Chutný a krémový.
Foto: Patricia PoprockáIsteže, veterník sa dá aj kúpiť, nie je však veterník ako veterník. Ten z cukrárne neraz krásne vyzerá, chuť je však mdlá, pretože obsahuje množstvo chemických stabilizátorov a emulgátorov. Tento, ktorý si upečiete sami, si zaručene vychutnáte, chutí ako kedysi, keď sa chémiou v potravinárstve šetrilo.
Na cesto potrebujeme: 750 ml vody, v ktorej rozpustíme 1 maslo. Mixérom s metličkami vmiešame 250 gramov polohrubej múky a troška soli. Keď je zmes hladká, necháme vychladnúť a opäť metličkou vmiešame 7-8 vajec, podľa veľkosti.
Potom cesto rozdelíme na 2 plechy a dáme piecť na 200 stupňov zhruba na 40 minút (podľa typu rúry).
Kým sa cesto pečie, môžeme nachystať krémy.
Krém č. 1, Karamelový: Do nádobky si pripravíme 750 ml mlieka a 80 gramov kukuričného alebo zemiakového škrobu – môže byť Solamyl alebo hocijaký iný. Zatiaľ to však necháme bokom, najprv si pripravíme karamel. Klasicky – v hrnci roztopíme cukor (100-150 gramov). Najlepšie je použiť hnedý cukor, karamel získa prirodzenejšiu vôňu a chuť. Keď cukor skaramelizuje, zalejeme ho mliekom a napokon pridáme škrob. Varíme, kým všetko nie je jedna hladká masa – puding.
Odstavíme, necháme vychladnúť a potom doň vmiešame maslo. Tiež zhruba 100 až 200 gramov, podľa toho, akú krémovú plnku obľubujete.
Tento krém natrieme na upečené, vychladnuté cesto. Naň potom dáme druhý krém.
Krém č. 2, Šľahačka: Použijeme dve šľahačkové smotany (najlepšie 250ml balenie), do ktorých pridáme podľa chuti cukor a pravú vanilku. Niektoré recepty odporúčajú aj stužovač šľahačky, nie je však vôbec potrebný. Tým, že šľahačku natierame na celý povrch, pekne drží aj bez chémie, iba s cukrom. Ušľaháme a natrieme na karamelový krém.
Potom priklopíme druhým, vychladnutým cestom a pripravíme karamelovú polevu.
Karamelová poleva: Je to najsladšia časť celého zákusku, vďaka ktorej môžeme „šetriť“ cukrom na jednotlivých krémoch. V hrnci rozpustíme 200-250 gramov cukru (opäť najlepšie hnedého) a zalejeme 200-250 ml šľahačkovej smotany. Chvíľku povaríme, aby vznikla hladká zmes a potom ju lyžicou postupne nanášame na povrch koláča.
Dáme na chvíľu do chladu a môžeme podávať. Dobrú chuť!