Covid-19 nikam neodišiel. Môžu sa zasa plošne zatvoriť školy?

Gabriela Bachárová, 19. septembra 2023 o 06:00

Ochorenie Covid-19 rastie vo všetkých krajoch, o čom okrem štatistík svedčí aj zvýšený výskyt vírusu v odpadových vodách. Situácia sa podľa hygienikov v nasledujúcich mesiacoch ešte zhorší. Od októbra až do apríla možno čakať nárast respiračných ochorení, medzi ktoré Covid-19 patrí. Čo nás teda čaká a ako sa správať, aby sme riziko nakazenia minimalizovali alebo chorobu neroznášali ďalej, ak už ju dostaneme?

Ak ste vy alebo vaše dieťa chorí, zostaňte doma a liečte sa.

Foto: Shutterstock.com

Hoci Svetová zdravotnícka organizácia zrušila začiatkom mája stav ohrozenia verejného zdravia, neznačí to koniec pandémie. Čakať možno nárast prípadov, plošné opatrenia na Slovensku však nie sú v hre. A to ani plošné zatváranie škôl. Rodičia sa tak nemusia báť, že by vzdelávacie zariadenia znovu na mesiace prerušili svoju činnosť.

„Výchovno-vzdelávací proces je možné prerušiť za predpokladu, že je chorobnosť vysoká, teda ak chýba viac ako 20 percent žiakov z celkového počtu detí. Toto pravidlo je však možné uplatniť bez ohľadu na to, či ide o Covid-19, chrípku alebo iné akútne respiračné ochorenia. Vyučovanie preruší riaditeľ školy na základe odporúčania príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Počas chrípkovej sezóny sa často stretávame s tým, že pre vyšší počet chorých žiakov sa materské, základné či stredné školy na potrebný čas zatvoria,” popisuje hlavný hygienik Ján Mikas.

Plošné zatváranie škôl sa nepredpokladá aj kvôli tomu, že podľa výsledkov sekvenovania pozitívnych vzoriek tvoria na Slovensku veľkú väčšinu subvarianty omikronu XBB a XBB.1.5., ktoré nespôsobujú závažné zhoršenie epidemiologickej situácie.

Je to na každom

Hygienici vravia, že ochrana pred covidom je teraz už na každom. Ak patríte k chronicky chorým alebo nechcete nakaziť svoje okolie, nehanbite sa a noste respirátor, hoci už nie je povinný. „Mať prekryté dýchacie cesty odporúčame návštevníkom v nemocniciach, čakárňach a ambulanciách lekárov, domovoch sociálnych služieb a lekárňach. V týchto priestoroch sa nachádzajú zraniteľné skupiny osôb, napríklad ľudia s akútnymi či chronickými ochoreniami, imunokompromitované osoby, tehotné ženy či osoby vo vyššom veku,” hovorí hlavný hygienik.

Prekrytie dýchacích ciest respirátorom Úrad verejného zdravotníctva odporúča aj osobám, ktoré začínajú pociťovať príznaky respiračného ochorenia. Vhodné je v preplnených prostriedkoch verejnej hromadnej dopravy, v preplnených interiéroch, ako sú úrady, obchody, prevádzky služieb, prevádzky spoločného stravovania, kultúrne a športové zariadenia (divadlá, kiná, múzeá, športové haly, bohoslužobné priestory a podobne). Dobré je mať respirátor aj na hromadných podujatiach aj v exteriéri, kde dochádza k hromadeniu sa ľudí v tesnej blízkosti.

Ako inak sa ešte možno preventívne chrániť?

Úrad verejného zdravotníctva ponúka tieto rady:
• Ruky si dôkladne umývajte po každom návrate domov: po príchode do práce, po ceste v hromadných prostriedkoch, po návšteve lekára a nemocnice. Ďalej pred prípravou jedla či pred jeho konzumáciou, po použití toalety, pri akomkoľvek pocite nečistých rúk.
• Myslite na dôkladnú hygienu rúk (umývanie mydlom a teplou vodou, použitie dezinfekčných prostriedkov na ruky na báze alkoholu) aj v domácom prostredí.
• Kašlite a kýchajte do jednorazovej hygienickej vreckovky, ktorú bezprostredne po použití zahoďte do koša a umyte si ruky. Ak žiadnu vreckovku nemáte poruke, prekryte si ústa aspoň lakťovou jamkou. Cieľom je zabrániť uvoľneniu potenciálne infekčných kvapôčok do okolitého vzduchu.
• V komunite, kde sa ochorenie šíri, avšak rovnako aj počas chrípkovej sezóny, je vhodné obmedziť podávanie rúk a objímanie sa pri pozdrave. Nedotýkajte sa tváre a očí neumytými rukami, nezdieľajte osobné predmety s inými ľuďmi.
• Pravidelne a nárazovo vetrajte (s oknami dokorán). Takto dôkladne vetrajte vo všetkých kolektívoch. Rovnako dezinfikujte plochy, ktorých sa ľudia často dotýkajú.
• Podporte svoju obranyschopnosť zvýšeným príjmom vitamínov A, C, E a väčšiny vitamínov zo skupiny B, vitamínu D na podporu obranyschopnosti tela - nájdete ich v čerstvej zelenine, ovocí, strukovinách a celozrnných obilninách.
• Dbajte na každodenný pobyt na čerstvom vzduchu, pomôže tiež dostatok spánku, aktívny životný štýl s dostatočným množstvom fyzickej aktivity a otužovanie. 
• Obliekajte sa primerane počasiu. 


Čo robiť v prípade ochorenia?

Hlavná rada znie banálne, ale zostaňte doma, hoci povinná izolácia už bola zrušená. „Ak ste chorí, nechoďte do práce, školy či do iných kolektívov a iných verejných priestorov. Covid-19 je infekčné ochorenie, berte ohľad na svoje vlastné zdravie a na zdravie zraniteľných skupín populácie. Ak nie je možné zostať doma, napríklad z dôvodu, že si potrebujete ísť po lieky, dbajte na správne nosenie respirátora. Stále treba myslieť aj na dôkladnú hygienu rúk,” nabáda v správe Úradu verejného zdravotníctva hlavný hygienik.

Nestretávajte sa tiež s osobami, ktoré s vami nežijú v jednej domácnosti, obzvlášť, ak ide o vysoko rizikové skupiny (seniori, chronicky chorí, imunokompromitované osoby, tehotné ženy, malé deti a bábätká). Ak je to možné, v prípade ochorenia obmedzte kontakt aj so svojimi blízkymi, s ktorými žijete v jednej domácnosti. Napríklad sa zdržiavajte v najvyššej možnej miere v osobitnej miestnosti, pri kontakte s inými ľuďmi noste respirátor, nepoužívajte spoločné predmety (uteráky, príbory, taniere, poháre...). Pravidelne dôkladne vetrajte a dezinfikujte dotykové plochy, napríklad kľučky, vypínače, hygienické zariadenia (WC, umývadlo a umývadlové páky a podobne).






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >