ROZHOVOR Zabudnite na brušáky, po deťoch treba cvičiť úplne inak

Patricia Poprocká, 6. februára 2021 o 04:34

Filip a Tomáš Kuňákovci sú jednovaječné dvojčatá, tréneri a pohyboví špecialisti, ktorí sa špecializujú na pomoc ženám po pôrode. Pomáhajú im získať naspäť ploché brucho, odstrániť bolesti chrbta, disastázu či inkontinenciu. A to cez jednoduché cviky, celkom iné než všeobecne rozšírené sklapovačky či aerobik. Prečo sú tieto klasické cviky nevhodné a naopak, čo a prečo treba robiť inak, vysvetľujú v rozhovore.

K športu mali dvojčatá Tomáš a Filip blízko odmalička, dnes sú z nich pohyboví terapeuti.

Foto: archív T. a F. Kuňákovcov

Najčastejšie cviky, ktoré cvičia ženy po pôrode, aby sa dostali späť do formy, ako klasické brušáky „ľah-sed“ či sklapovačky, označujete za krajne nevhodné. Prečo?
To je pravda. Tieto cviky sú krajne nevhodné predovšetkým pre nefyziologické nastavenie panvy a chrbtice. Pri týchto cvikoch dochádza k podsadeniu panvy a nahrbeniu chrbtice. A to má za následok preťažovanie svalov, väzov a medzistavcových platničiek v oblasti driekovej chrbtice a panvy. Tiež dochádza k útlmu stabilizačnej funkcie svalov stredu tela. Takže pokiaľ máte po pôrode oslabený stred tela a potrebujete ho posilniť, tak týmito cvikmi docielite pravý opak.

Aké cviky sú teda pre ne dôležité?
Všeobecne sú to cviky, ktoré napriamujú panvu a celú chrbticu a vďaka tomu aktivujú celý stred tela. Dôležité je tiež správne dýchanie, kedy dôjde k aktivácii bránice, ktorá má za úlohu vytvoriť ideálny vnútrobrušný tlak v brušnej dutine. Toto dýchanie označujeme ako bráničné dýchanie a malo by sa pri ňom aktivovať brucho ako celok.

Bratia Kuňákovci

Filip a Tomáš vyštudovali Fakultu telesnej výchovy a športu a absolvovali množstvo ďalších kurzov zdravého pohybu. Žijú v Prahe a svojimi cvičebnými programami sa snažia pomáhať ľuďom s pohybovým aparátom a ženám s popôrodnými problémami. Pre ženy na svojej internetovej stránke Mamacore.cz vypracovali 70-dňový plán, zhruba 15-20-minútových cvičení denne aj s detailným popisom každého z nich, účinkami a možnými chybami.

Kde by mali ženy po pôrode začať s cvičením? Odporúčate dopriať telu pokoj v šestonedelí, ktoré by malo slúžiť ako zoznamovacie obdobie na zbližovanie s bábätkom?
To je pomerne individuálne. Sú ženy, ktoré naozaj potrebujú celé šestonedelie k regenerácii a k zoznamovaniu sa s novými potrebami. A naopak, sú ženy, ktoré sú po dvoch týždňoch pripravené začať sa venovať samy sebe. Odporúčali by sme načúvať svojmu telu a pocitom. Začať, až sa budú cítiť naozaj pripravené. Niet sa kam ponáhľať. Regenerácia je rovnako dôležitá.

Ak ide o popôrodné problémy ako vypuklé brucho, diastáza či bolesti chrbta, ktoré niekedy pretrvávajú dlhé roky, sú na tom horšie ženy po cisárskom reze než po prirodzenom pôrode?
Z našich skúseností by sa dalo povedať, že ženy po cisárskom reze sú na tom naozaj horšie. Ak keď nie vždy.

Prečo?
Pri cisárskom reze dochádza k pretnutiu všetkých svalových vrstiev brušnej steny. Tým dôjde k funkčnému narušeniu celého stredu tela. A to je ta hlavná príčina všetkých tých problémov. Preto sa po pôrode tak snažíme našimi cvikmi opäť naštartovať onú stabilizačnú funkciu stredu tela.

Sú ženy, ktoré sa po pôrode vrátia bez problémov do pôvodnej formy za pár týždňov či mesiacov, niektorým to trvá roky a niektoré sa zmieria s kilami navyše už do staroby. Prečo? Je to dané psychickým nastavením (vydržia cvičiť, hýbať sa a pod.) alebo niekedy aj fyziológiou, ktorá takpovediac „nepustí“?
Toto je veľmi komplexná a komplikovaná otázka. Záleží na mnohých faktoroch. Genetika, úsilie, motivácia, psychika, druh pohybu, druh cvičení, jedlo a s tým spojená energia. Ale tiež často záleží aj na počte pôrodov. Sú teda ženy, ktoré po prvom dieťati zvládnu všetko bez problémov, a po druhom pôrode majú čo robiť, aby to zvládli. Tým, že je v hre toľko premenných, nedá sa úplne predpovedať, komu to pôjde hladko a kto sa, naopak, nadrie.

Za akú dobu sa môže dostať žena pri správnom cvičení a životospráve naspäť na pôvodnú váhu aj kondíciu ako pred tehotenstvom?
Tu veľa záleží na genetike a na tom, ako na tom boli svaly pred otehotnením z funkčného hľadiska. Vieme o ženách, ktoré to zvládli za 2 – 3 mesiace. Niekomu to, naopak, trvá dlhšie. Každý sme iný a i priebeh vracania sa späť do kondície bude mať každý iný.

Po pôrode je veľmi dôležité nielen to, aké cviky cvičíte, ale aj správne nastavenie tela pri nich.

Foto: archív T. a F. Kuňákovcov

Súhlasíte, že na to treba ísť postupne – tak, ako sa telo menilo 9 mesiacov, že tak isto by sa malo dostávať aj naspäť, všetko ostatné je akoby „nasilu“?
S tým súhlasíme. Začiatok by sa rozhodne nemal unáhliť. V našom cvičebnom programe Mamacore začíname veľmi pozvoľna. Najskôr sa venujeme dýchaniu a aktivácii stredu tela v tých najjednoduchších pozíciách. Až potom sa pozvoľna prechádza k náročnejším cvikom a zostavám.

Dojčenie a cvičenie po pôrode sa navzájom nevylučujú, no veľa mamičiek má aj tak obavy. Platí to aj o vašom programe?
Jednoznačne áno. Jedná sa zo začiatku o stabilizačné a dychové cvičenia, nedochádza k narušeniu kvality materského mlieka.

Sami zdôrazňujete, že v pôrodniciach ženám nik, resp. len málokto radí správne, čo by mali cvičiť. Niekedy im odporúčajú sťahovací pás, inokedy miernu postupnú záťaž, ale bez špecifikácie, čo áno, čo nie. Čo myslíte, prečo? Sú naozaj tak slabé vedomosti o cvičeniach a potrebách žien po pôrode?
Je to presne kvôli nedostatočným vedomostiam. Príde nám dosť nešťastné, že v pôrodniciach ženy dostávajú všelijaké informácie, ktoré sú často naozaj zlé. Náš názor je, že nie je problém v tom, že personál v pôrodniciach nemá kvalitné informácie. Problém je v tom, že tieto nekvalitné informácie zdieľajú ďalej. Dám vám príklad. Ja som špecialista na stred tela a viem, ako ho najlepšie aktivovať. Na túto tému vám toho môžem veľa povedať. Ale ak by ste sa ma opýtali na výživu, tak by som sa v tejto oblasti necítil príliš dobre. Hoci o výžive viem veľa, nie som špecialista. A preto by som vám radšej odporučil niekoho, kto špecialista je. A rovnako by to malo fungovať v pôrodnici.

Ako ste sa dostali vy dvaja bratia k tomu, že budete pomáhať najmä mamičkám po pôrode?
V podstate si nás maminy po pôrode našli samy. Zakaždým, keď sme boli s bratom zamestnaní vo fitness centre alebo štúdiu, vždy k nám skôr chodili ženy. Ich starosti sa dookola opakovali a nám došlo, že im vďaka nášmu cvičeniu môžeme pomôcť.

Prečo ste sa zamerali práve na ženy po pôrode? Je v tom niečo osobné alebo ich beriete najmä ako „vďačnú“ cieľovú skupinu – väčšina žien sa stáva matkami, mnohé z nich majú po pôrode problémy a všetky túžbu vyzerať ako pred tehotenstvom.. – čiže o klientky nebude nikdy núdza?
Ako som povedal v predchádzajúcej odpovedi. Maminky po pôrode si k nám cestu našli samy. A nás to s nimi baví, pretože ženy po pôrode majú „drajv“ a veľkú motiváciu vrátiť sa späť do formy. Viete, aké je pre nás trénerov demotivujúce niekoho nútiť, nech cvičí? Ženy po pôrode z drvivej väčšiny také nie sú. Chcú na sebe pracovať a to sa nám páči. Naviac, ako som už hovoril: S problémami po pôrode sa dá vďaka nášmu cvičeniu krásne pracovať. A preto máme množstvo spokojných klientiek.

Filip Kuňák má rád psov.

Foto: facebook Filipa Kuňáka

V jednom z rozhovorov ste skonštatovali ste, že sa takto chcete odvďačiť aj vašej matke. Naozaj cvičila váš program alebo ste to mysleli skôr žartovne?
Mysleli sme to vážne. Naša mama cvičila a stále cvičí naše cviky a je z nich nadšená. A my sme veľmi radi, že ich cvičí a má z nich tiež úžitok.

Ste jednovaječné dvojčatá, spolu ste vyštudovali FTVŠ aj následné špecializované kurzy – vždy ste sa zhodli, že chcete robiť práve v tejto oblasti alebo ste sa dohadovali, resp. rozhodovali aj o iných smeroch?
Šport a pohyb máme od malička v krvi. Preto sme sa z nepochopiteľného dôvodu rozhodli zamieriť na strednú školu so zameraním na aplikovanú informačnú technológiu. Tam sme zistili, že tade cesta nevedie. Po štyroch rokoch sme sa vrátili na správny kurz – šport a pohyb. A v priebehu vysokej školy sa to vykryštalizovalo v to, čo robíme dnes.

Prečo práve šport? Robili ste v minulosti aktívne nejaký šport?
Šport a všeobecne pohyb máme veľmi radi a v minulosti sme si prešli snáď všetkými loptovými športmi. Kdeby som ma jeden vypichnúť, tak to bude florbal. V súčasnej dobe skôr futbal s kamarátmi zo sídliska.

Máte už aj vlastné rodiny?
My vlastné deti ešte nemáme. Starší brat má však 3 skvelé deti, na ktoré sa snažíme nájsť si čo najviac času. Vždy zo žartu vravíme, že máme 2 synovcov a jednu neter a na vlastné deti by sme už nemali čas. Takže počkáme, až trochu odrastú a potom budeme mať vlastné. (smiech)

Veľkí kamaráti. Tomáš s neterou Julinkou.

Foto: facebook Tomáša Kuňáka

Váš program propagujete cez internet – najprv zadarmo sedemdňové cvičenie, kedy posielate klientkam videá s cvičeniami, potom už platený 70-dňový kurz, v určitý čas s polovičnou zľavou. Pripomína to trochu marketingovú stratégiu teleshoppingov, prečo ste sa rozhodli pre takúto formu? Má na tom podiel aj korona alebo ste tak postupovali aj bez ohľadu na pandémiu?
Cvičenie zadarmo na 7 dní ponúkame, to je pravda. Je to z toho dôvodu, aby si každá žena mohla na vlastnej koži vyskúšať, čo obnáša naše cvičenie. Ak sa vám cvičenie páči a cítite, že má zmysel, je tu možnosť pokračovať ďalej. Čo sa týka ceny, tak robíme klasické zľavy okolo vianočných sviatkov alebo napríklad na narodeniny Mamacoru. Myslím si, že od teleshoppingu máme ďaleko.

Nie je lepšie cvičenie pod priamym dohľadom než online?
Priamy dohľad má svoje kúzlo a určite to má niečo do seba. Netvrdil by som však, že je to lepšie než online. Hneď to vysvetlím. Keď dochádzate na osobné lekcie, tak je to spravidla 1x týždenne 60 minút. Ten zvyšný čas ste na to sama doma. Ste odkázaná na to, čo ste si dokázala zapamätať z predošlej hodiny. Naviac musíte cestovať a s tým je spojený časový a finančný náklad. Zatiaľ čo online spôsob cvičenia je oveľa praktickejší. Samozrejme, je nevyhnutné, aby tá online verzia cvičenia bola naozaj precízne vytvorená. A keď už vzniknú nejaké nejasnosti a chyby pri cvičení, musíme byť schopní to na diaľku vysvetliť a pomôcť napraviť. Čo sa nám darí skvele.

Aký je záujem o platené a aký o neplatené programy?
Záujem je veľký. Na internete je to o viacerých faktoroch. Jedna vec je, že musíte ľudí zaujať. Čo dvaja chlapci s rovnakou tvárou v komunite žien nemajú tak ťažké (úsmev). A druhá zásadná vec je, že musíte vedieť skvele vysvetliť ľuďom, že to, čo robíte, má zmysel a môže to pomôcť i im. A o to je to ťažšie, keď to vysvetľujete ľuďom, ktorí vás nikdy nevideli a nepoznajú vás. Nám sa to darí skvele a o naše cvičenie je záujem.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >