Pozor na detské podsedáky v autách. Majú tie vaše chrbtovú opierku?

pt, 6. novembra 2018 o 08:55

Detské sedačky v autách by mali spĺňať prísnejšie bezpečnostné kritériá, podľa medzinárodných nariadení už takmer rok. V predajniach, nehovoriac o samotných autách, je však stále množstvo starých, menej bezpečných typov.

Opierka hlavy je dôležitý bezpečnostný prvok v autosedačke a po novom i v podsedáku.

Foto: shutterstock.com

Podsedák chráni dieťa pri kolízii v aute lepšie vtedy, keď má aj opierku na chrbát a hlavu. Väčšina rodičov však stále využíva len tie jednoduché polystyrénové sedačky, ktoré sedenie dieťaťa zvýšia, ale nijako zvlášť ho už nechránia. A to je chyba.

„Podsedák bez opierky chrbta nezabezpečuje pre menšie deti správne uchytenie bezpečnostného pásu a ochranu hlavy v prípade bočného nárazu,“ vysvetľuje prevádzkový riaditeľ testovacej spoločnosti TÜV SÜD Slovakia Martin Tichý. Pritom práve bočné nárazy sú zodpovedné za pätinu smrteľných zranení detí v aute.

Certifikát hospodárskej komisie OSN pre Európu, ktorá normy pre detské autosedačky a podsedáky schvaľuje, hovorí, že kritériá bezpečnosti spĺňajú podsedáky, ktoré majú plnohodnotnú opierku chrbta.

Mali by sa v nich teda voziť všetky deti, ktoré merajú do 125 centimetrov. Zabezpečí sa tak lepšia ochrana pánvy, ramien a hlavy.

Autosedačky pre menšie deti, ktoré majú vbudované vlastné bezpečnostné pásy, a takzvané vajíčka pre najmenšie bábätká tieto opierky majú. Teraz k nim majú pribudnúť aj podsedáky.

Na našom trhu je však stále množstvo podsedákov aj bez opierok. Výrobcovia udávajú, že sú vhodné pre deti od 15 do 36 kilogramov, či od troch do dvanástich rokov. V obchodoch ich bude možné nájsť až do roku 2023. A to preto, že nariadenie o sprísnení parametrov neplatí spätne. Týka sa len podsedákov, ktoré výrobca uvádza na trh, nie tých, ktoré už sú v predaji. Väčšina renomovaných výrobcov však už dodáva iba podsedáky s chrbtovou opierkou.

Niekoľko odporúčaní o autosedačkách
  • kupovať nepoužité autosedačky z osvedčených predajní

  • používané s nejasnou históriou nemusia v prípade autonehody poskytovať dostatočnú ochranu

  • na prvý pohľad ani expert nemusí spoznať, že autosedačka už má vplyvom nejakého nárazu oslabené kľúčové bezpečnostné komponenty

  • po náraze treba autosedačku vymeniť

  • bez nárazu sa odporúča vymeniť autosedačku po siedmich rokoch, keďže bezpečnostné komponenty sú z plastu a polystyrénu, a majú teda obmedzenú životnosť

  • ak je v zime dieťa viac naobliekané, pásy sa odporúča silnejšie doťahovať

  • ešte lepšie je dieťaťu v aute v zime najhrubšie vrstvy vyzliecť, aby pásy lepšie chránili a potom ho radšej už zapnuté prikryť


  • ANKETA:

    Máte podsedák s opierkou chrbta a hlavy?

    32,7%



    58,5%



    8,8%












    Pridajte komentár

    táto funkcia je len pre prihlásených

    Prihláste sa



    Úrady a peniaze - ďalšie články

    Ďalšie články v rubrike >