Dieťa by malo v autosedačke sedieť proti smeru jazdy, raz mu to môže zachrániť zdravie či život

gb, 14. augusta 2023 o 06:45

Rodičia najčastejšie umiestňujú autosedačku na zadné sedadlo, čo je určite správne, aby ste však ešte viac zvýšili bezpečnosť dieťaťa, upevnite ju aj proti smeru jazdy. Prečo?

Proti smere jazdy to bude bezpečnejšie.

Foto: shutterstock.com

Stránka Bezpečne vo svojej sedačke (anglicky Safe in their seat) priniesla informáciu, ktorá môže mať v prípade nehody a jej následkov pre rodičov a ich dieťa cenu zlata. To, že dieťa riadne upevníte do kritéria spĺňajúcej autosedačky, nemusí pre jeho bezpečnosť stačiť, môžete urobiť oveľa viac.

Autosedačka umiestnená proti smeru jazdy podopiera celý chrbát, hlavu aj krk a rozkladá tak náraz na väčšiu plochu, ako keď dieťa sedí v smere jazdy. Významne sa tak znižujú sily, ktoré pri autohavárii alebo len prudkom brzdení na malého cestujúceho pôsobia.

„Pri havárii môže autosedačka smerujúca dopredu pôsobiť na jemnú hlavičku, krk a chrbát vášho dieťaťa silou až 180 - 200 kilogramov. Tento tlak je extrémne nebezpečný, vystavuje dieťa poraneniu miechy a chrbta,” vysvetľuje stránka Bezpečne vo svojej sedačke. Uvedená sila sa rovná hmotnosti troch priemerne vážiacich dospelých!

Pri umiestnení čelom k smeru jazdy často dochádza u detí práve k poškodeniu krčnej chrbtice. Príčinou je, že oproti dospelým majú deti väčšiu hlavu v pomere k telu, čo vytvára väčšiu náchylnosť k vážnemu úrazu v oblasti krku. Navyše hlava je veľmi vratká a krk menší, v prípade nehody či iba prudkého brzdenia tak hlava letí dopredu, hoci telo zostáva na mieste, a aj tu hrozí poranenie krku.

Menšia sila

Ak však sedačku otočíte proti smeru jazdy, sila pôsobiaca na dieťa bude oveľa menšia, len 40 až 60 kilogramov, čo môže byť rozdiel zachraňujúci život. Toto odporúčanie sa pritom netýka len najmenších detí do jedného roka, ale proti smeru jazdy by mali v autosedačkách sedieť aj staršie deti, pokojne do štyroch rokov.

To, že tento spôsob chráni zdravie aj životy, dokazujú aj európske štatistiky, oveľa menej vážnych následkov po autonehodách vykazujú napríklad severské krajiny, kde je sedenie proti smeru jazdy štandardom. Na trhu je už dnes možné kúpiť aj autosedačky, ktoré sú zkonštruované priamo na tento typ jazdy.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >