Čo všetko sa so ženským telom deje v šestonedelí. Očistky, zavinovanie maternice, dojčenie...

Gabriela Bachárová, 3. mája 2023 o 05:00

Šestonedelie je obdobím, ktoré dá žene poriadne zabrať. Zatiaľ čo niektoré orgány sa regenerujú, iné naopak začínajú svoju činnosť.

Obdobie šestonedelia znamená nielen zoznamovanie sa s bábätkom, ale i veľké telesné zmeny.

Foto: shutterstock

Najväčšími zmenami prechádza po pôrodnice maternica, ktorá počas tehotenstva zväčší svoju hmotnosť až na jeden kilogram a svoj objem dokonca mnohonásobne. Po narodení dieťaťa sa postupne vracia do pôvodného stavu. Najmä viacrodičky pociťujú po pôrode silné sťahy maternice, ktoré sú znakom, že maternica sa zavinuje. Prvorodičky ich majú tiež, ale nevnímajú ich až tak bolestivo. Ženy často tieto sťahy prirovnávajú k silným kŕčom ako počas menštruácie. Intenzívne sú najmä počas prvých dní po pôrode, potom bolestivosť postupne klesá.

Maternica má tesne po pôrode oválny tvar a dosahuje takmer po pupok. Pri fyziologickom priebehu sa však už na desiaty deň nedá zvonku nahmatať. „Preto aj intenzita a frekvencia sťahov s pribúdajúcimi dňami postupne ustupujú a neskôr stúpnu už iba počas dojčenia, keď sa do krvi vyplavuj oxytocín, hormón produkovaný hypofýzou, ktorý okrem sťahovania svalových vláken maternice aktivuje aj galaktoreu, teda uvoľňovanie vytvoreného materského mlieka z prsníkov, čím sa uľahčuje dojčenie,” vysvetľujú vo svojej knihe Sprievodca tehotenstvom známi slovenskí gynekológovia a pôrodníci Vladimír Cupaník a Jozef Záhumenský.

Odchod očistkov

Vedeli ste, že odlúčením placenty a plodových obalov po pôrode vzniká na maternici veľká rana, ktorej hojenie trvá štyri až šesť týždňov? Rana vytvára sekrét, ktorý poznáme pod menom očistky, odborne lochie. V prvých hodinách majú krvavý charakter, neskôr sťahy maternice priškrtia cievy, z ktorých krv tečie a zvyčajne už od druhého dňa po pôrode je prímes krvi v očistkoch stále menšia a menšia.

„Spočiatku sú zafarbené načerveno, neskôr sa farbia dohneda. Pre stúpajúci počet bielych krviniek koncom druhého týždňa čoraz viac žltnú a po 3. - 4. týždni sú belavé. V závere majú charakter hlienu,” vysvetľujú odborníci. „Neľakajte sa, ak sa najmä počas dojčenia znovu objaví červená farba, je to normálne. Ak však dochádza ku krvácaniu jasnou krvou, je potrebná kontrola u lekára,” dopĺňajú. V období odchodu očistkov nie je vhodné mať sexuálny styk.

Hoci očistky nepatria k vysokoinfekčnému sekrétu, predsa len by sa v nich mohli množiť baktérie, je preto veľmi dôležité dodržiavať v šestonedelí prísnu hygienu. Šestonedielka si má často vymieňať vložky a hneď ich hádzať do odpadu. Dôslednou hygienou sa dá podľa lekárov predísť väčšine infekcií a zápalov u dieťaťa i matky (zápaly maternice, prsníkov, dnes už zriedkavá horúčka šestonedielok).

Dbajte počas šestonedelia na pravidelné vyprázdňovanie močového mechúra. Naplnený mechúr totiž môže brániť odtoku očistkov a zavinovaniu maternice.

Hojenie popôrodných poranení

Vďaka chirurgickému ošetreniu by sa hrádza po nastrihnutí či roztrhnutí mala hojiť bez komplikácií, rovnako tak aj trhlinky na krčku maternice. Ak chcete tento proces urýchliť, miesta si často sprchujte teplou vodou s použitím mydla a dbajte na dostatočný prístup vzduchu. Tieto opatrenia zároveň obmedzujú vznik opuchov a zmierňujú bolesť. Podobne pristupujte aj k starostlivosti o jazvu po cisárskom reze. Príznakom zhoršeného hojenia či vzniku infekcie býva zvýšená bolestivosť, vtedy je dobré vyhľadať ošetrujúceho lekára.

Dojčenie

Laktácia sa pripravovala už v období tehotenstva. „Po pôrode sa začína výrazné uvoľňovanie prolaktínu, ktorý spôsobí, že mliečna žľaza začne produkovať mlieko. Prvé dva dni sa tvorí kolostrum (hustá tekutina s vysokým obsahom bielkovín) a približne od tretieho dňa sa už vylučuje mlieko. Prsia sa naplnia, sú napäté a citlivé. Niekoľko dní tvorba výrazne prevyšuje apetít novorodenca, ktorý však s každým dňom rastie a postupne sa množstvo vytvoreného mlieka vyrovnáva potrebám. Spravidla je nevyhnutné niekoľko dní po každom dojčení prebytočné mlieko manuálne odstriekať alebo odsať odsávačkou, čím sa súčasne predchádza bolestivosti a zápalu prsníkov (mastitída),” vysvetľujú lekári.

Ako liečiť zápal prsníka?
Príčinou zápalu prsníka je zvyčajne nedostatočné vyprázdňovanie prsných žliaz alebo infikovaná trhlinka na bradavke. Ak máte prsia bolestivo naliate, mlieko sa bude ľahšie uvoľňovať, ak pred dojčením na prsníky priložíte teplý obklad. Po dojčení použite studený obklad. Zápal prsníkov sa prejavuje horúčkou, ktorá ale zvyčajne rýchlo klesá, bolestivosťou a začervenaním prsníkov, citlivé sú aj uzliny v podpazuší. Ak sú prsia pri zápale naliate, treba ich vyprázdniť. Liečba v ťažších prípadoch spočíva v podávaní antibiotík.

Ako sa starať o prsia v šestonedelí

Lekári odporúčajú nosenie kvalitnej materskej podprsenky, do ktorej by sa mali vkladať špeciálne vložky, ktoré absorbujú unikajúce mlieko. Vložky treba často meniť, ideálne po každom dojčení. „Pred každou manipuláciou s prsníkmi je potrebné dôkladne si umyť ruky, aby nedošlo k zaneseniu infekcie. Prsia treba denne umývať vlažnou vodou bez mydla, sušiť iba dotykom uteráka,” radia autori knihy. Na popraskané a citlivé bradavky pomôže používanie špeciálnych krémov.

Čo ešte môže žena čakať v období šestonedelia?
1. Steny pošvy sa museli počas pôrodu roztiahnuť, aby mohol prejsť plod von, v šestonedelí sa svaly panvového dna znovu sťahujú a nadobúdajú predchádzajúcu pružnosť a pevnosť. Podporiť to možno cvičením.

2. Ženu môžu potrápiť aj ochabnuté brušné svaly, niekedy tehotenstvo v kombinácii s genetikou spôsobí až rozostúpenie brušných svalov. „Najlepším prostriedkom na rehabilitáciu je špeciálny telocvik, ktorý má pre šestonedieľku veľký význam. Ukázalo sa, že zvýšená telesná aktivita po pôrode neovplyvňuje dojčenie a znižuje hladinu úzkosti,” uvádza sa v knihe.

3. Strata vlasov dokáže nemilo prekvapiť nejednu ženu po pôrode. Je to však len dočasný stav, vlasy sa po niekoľkých mesiacoch znovu obnovia. Pomôcť tomu možno užívaním zinku.

4. Zníženie hmotnosti hneď po pôrode predstavuje asi 5 až 6 kilogramov. Je to dôsledok pôrodu plodu, placenty, odtoku plodovej vody a straty krvi. „Približne jedna štvrtina žien sa počas šiestich popôrodných týždňov dostane na hmotnosť, akú mala pred otehotnením,” uvádzajú lekári s tým, že dojčenie má na popôrodnú stratu hmotnosti len malý vplyv.


Kedy na prehliadku k lekárovi?
Ku gynekológovi by mala ísť žena na prehliadku po skončení obdobia šestonedelia. Gynekológ skontroluje stav popôrodných poranení, stav hrádze a pošvových stien, stav krčka maternice a uloženie vnútorných rodidiel.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >