Kyslá kapusta prospieva všestranne. Koľko jej treba skonzumovať denne?

Gabriela Bachárová, 9. marca 2023 o 05:00

Tiež milujete kyslú kapustu? Našim predkom slúžila ako cenný zdroj vitamínov v zimnom období a keďže na teplejšie obdobie, ktoré nám prinesie čerstvú zeleninu, si ešte budeme musieť chvíľu počkať, nemusíte sa jej vzdávať ani vy. Naučte na ňu aj deti.

Vitamínová bomba.

Foto: Shutterstock.com

Kyslá kapusta je bez preháňania vitamínovou bombou. Vedeli to už v staroveku, keď si na nej pochutnávali starí Gréci či Rimania. Vraveli o nej dokonca, že je schopná liečiť všetky choroby. Je preto prospešné, ak ju konzumujete hoc aj každý deň. „Denne by sme mali skonzumovať približne 200 gramov kyslej kapusty. Doplníme si tak mnoho dôležitých látok potrebných pre náš organizmus,” uvádza na sociálnych sieťach bratislavský Regionálny úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky s tým, že už táto dávka pokryje dennú potrebu mnohých bioaktívnych látok.

Kyslá kapusta vzniká kvasením s pomocou baktérií mliečneho kvasenia. Jej typickú kyslú chuť, ktorú mnohí tak milujú, spôsobuje kyselina mliečna. Tá je produktom kvasenia cukrov obsiahnutých v nakrájanej kapuste.

Kapusta v kvasenej podobe je plná zdraviu prospešných mikroorganizmov, probiotík, ktoré majú pozitívny vplyv na naše trávenie, vstrebávanie prijatých živín aj využitie vitamínov skupiny B v organizme. Probiotiká obsiahnuté v kyslej kapuste môžu obsahovať až 28 rôznych bakteriálnych kmeňov, pričom každý účinkuje na niečo iné.

Kvasená kapusta ďalej podporuje látkovú výmenu, teda metabolizmus, pri ktorom dochádza k premene látok na živiny a odpadné látky. Má i odvodňujúci účinok, čo umožňuje rýchle odstraňovanie odpadových látok z tela.

Prevencia respiračných ochorení

Kyslá kapusta je zeleninou, ktorá má veľký význam v prevencii infekcií dýchacích ciest a posilňuje obranyschopnosť. Obsahuje totiž viac vitamínu C, ktorý pôsobí preventívne pred nakazením a urýchľuje liečbu, ako čerstvá kapusta. Z tohto dôvodu sa považuje za prírodné antibiotikum.

Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia bratislavského Regionálneho úradu verejného zdravotníctva hovorí, že kyslá kapusta má pre ľudský organizmus celkovo len benefity: „Napomáha tiež hojeniu rán a zlepšuje zrážanlivosť krvi. Má protizápalové a antibiotické účinky a dokonca znižuje hladinu cukru v krvi. Pozitívne vplýva aj na náš mozog a nervy.”

Kyslá kapusta je okrem vitamínu C bohatá najmä na betakarotén (významný antioxidant, ktorý bráni pred pôsobením voľných radikálov spôsobujúcich okrem iného srdcovocievne a onkologické ochorenia) alebo minerálne látky ako draslík (znižuje krvný tlak či riziko cievnej mozgovej príhody), vápnik (silné kosti), fosfor (nevyhnutný pre pevné kosti a zuby), železo (znižuje únavu a vyčerpanie, obnovuje pružnosť kože), zinok (silná imunita) a horčík (posilňuje nervový systém, funguje proti bolestiam hlavy či premenštruačnému syndrómu). Má aj vysoký obsah vlákniny, ktorá pomáha k správnemu fungovaniu trávenia.

Dôležitá kyselina listová

Zvlášť nastávajúce mamičky poteší, že kyslá kapusta obsahuje aj kyselinu listovú, čo je vitamín B9. Je nevyhnutná pri tvorbe DNA plodu a jej pravidelný prísun znižuje riziko vzniku niektorých vývinových chýb dieťaťa. Kyselinu dieťa potrebuje predovšetkým na správny vývoj miechy v prvých troch mesiacoch vnútromaternicového vývoja, jej dostatočný príjem zabraňuje rázštepom chrbtice. Živina do istej miery chráni pred potratom či predčasným pôrodom. Jej dostatočný prísun je potrebný predovšetkým v prvom trimestri.

Kyselina listová má vplyv aj na ženskú plodnosť, jej nedostatok môže znižovať schopnosť otehotnieť. Preto sa odporúča pred plánovaným otehotnením zvýšiť v strave jej príjem, prípadne kyselinu doplniť prípravkami z lekárne.

Je kyslá kapusta pre každého?
Hoci sa kyslá kapusta považuje za liek, predsa len nie je pre každého. Zeleninu či šťavu z nej by mali opatrne konzumovať ľudia s vysokým krvným tlakom, histamínovou intoleranciou či ochoreniami žlčníka a pankreasu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >