestovať v lete sami, prípadne kúpiť od pestovateľa v zaručenej bio kvalite. Ak ich deťom podsuniete na tanieri ako niečo prirodzené a nie ako niečo čo štípe a zapácha, dokážu si to aj obľúbiť.
Vyrobte si pickles
Že neviete, čo to je? Je to zelenina uskladnená kvasením, konzervovaná soľou a rascou, akási moderná verzia kyslej kapusty. Pripomína čalamádu, akurát je nesterilizovaná, teda výrazne bohatšia na vitamíny. Výhodou je, že si môžete nakombinovať akékoľvek druhy zeleniny v akomkoľvek množstve. Teda zmiešať čokoľvek – kapustu, mrkvu, červenú repu, brokolicu, karfiol, reďkovky, uhorky. Na kilo zeleniny sa odporúča 15 až 20 gramov soli a rasca. Zeleninu nakrájajte, premiešajte so soľou a racsou a natlačte do fliaš. Zaťažte tak, aby bola celá ponorená vo vlastnej šťave. Po troch až piatich dňoch kvasenia pri izbovej teplote môžete zeleninu preložiť do kompótových fliaš, zatvoriť ich a skladovať v špajze či chladničke. Vydrží celu zimu, dbajte však na to, aby ste pri jej príprave mali čisté nádoby. Kvasená zelenina obsahuje veľa vitamínov, minerálov, probiotík. Zvyšuje imunitu a pomáha zbavovať telo toxínov. Pickles, alebo teda kvasená zelenina, sa považuje za primeranú náhradu tej čerstvej.

Potom sú tu pre nás typické zemiaky, fazuľa, hrach či šošovica, ktoré sa naozaj dajú sadiť a zbierať aj u nás, nemusíme ich kupovať dovážané z Kanady či iných vzdialených štátov. Uskladnené vydržia naozaj dlho. Vhodná je aj tekvica a červená repa.

Čo sa týka ovocia, deťom ho určite treba. Nemôžu jesť celú zimu len uskladnené jablká, ktoré sú s pribúdajúcimi mesiacmi v čoraz zošúverenejšej kvalite. Deti v zime milujú mandarinky, pomaranče, banány, ananás... Peniaze, ktoré ušetríte tým, že nekúpite mimosezónnu zeleninu, dajte radšej na to, že im kúpite sezónne bio ovocie. Stopercentná záruka, že je bez chemikálií síce nie je, ale je zas oveľa pravdepodobnejšia než pri tých druhých. Jahody, maliny, či čučoriedky budú zdravšie a chutnejšie tie, ktoré ste v lete dali do mrazničky než z obchodu.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >