Ako predchádzať letným úrazom detí? Prilba zmenší riziko poranenia hlavy až o 85 percent

gb, 2. júla 2019 o 15:18

Deti si úraz najčastejšie spôsobia pádom, najohrozenejšou skupinou sú trinásť až pätnásťroční. Počas prázdnin sa riziko úrazov zvyšuje, Úrad verejného zdravotníctva prináša tipy, ako im možno predchádzať.

Na prilibu u detí nezabúdajte.

Foto: Shutterstock.com

Štatistiky potvrdzujú, že takmer polovica vážnych detských úrazov sa stáva v dome, v byte, alebo v ich okolí. ,,Počas prázdnin majú deti veľa voľného času na rozličné aktivity, často bývajú rozptýlené, nesústredené a na to, že by sa mohli zraniť, nemyslia. Rodičia by však riziko úrazov podceňovať nemali. Deti sa môžu zraniť v byte, na schodisku, v pivnici, v garáži, na dvore, v záhrade, ale napríklad i pri prácach na stavbe rodinného domu alebo chaty,“ hovorí docentka Jana Hamade, vedúca sekcie ochrany a podpory zdravia a špecializovaných činností Úradu verejného zdravotníctva.

Pripomína, že deti majú ťažisko tela výrazne nižšie ako dospelí, preto ľahšie strácajú rovnováhu a častejšie padajú. ,,Okrem pádov však môže úrazy spôsobiť aj oheň, rôzne predmety, napríklad nože, nástroje v domácnosti i na chate, horúce kvapaliny, nezaistené elektrické zásuvky a ďalšie. Príčiny detských úrazov úzko súvisia so stupňom fyzického a psychického vývoja, s úrovňou kognitívnych (rozumových) funkcií, ale tiež s tým, v akom prostredí je dieťa vychovávané, ako má zorganizovaný voľný čas, s kým a v akom kolektíve ho trávi,“ dodáva docentka Jana Hamade.

Nepodceňujte riziká doma ani vonku

Zodpovednosť za deti a ich bezpečnosť majú rodičia. ,,Dôležité je, aby dodržiavali dve základné zásady – aby možné riziká predvídali a nenechávali deti bez dozoru,“ zdôrazňuje Jana Hamade. ,,Deťom, primerane veku, majú vysvetliť, čo pre ne nie je vhodné, čomu sa majú vyhýbať a čo by im mohlo ublížiť. Deti sú vystavované rizikám každý deň a rodičia musia rátať s tým, že nedokážu byť stále sústredené a pozorné.“

Proti domácim úrazom:

1. Zabezpečte okná zábranou proti pádu, kontrolujte, či sú dobre zatvorené, nenechajte malé dieťa bez dozoru na balkóne, sklenené výplne dverí zabezpečte bezpečnostnou fóliou.
2. Na elektrické zásuvky dajte bezpečnostné chrániče.
3. Neprelievajte zdraviu škodlivé prípravky do fliaš od minerálok alebo iných nápojov.
4. Nedovoľte malému dieťaťu manipulovať s vreckom alebo s taškou z umelej hmoty, mohlo by si ju natiahnuť na hlavu.
5. Zásuvky s nožmi a príbormi dobre zabezpečte, aby ich malé dieťa nemohlo otvoriť.
6. Zabráňte tomu, aby sa dieťa dostalo k zápalkám, zapaľovačom, nožom, chemikáliám, horľavinám, liekom, zbraniam a iným predmetom, ktoré by ich mohli poraniť.
7. Zabráňte tomu, aby malo malé dieťa prístup k rebríku a k otvorom na strechách.

Proti úrazom vonku:

1. Nepreceňujte schopnosti dieťaťa, vyberajte preňho aktivity primerané veku.
2. Pri bicyklovaní dajte dieťaťu bezpečnostnú vestu a prilbu, pri korčuľovaní aj chrániče na zápästia, lakte a kolená. Ak je to možné, malo by športovať na miestach so slabou premávkou, ideálne na cyklistických chodníkoch.
3. Prilba redukuje riziko poranenia hlavy až o 85 %.
4. Pri plávaní, hrách vo vode a s vodnými atrakciami dieťa nenechávajte bez dozoru dospelého, rovnako aj na trampolínach a nafukovacích atrakciách – hradoch, preliezačkách, kĺzačkách.
5. Dohliadnite na to, aby sa najmä s loptou nehralo blízko vodnej plochy a cesty, dieťa nevie dobre odhadnúť rýchlosť a blízkosť auta a zhodnotiť dopravnú situáciu.







Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >