Sedí vaše dieťa v autosedačke v zimnej bunde? Vystavujete ho smrteľnému riziku

Gabriela Bachárová, 5. marca 2019 o 08:10

Pútate dieťa do autosedačky v zimnej bunde? Robí to tak väčšina rodičov a nevidíme na tom nič zlého, veď dieťa predsa chránia bezpečnostné pásy a sedačka.

V bunde radšej nie.

Foto: Shutterstock.com

V skutočnosti však vystavujete dieťa veľkému nebezpečenstvu. Keď je nababúšené, autosedačka ho chráni nedostatočne. Nabudúce mu preto bundu určite vyzlečte, ochránite jeho zdravie a možno aj život.

Dieťa vozte v aute len v ľahkom oblečení, v tričku či košeli. Ak má totiž zimnú bundu, bezpečnostné pásy sa nedajú dobre utiahnuť, nepriliehajú dostatočne a môže sa stať, že pri náraze alebo prudkom brzdení dieťa zo sedačky doslova vyletí, ako to dokazuje aj nasledujúci crash test.



Potomok je správne pripútaný, ak sa medzi jeho telo a bezpečnostné pásy dajú vsunúť maximálne končeky prstov. Ak je pripútanie voľnejšie, hrozí práve nebezpečenstvo vykĺznutia. Autosedačka a pevné pripútanie pritom chránia dieťa nielen pri čelnom náraze, ale udržujú jeho polohu aj pri prevrátení auta.

„Bundy sú tiež často vyrobené z hladkých materiálov a pásy po nich jednoducho skĺznu, ak nie sú pevno utiahnuté. Môžete sa pásy snažiť uťahovať, ako chcete, bunda vás nepustí to urobiť naozaj správne," varujú odborníci na webe www.detskajizda.cz.

Aj dospelí by si mali v aute dávať bundu dole. Ak tak neurobia, v prípade nárazu sa zvyšuje napríklad riziko poškodenia vnútorných orgánov.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >