Materské mlieko dokáže neutralizovať koronavírus, ukázala najnovšia štúdia

Patricia Poprocká, 18. februára 2021 o 04:33

Dojčenie je pri nákaze koronavírusom nesmierne dôležité a separovanie bábätiek v rámci „prevencie“ je na škodu. Materské mlieko totiž dokáže neutralizovať koronavírus, to sú výsledky najnovšej štúdie, na ktorú upozorňuje združenie MAMILA.

Dojčenie chráni, platí to aj pri koronavíruse.

Foto: shutterstock.com

Štúdia bola publikovaná 9. februára a skúmala materské mlieko žien, ktoré mali COVID-19. „Nepreukázala, že by bol možný prenos koronavírusu SARS-CoV-2 materským mliekom. Navyše materské mlieko žien s covidom až v 76 percentách obsahovalo špecifické protilátky typu IgA a až v 80 percentách špecifické protilátky IgG,“ približuje združenie profesionálnych laktačných poradkýň MAMILA výsledky štúdie na svojej stránke.

Z výsledkov tiež vyplýva, že 62 percent vzoriek materského mlieka bolo schopných v podmienkach in vitro neutralizovať koronavírus. „Vzorky mlieka zozbierané pred pandémiou koronavírusu to nedokážu,“ konštatuje sa.

Štúdia teda jednoznačne podporuje odporúčania pokračovať v dojčení aj počas ochorenia COVID-19, o ktorom sa hovorilo už v minulosti.

Nie každá žena nakazená koronavírusom je schopná dojčiť, ak to však jej zdravotný stav umožňuje, bolo by dobré, keby dojčila. Svedčia o tom napokon aj samotné výpovede žien. „Nakazili sme sa celá rodina. Mesačný Adamko bol bez príznakov, dvojročný Riško mal jeden a pol dňa 37,5°C. Zvládli to úplne v pohode, myslím, že vďaka dojčeniu,“ opísala Eva, ktorá na covid ochorela mesiac po pôrode. Mala teploty do 38,6°C, veľké bolesti hlavy, svalov, priedušiek, stratu chuti, čuchu a cítila sa veľmi unavená.

Zbytočná nedôvera

Argumentom proti dojčeniu býva obava, že by sa dieťa od matky počas dojčenia mohlo nakaziť koronavírusom. To podľa MAMILY odráža všeobecnú nedôveru, ktorú spoločnosť má voči dojčeniu. „Hoci vieme, že choré dieťa potrebuje dojčenie ešte viac než zdravé, hoci vieme, že materské mlieko vždy obsahuje látky podporujúce imunitu dieťaťa, pozitívne vlastnosti materského mlieka a dojčenia sa pri vytváraní praktických odporúčaní vždy bagatelizujú,“ konštatuje s tým, že nejde len o pandémiu koronavírusu. Matky dostávajú odporúčania prestať s dojčením aj pri oveľa banálnejších ochoreniach ako nádcha, zvracanie, chrípka, horúčka.

„Napriek tomu, že v období humanitárnych kríz a epidémií vyzývajú WHO a UNICEF na to, aby sa podporovalo dojčenie ešte viac, v našej spoločnosti je paradoxne dojčenie považované za vinné, kým sa nepreukáže jeho nevina.“ Žiaľ.

Dojčenie ide akoby „do úzadia“, nemocnice si neraz preferujú vlastné opatrenia, aj bez súhlasu rodičov. Viaceré slovenské matky, ktoré rodili v čase pandémie, majú za sebou množstvo traumatizujúcich skúseností, keď im po pôrode odobrali bábätká. Niektorým až do negatívneho testu na koronavírus, niektorým len „preventívne“. Najhoršie dopadli rodičia predčasne narodených detí, ktorí zostali izolovaní neraz na dlhé týždne aj mesiace.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí napokon až koncom novembra po tlaku verejnosti aj ombudsmanky vyzval nemocnice, aby matkám pri podozrení alebo potvrdení nákazy koronavírusom neodoberali ich bábätká. Žiaľ, zmena k lepšiemu nenastala, stále sa objavujú nové prípady separácie.

Štúdiu o účinkoch materského mlieka nájdete na tomto linku.
Celý článok MAMILY si môžete prečítať TU.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >