Autom, vlakom či letecky? Aká je najvýhodnejšia doprava na výlety s deťmi

Patricia Poprocká, 20. februára 2020 o 04:44

Auto, vlak či autobus? Ak premýšľate, akým prostriedkom sa vybrať na rodinný výlet možno už teraz cez jarné prázdniny, pozrite si porovnanie jednotlivých spôsobov cestovania.

Pre cestovanie s deťmi sa zdá byť najvhodnejší vlak.

Foto: Shutterstock.com

Vlak

Nezdržiava sa v kolónach, i keď meškať samozrejme môže, navyše je ekologický. Človek tam má slobodu pohybu, čo je neoceniteľné najmä pri deťoch. Môžete sa s nimi prejsť po vagóne, pohrať sa v kupé, i poležať, ak treba a nie je práve plno. Pre rodičov s deťmi býva v rýchlikoch vyhradený samostatný vozeň, čiže na dlhších cestách si deti môžu nájsť aj kamarátov.

Netreba zastavovať, ak dieťa potrebuje na wc, ani ak je hladné. Keď sa minie desiata, je tu stále ešte reštauračný vozeň. Okrem toho, deti majú zážitok, sledujú krajinu, sprievodcu, spolucestujúcich.

Vlak je ideálny aj pre cestovanie s bábätkom. Najmä deti, ktoré sú zvyknuté na blízkosť matky, v autosedačkách často veľmi plačú. Vlak ale umožňuje cestovať s bábätkom v náručí, dojčiť, prebaľovať...

Ďalšou výhodou je sloboda pohybu na mieste, kam ste docestovali. Nemusíte hľadať parkovisko pre auto, obávať sa, či ho niekto neukradne, nevykradne, môžete ísť kam chcete a už sa nemusíte vrátiť na to isté miesto, ale pokojne sa presúvať ďalej.

Ak máte viac batožiny, stále sa dá objednať taxík, taxislužby sú už aj v menších mestách, a zväčša za slušné ceny.

Ak sa vám veľa batožiny vláčiť nechce, naučíte sa doma úsporne zbaliť, prípadne si vystačiť s málom. Niekedy je človek až prekvapený, aké je to jednoduché a koľko zbytočností sebou neraz ťaháme.

Nevýhodou pri cestovaní vlakom je, že cestovať môžete len v presne určenom čase, kedy vlak odchádza. Vlak má svoje pravidelné zastávky, ktoré cestovanie predlžujú. Niekedy sa tiež stáva, že vlak mešká, rovnako nečakané zdržanie však môže byť i na ceste autom či autobusom. No a – nechodí všade, čomu „napomohlo“ aj rušenie liniek pred zhruba dvadsiatimi rokmi.

Problém niekedy býva dopraviť sa na stanicu a z nej – tu však pomôžu známi, MHD, prípadne taxík.

Poslednou nevýhodou sú preplnené vlaky a možnosť nákazy, napríklad v prípade chrípkových epidémií. Ochorieť však môžete i na ulici či v obchode.

Auto

To zasa dáva slobodu ísť kedykoľvek hocikam. Cesta trvá kratšie, najmä ak sú v kraji diaľnice, a ak sú na nej kolóny, niekedy môžete zvoliť obchádzkovú trasu.

Výhodou tiež je, že sa môžete ako rodina v súkromí porozprávať, prípadne zahrať. A tiež zbaliť čokoľvek, na čo si spomeniete – pokiaľ to umožňuje kapacita auta.

Oproti vlaku je cestovanie autom drahšie (platíte palivo, diaľničné poplatky) a znečisťuje ovzdušie. Deti sú počas celej cesty nútené sedieť pripútané – v autosedačkách či na podsedákoch, na toaletu alebo po dlhej jazde sú nevyhnutné prestávky. Ak máte bábätko, ktoré autosedačku neobľubuje, prestávky sú oveľa častejšie.

V aute tiež býva niektorým cestujúcim – deťom i dospelým zle. A hoci existujú odporúčania, ako nevoľnosti predísť, nie vždy je účinok stopercentný.

Človek za volantom navyše nemôže driemať, musí byť teda odpočinutý a stále v strehu. I keď sa vie spoľahnúť na svoje schopnosti, ostatní vodiči sú nevyspytateľní.


Autobus

Výhodou je, že jazdí i tam, kde nechodí vlak. Človek nemusí šoférovať, odvezie sa. V porovnaní s vlakmi autobusy meškajú menej často.

Pre deti je autobus oproti vlaku komfortný menej, preto je výhodný na kratšie trasy. Dieťa musí sedieť na sedadle, chodbičkou sa z bezpečnostných dôvodov nemôže prechádzať.

Priestor na hry a pohyb je teda značne obmedzený. Veľmi blízko sú tiež ostatní cestujúci, ktorým môžu byť niektoré detské prejavy či zábavy nepríjemná. Ak napríklad dieťa nechtiac kopne do operadla pred sebou, alebo sa hlasno z niečoho teší.

V autobuse býva deťom častejšie nevoľno. Problém je aj s toaletou. Autobus tiež vzhľadom na grafikon nemôže zastaviť, ako by si kto žiadal.

Ak sa dostane do kolóny, nemôže ju ani obísť inou trasou. Ako prostriedok hromadnej dopravy však v dopravnej zápche zasa má prednosť pres autami. Alebo teda aspoň by mal mať.

Lietadlo

Ideálne je pri cestovaní na dlhé vzdialenosti. Značne však znečisťuje klímu. Pri presunoch na kratšie trasy nie je až taká výhra, keďže človek musí byť na letisku dve hodiny pred odletom a aj po prílete čaká na batožinu.

Dostať sa treba tiež na letisko a z neho. Niekedy pri takejto preprave strávi človek dlhší čas než v samotnom lietadle. Obmedzená je tiež batožina, ktorá má predpísanú hmotnosť.

Výhodou je rýchlosť pri prekonávaní dlhých vzdialeností a nízka cena – niekedy človek cestuje naozaj za pár drobných. Oproti autobusu je tam i väčšia sloboda pohybu – môžete sa prejsť v uličke, odskočiť na toaletu, pri dlhších letoch sa ponúka aj občerstvenie.

Čo sa týka detí, pre väčšinu je lietadlo zážitkom, pozor ale treba dávať pri pristávaní a vzlietaní na zmenu tlaku. Staršie by mali mať v ústach cukrík, žuvačku, pre bábätká je ideálne dojčenie. Nevýhodou je suchý vzduch z klimatizácie v lietadle, a tiež zmena klímy, keď sa cestuje napríklad z chladného počasia do 30-stupňových horúčav.

Letecká doprava sa štatisticky považuje za najbezpečnejšiu, ak však dôjde k havárii, šanca na prežitie je malá.


ANKETA:

Ako najradšej cestujete?

53,8%



31,1%



12,3%



0,5%



2,4%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >