Covid pozitívnych detí pribúda. Nikdy ich nebolo toľko ako teraz

Patricia Poprocká, 10. marca 2021 o 04:30

Koronavírus už dávno nie je záležitosťou najmä starších ročníkov, čoraz viac ohrozené sú i deti. Detských pacientov u nás rapídne pribúda, ako upozornili analytici iniciatívy Dáta bez pátosu, zastúpenie detí nebolo medzi pozitívne testovanými (PCR) nikdy tak vysoké ako teraz. Navyše, ochorenie dokáže mať ťažký priebeh aj u nich. Tento týždeň v pondelok zomrel v Aténach len 37-dňový chlapček.

Covid-19 sa nevyhýba ani deťom, odborníci preto žiadali odložiť otváranie škôl aspoň o dva týždne.

Foto: Shutterstock.com

Na Slovensku sa počet detí nakazených koronavírusom za posledný mesiac zdvojnásobil. A to v kategórii od nula do deväť rokov, aj v tej od 10 do 19, čo analytici považujú za varovné. Aj preto apelovali na vládu a prezidentku, aby počkali s otváraním škôl najneskôr do skončenia Veľkej noci. Zatiaľ neúspešne.

Rizík je viacero. Okrem toho, že deti nakazia svojich rodičov, učiteľov či prarodičov, pre ktorých niet voľných miest v nemocniciach, je tu aj samotný priebeh choroby. Neplatí už, že u detí je mierny, resp. žiaden. V nemocniciach čoraz častejšie končia aj mladšie ročníky, a žiaľ, aj fatálne. V susednom Česku zomrelo na COVID-19 nedávno osemročné dieťa, desivý je aj posledný prípad z Grécka, kde sa stal 37-dňový chlapček najmladšou obeťou pandémie v krajine. Liečili ho v nemocnici, podľa portálu greekreporter.com ho postihol syndróm akútnej respiračnej tiesne pri zápale pľúc zapríčinenom covidom. Bábätko nemalo žiadne iné ochorenie, no vážne príznaky nákazy sa prejavili už niekoľko dní po narodení.

O tom, či bolo dojčené, sa zdroje nezmieňujú. Dojčenie má podľa odborníkov v prípade nákazy veľký význam, a to aj v prípade, že je matka nakazená. V materskom mlieku dostáva dieťa protilátky aj ďalšie dôležité výživné látky.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) nedávno publikovala v prestížnom medicínskom časopise Lancet oficiálne odporúčania týkajúce sa výživy detí a kontaktu bábätiek s matkami počas pandémie COVID-19 (ale aj iných pandémií), v ktorých zdôrazňuje dôležitosť dojčenia a jeho pozitívny vplyv.

„Obmedzovať kontakt matiek pozitívnych na koronavírus alebo tých, ktoré sú choré, s ich novorodencami, oddeľovanie matiek od novorodencov, ich pobyt na novorodeneckých oddeleniach bez matiek alebo zákaz dojčenia totiž vedú k významnému zvýšeniu počtu úmrtí bábätiek,“ približuje stanovisko WHO združenie MAMILA na svojom portáli. Svetová zdravotnícka organizácia odhadla, že v krajinách s nízkym alebo stredným príjmom zomrelo na COVID-19 od minulého roku približne 1800 – 2800 detí.

Celosvetovo separácia matiek od novorodencov a odporúčanie nedojčiť odhadom WHO zvyšuje počet úmrtí bábätiek na 188 000 – 273 000.

Dojčenie má vplyv aj na zdravie v dospelosti, o čom svedčí zasa ďalšia štúdia britskej univerzity v Manchestri. Podľa nej malo dojčenie v detstve vplyv na infikovanie koronavírusom alebo na priebeh choroby. Bolo do nej zahrnutých takmer 400-tisíc respondentov. Pozitívny test na koronavírus malo oveľa menej ľudí zo skupiny, v ktorej uviedli, že boli v detstve dojčení než zo skupiny nedojčených.

„Viaceré štúdie v minulosti dokázali, že medzi riziká nedojčenia patrí zvýšené riziko infekcií dolných dýchacích ciest neskôr v živote. Táto štúdia dokázala, že pozitívny účinok dojčenia na odolnosť voči respiračným ochoreniam pretrváva po celý život,“ konštatuje MAMILA na svojom webe.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >