U gynekológa. Prečo sa na vyšetrenie nemá chodiť s plným močovým mechúrom a na čo slúžia zrkadlá?

Gabriela Bachárová, 17. januára 2023 o 04:30

Či už sa chystáte s dcérou na prvú návštevu, chodíte na pravidelné tehotenské prehliadky, ste objednaná na prevenciu alebo riešite akútny či chronický gynekologický problém, viete, prečo ženský lekár robí práve tie vyšetrenia, ktoré robí?

Čo vyšetruje lekár na gynekologickom vyšetrení?

Foto: Shutterstock.com

Návšteva gynekológa nie je pre väčšinu žien niečo, na čo by sa tešili. Pobyt v jeho ambulancii skôr pretrpia. Ak však budete vedieť, čo presne sa v rámci vyšetrenia deje, možno vám to už nebude také nepríjemné.

Vyšetrenie pohmatom

Zväčša sa uskutočňuje na začiatku prehliadky a odborne sa mu hovorí bimanuálne palpačné vyšetrenie. „Gynekológ zasunie jeden či dva prsty jednej ruky do pošvy a druhú ruku má voľne položenú na bruchu ženy. Postupným prehmataním celého podbrušia sa medzi prstami vyšetrujúcich rúk vyšetrí maternica, vaječníky a okolie vnútorných pohlavných orgánov,“ popisujú vo svojej knihe Sprievodca tehotenstvom známi slovenskí gynekológovia a pôrodníci Vladimír Cupaník a Jozef Záhumenský. Lekár prstami skúma veľkosť, tvar i uloženie vyšetrovaných orgánov.

Veľmi dôležité pritom je, aby sa žena do ambulancie dostavila s vyprázdneným močovým mechúrom. Ideálne by mala toaletu navštíviť krátko pred vstupom do ordinácie. Niektorí lekári majú hygienické zariadenie priamo v jej priestoroch. „Naplnený močový mechúr bráni palpačnému alebo vaginálnemu sonografickému vyšetreniu,“ vysvetľujú odborníci. Ďalšou prekážkou môžu byť nadváha, nadmerné napínanie brušnej steny (treba sa preto maximálne uvoľniť) alebo akútne bolestivé stavy, ktoré vyšetrenie znemožnia.

Vyšetrenie zrkadlami

S pojmom zrkadlá sa v ordinácii gynekológa stretnete veľmi často, viete však, na čo slúžia? Zavádzajú sa do pošvy, rozširujú ju a používajú sa na vyšetrenie stien pošvy a krčka maternice. Umožňujú lekárovi prostým pohľadom zistiť možné zápaly či ďalšie zmeny.

Súčasne môže gynekológ urobiť aj vyšetrenie kolposkopom. „V pošvových zrkadlách sa kolposkopom vyšetrí krčok maternice. Kolposkop je vlastne mikroskop s dvoj- až 60-násobným zväčšením, pomocou ktorého sa vyšetrí povrch krčka maternice. Základom tohto vyšetrenia je podrobné sledovanie epitelu (výstelky) povrchu krčka maternice, kde možno nájsť zmeny, ktoré môžu vyústiť až do rakoviny,“ vysvetľujú autori užitočnej knihy, ktorá ženu sprevádza od snahy otehotnieť až po šestonedelie. Kolposkopom môže lekár vyšetriť aj steny pošvy.

Ultrazvukové vyšetrenie

Vyšetrenie ultrazvukom sa v posledných rokoch stalo štandardnou súčasťou návštevy u gynekológa. Dievčatá, ktoré sú ešte pannami, možno vyšetriť sondou cez brucho. Ide o takzvanú abdominálnu sondu. Na rozdiel od pohmatového vyšetrenia by však mladá pacientka mala mať naplnený močový mechúr, to kvôli prehľadnosti vyšetrovaných miest. Dospelé ženy sa už vyšetrujú vaginálnou sondou.

„Pri ultrazvukovom vyšetrení gynekológ pozrie maternicu, posúdi jej tvar, svalovinu a dutinu, kde prezrie jej výstelku (sliznicu). Potom zmeria dĺžku a šírku maternice a hrúbku jej sliznice,“ uvádzajú lekári.

Ak je to možné, ultrazvuk ďalej zobrazí vaječníky. Hodnotí sa tvar, veľkosť a stav folikulov, v ktorých sa tvoria vajíčka. „Niekedy sú však vaječníky tak prekryté črevnými kľučkami, že ich vyšetrujúci nemôžu nájsť. Tento stav naznačuje, že sú s najväčšou pravdepodobnosťou v poriadku, keďže nie sú zväčšené,“ komentujú odborníci.

Na záver vyšetrenia lekár skontroluje priestor medzi zadnou stenou maternice a hrubým črevom. Odborne sa mu hovorí konečníkovo-maternicová priehlbina. „Keďže ide o najnižšie uloženú časť brušnej dutiny, pri chorobných stavoch sa tam hromadí napríklad krv, hnis alebo iná tekutina,“ uzatvárajú Vladimír Cupaník a Jozef Záhumenský.

Vyšetrenie cez konečník
Robí sa najmä v detskej gynekológii, keď dievča prichádza najčastejšie pre bolesti v podbruší. Toto vyšetrenie nie je psychologicky príjemné a od lekára si vyžaduje citlivý prístup. Môže sa však k nemu pristúpiť aj v prípade dospelých pacientiek, ak je u nich podozrenie na nádorové ochorenie v oblasti malej panvy. Lekár zavedie prst pravej ruky (má na sebe rukavicu namazanú gélom) do konečníka a druhou rukou prehmatá oblasť panvy. Vyšetrenie väčšinou nie je bolestivé.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >