Na covid zomrelo osemročné dievča

TASR, gb, 5. marca 2021 o 04:35

Osemročné dievča z Plzenského kraja v susednom Česku zomrelo na koronavírus. Ide o prvé úmrtie vo vekovej skupine 0 až 15 rokov.

Na Covid-19 zomierajú, žiaľ, i deti.

Foto: Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM

Z verejne dostupných dát českého ministerstva zdravotníctva vyplýva, že dievča zomrelo ešte 22. februára. Nevie sa, či dieťa malo ešte nejaké pridružené zdravotné problémy, ktoré by mohli zhoršiť priebeh nákazy.

Údaj o dieťati pod 14 rokov, ktoré zomrelo po nákaze koronavírusom, sa vo vládnych štatistikách objavili už vlani v novembri. Rezort zdravotníctva však neskôr toto úmrtie zo štatistík vymazal so slovami, že šlo o omyl.

Vlani sa v polovici novembra v štatistikách o obetiach covidu objavil aj údaj o mŕtvom bábätku, ktoré sa narodilo matke infikovanej koronavírusom. Za úmrtím stále cievne komplikácie - trombóza pupočníka. I dieťa bolo nakazené. Lekári jeho úmrtie celkom jednoznačne dali do súvislosti s koronavírusom. Po dohode medzi zdravotnými odborníkmi, že mŕtve novorodeniatka do týchto údajov zahŕňať nebudú, bol však tento smutný prípad zo štatistík odstránený.

V Česku od začiatku pandémie zaznamenali viac ako 21 tisíc obetí na ochorenie COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje. Zo štatistík krajských hygienických úradov vyplýva, že priemerný vek obetí je 78 rokov. Najstaršia obeť koronavírusu v ČR mala 110 rokov. Vo veku do 30 rokov zomrelo len 16 pacientov.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >