Čas, keď všetko počká. V šestonedelí to netreba s aktivitami preháňať

Patricia Poprocká, 14. mája 2020 o 04:45

Pred sto rokmi trávili ženy toto obdobie za takzvanou kútnou plachtou a prakticky sa nevzďaľovali od svojho bábätka. Šesť týždňov po pôrode bol čas, kedy si mala čerstvá mamička oddýchnuť, zžiť sa s dieťaťom a postupne nabrať síl do ďalších dní plných povinností a prác v domácnosti.

Prvé dni a týždne s bábätkom sú jedinečné, slúžia na oddych i vzájomné zbližovanie sa, ktorému výrazne napomáha kontakt koža na kožu.

Foto: shutterstock.com

Dnes sa už na pokoj v šestonedelí nekladie až taký dôraz. Príbuzní chcú čím skôr vidieť nového člena rodiny, tak sa neraz cestuje naprieč republikou, niektoré spoločensky založené matky zasa čím skôr vyrážajú medzi ľudí, prípadne sa aspoň delia na sociálnych sieťach o to, koľko tehotenských kíl už dokázali zhodiť, alebo ako aktívne dokážu aj s niekoľkodňovým bábätkom tráviť čas.

Je to zbytočné, všetko má svoj čas a prírodu človek neoklame. Šestonedelie je obdobie, kedy by ženy mali naozaj odpočívať, vychutnávať si prvé dni s dieťaťom, dojčiť na požiadanie a byť bábätku vždy nablízku.

Je to dané aj fyziologicky, šestonedelie je i z medicínskeho hľadiska obdobím, kedy sa telo najrýchlejšie zotavuje z pôrodu. Postupne sa dostáva do stavu pred tehotenstvom a zmeny hladiny hormónov majú vplyv na telesný i psychický stav. Žena sa môže nadmerne potiť, pociťovať únavu, nevysvetliteľné zmeny nálad, časté je aj vypadávanie vlasov, oslabené nechty a podobne.
Čo sa deje v organizme počas šestonedelia?
– Maternica sa zmenšuje, povrchová vrstva jej sliznice odumiera a odlučuje sa v podobe očistiek, takzvaných lochií. Kým v priebehu tehotenstva vážila maternica okolo 1 000 gramov, na konci šestonedelia je to v priemere 80 gramov.

– Žena môže stále pociťovať bolesti podobné kontrakciám, výraznejšie pri dojčení. Dôvodom sú hormonálne zmeny, ktoré podporujú zmenšovanie svalových buniek a zmršťovanie svalových vlákien.

– Krčok maternice, ktorý je po pôrode ochabnutý a tenkostenný, s narušenými okrajmi, mierne pootvorený, sa postupne uzatvára. Na konci šestonedelia získava hrdlo cylindrický tvar a vonkajšia bránka krčka má tvar priečnej štrbiny. (Pokiaľ žena neporodí, má bránka okrúhly tvar).

– Pošva sa po spontánnom pôrode vracia do pôvodného stavu za tri týždne, zostáva však menej pružná. Jej povrch je hladší a steny sa mierne znížia.

– Prekrvenie vonkajších rodidiel sa zmenšuje, postupne mizne ich presiaknutie a tmavšie zafarbenie. Zmenšia sa alebo celkom vymiznú aj prípadne kŕčové žily.
Svaly panvového dna získavajú svoj tvar a postupne sa vracajú do pôvodnej polohy.

– Brušnej stene sa vracia elasticita a tonus priamych svalov, trvá to približne 6 – 7 týždňov. Napínanie brušnej steny v tehotenstve môže spôsobiť drobné trhlinky elastických vlákien, tzv. strie, ktoré už nezmiznú.

– Prsia zostávajú stále zväčšené, mliečne žľazy sú pripravené na dojčenie.

Ponáhľať sa neodporúča ponáhľať ani so sexuálnym stykom. Lehota šesť, podľa niektorých prameňov až osem týždňov je najmä preto, aby sa minimalizovalo riziko infekcie maternice či pôrodných poranení. Istotu žena získa po gynekologickej kontrole, ktorá sa robí po šestonedelí. Lekár tam kontroluje stav pôrodných poranení, panvového dna a odoberie onkocytológiu z krčka maternice.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >