Čo do lekárničky na dovolenku? 11 najčastejších ťažkostí a tipy, ako ich zvládnuť

Patricia Poprocká, 9. júla 2019 o 09:00

Najlepším liekom je radostné nastavenie mysle, ale istota je istota... Lekárnička by medzi vecami nachystanými na dovolenku nemala chýbať. Čo do nej, aby nebola priveľká, a pritom dostatočne nápomocná v rôznych situáciách? A ako zvládnuť ľahšie ťažkosti bez liekov? Tu sú naše tipy.

Hurá na dovolenku. Všetci veríme, že sa nám nič zlé nestane, lekárničku pre každý prípad však treba.

Foto: shutterstock.com

V lekárničke by nemali chýbať prostriedky za zníženie teploty, zmiernenie bolesti, popáleniny, na uštipnutie, niečo proti alergii, pomoc pri zvracaní či hnačke. Nie na všetko ale treba osobitný liek, sú niektoré najmä prírodné prípravky, ktoré účinkujú pri viacerých ťažkostiach. Čo by teda v lekárničke nemalo chýbať a čím možno pri vybraných zdravotných problémoch lieky nahradiť?

Popáleniny, najmä od slnka

Prevenciou je natieranie. Každý má väčšinou svoj krém alebo olej, na aký je zvyknutý. Na trhu sú prípravky s chemickými UV filtrami, s prírodnými, parfémované či na detskú a citlivú pokožku bez nich. Ak nemáte svojho favorita, môžete vyskúšať bio kokosový olej/tuk. Chráni pokožku na úrovni ochranného filtra 10, a je extrémne vodostály. Ak ho máte na dovolenke, môže vám tiež poslúžiť na utíšenie pokožky, ktorá bola vystavená slnku. Ak to predsa len preženietie, prípadne sa zabudnete natrieť, na pokožku spálenú slnkom môžete použiť ľubovníkový olej. (Recept na výrobu TU.) Alebo roky osvedčený chemický výrobok, z ktorého majú zábavu najmä deti – biela pena Panthenol.

Horúčka

Aj keď je znižovanie horúčky rovnako účinné pobytom vo vlažnej vode alebo zábalmi, paralen by v lekárničke mal mať svoje miesto. Okrem znižovania teploty má aj mierne protizápalové a analgetické účinky. Na trhu sú rôzne lieky proti horúčke, pre deti formou sirupov alebo čípkov. Aby ste toho nemali veľa, obyčajné tabletky paralenu postačia. Dieťa na dovolenke chce byť čím skôr zdravé, v prípade potreby ho na prehltnutie tabletky určite presvedčíte. Pre prípad vysokých teplôt je dobré mať pribalených aj pár protišokových čípkov. Veľa netreba, pri vážnom stave musíte do nemocnice.

Bolesť

Spravidla zaberajú tie isté lieky ako proti horúčke. Nahradiť ich ale môžete bylinnými alebo éterickými olejmi. Vynikajúco funguje napríklad ľubovníkový. Ten možno využiť všestranne – potiera sa ním boľavá hlava, kĺb, sval, tiež popálenina, poštípané miesto.

Hnačka

Najlepšie je ju nedostať, ak už je, je nebezpečná, pretože človeku hrozí dehydratácia a strata živín. Mnohí dospelí si v rámci prevencie, ktorá je ale kontroverzná, každé ráno na dovolenke dajú trocha alkoholu. Tí, čo to praktizujú, tvrdia, že účinkuje. Pitie alkoholu je však nebezpečné, okrem iného zvlásť v horúčavách. Čo teda naozaj proti hnačke? Prevenciou môže byť udržanie správnej črevnej mikroflóry – pomocou probiotík, stravy, pitia pitnej vody. Ak už hnačka príde, bábätkám stačí materské mlieko, ktoré môže pomôcť aj starším deťom. Nie každé ho však má k dispozícii, takže staršie deti sa liekom asi nevyhnú. Aké? Určite probiotiká. Ako upozorňuje združenie Mamila, diéta s vylúčením tukov môže, naopak, hnačku predĺžiť. Malé dieťa by malo jesť zdravé jedlo, na aké má chuť.

Zvracanie

Príručky odporúčajú niečo pribaliť. Lieky proti zvracaniu sú však väčšinou len utlmujúce prostriedky, po ktorých sa chce človeku spať. Ak človek zvracia po požití nevhodnej potravy, je lepšie nechať zvracaniu voľný priebeh, nech sa organizmus zbaví škodlivín. Pozor na dehydratáciu a stratu živín, najmä ak človek zvracia často a veľa a už iba vlastné tráviace šťavy. Potom je potrebná infúzia alebo aspoň špeciálny minerálny roztok (kulíšek) na pitie. U malých detí je účinné dojčenie, najlepšie nedávať ich vôbec dolu z prsníka, nech sajú aj naprázdno, radí Mamila.

Alergie, štípance

Z prírodných prostriedkov pri ľahkých štípancoch pomáha aj miesto si jednoducho posliniť či potrieť materským mliekom, dobre účinkuje tiež spomínaný ľubovníkový olej (aj na poštípanie medúzou). Ak máte možnosť, nachystajte si v mrazničke aj ľad, prípadne niečo na ľadové obklady. Ak chcete, môžete si pribaliť aj špeciálny krém, nie je však nevyhnutný. Pri silnejších reakciách nastupujú lieky. Alergici zrejme dobre poznajú tie svoje, viaceré sú vhodné v primeraných dávkach aj pre deti. Ak idete do exotických krajín a trpíte alergiou, je dobré mať adrenalínové pero.

Zápcha

Dobré je ju riešiť bez liekov. Veľa tekutín, pohybu, ovocia, vlákniny, kyslomliečnych výrobkov... Určite to zvládnete.

Porezanie, poškrabanie, rozbité koleno

Ranu treba dezinfikovať. Čistá voda, vlastné sliny (v prípade drobných rán), alkohol v prípade tých väčších. Určite treba obväz a náplaste.

Zápal očí, uší

Tu asi pomôžu kvapky, možno stačia očné. Platí zásada – čo môže do oka, môže aj do ucha, navyše, mnohé sa dnes vyrábajú na obojstranné použitie. Pri problémoch s uchom odporúčajú znalci byliniek levanduľový olej.

Nádcha

Na dovolenke je nemilá, ale nič hrozné. Častá je napríklad pri mori, ktoré celkovo organizmus zbavuje nečistôt. A hoci býva silná, rýchlo aj prejde. More úžasne prečistí dutiny. Určite vám k nemu teda netreba drahý sprej s morskou vodou z lekárne v plastovej fľaštičke, konečne máte originál. Na zmiernenie nepríjemného pocitu si môžete potrieť dutiny éterickými olejmi.

Komáre, kliešte

Ak sa nechcete učiť stoickému prijímaniu nepríjemnej nevyhnutnosti v živote (ako napríklad pralesní Indiáni v prípade dotieravých moskytov), repelent je účinnou pomôckou proti hmyzu. Nemusíte na seba a deti striekať chemikálie neznámeho zloženia, vystačíte si aj vlastnou výrobou. Tipov na internete je veľa, TU sú niektoré z nich.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >