Dovolenka v cudzine má zdravotné riziká. Ako sa im vyhnete?

gb, 1. júla 2019 o 16:42

Počas rozhodovania o vhodnej dovolenke v zahraničí je dôležité prihliadať aj na potreby a vek detí.

Dovolenka v zahraničí môže byť aj rizikom.

Foto: Shutterstock.com

Úrad verejného zdravotníctva pred plánovanou cestou do zahraničia odporúča navštíviť praktického lekára, a to nielen v prípade detí, ale aj dospelých. „Oboznámte ho o účele cesty, trvaní predpokladaného pobytu, type ubytovania a spôsobe stravovania, vhodné je overiť si očkovací status proti tetanu. Výber destinácie konzultujte s doktorom v prípade chronických ochorení so špeciálnou liečbou alebo diétou. Ošetrujúci lekár vám vzhľadom na charakter dovolenkovej destinácie poskytne informácie o povinných alebo odporúčaných očkovaniach, prevencii niektorých ochorení, odporúčaných liekoch na samoliečbu v priebehu cesty, dôsledkoch cesty na zdravotný stav aj o obmedzení rizík ochorení v zahraničí," uvádza Úrad verejného zdravotníctva.

Ak je to potrebné, ošetrujúci lekár odošle cestujúceho na niektoré z centier pre cudzokrajné choroby v Slovenskej republike, ktoré sú zároveň oprávnené vydať potvrdenie o očkovaní do medzinárodného očkovacieho preukazu. Centrá pre cudzokrajné choroby poskytujú okrem informácií o epidemiologickej situácii v cieľovej destinácií, očkovaní a samotného očkovania aj komplexné služby pred vycestovaním.

Zoznam centier pre cudzokrajné choroby nájdete na tomto odkaze.

Pri cestovaní s deťmi dodržujte tieto pravidlá

Deťom do dvoch rokov veku lekári neodporúčajú cestovať do exotických krajín predovšetkým pre riziko nákazy infekčnými ochoreniami. Hrozbou pre zdravie môže byť aj kontakt s exotickými mikroorganizmami, jedovatými živočíchmi či parazitmi. S malými deťmi dajte radšej prednosť menej náročným krajinám s časovo prijateľnými trasami a ubytovaniu v hoteloch na dobrej úrovni.

Pre deti mladšie ako dva roky nie je vhodná časovo náročná cesta lietadlom z dôvodu ešte krehkej detskej imunity. Pri starších deťoch by už nemali byť cestovné obmedzenia, odporúča sa však cestovať so zaočkovaným dieťaťom vzhľadom na vek podľa očkovacieho kalendára. V prípade ciest do exotických krajín by dieťa malo byť zaočkované aj proti ochoreniam, proti ktorým existuje odporúčané očkovanie.

Rizikom sú v zahraničí osýpky

Osýpky sa vlaňajší i tento rok vyskytli v početnejšom množstve aj v obľúbených európskych dovolenkových destináciách ako Taliansko, Francúzsko, Bulharsko, Grécko. Každá osoba, cestujúca do oblasti postihnutej osýpkami, ktorá nie je kompletne očkovaná dvoma dávkami vakcíny proti osýpkam, je v riziku, že pri kontakte s chorým na osýpky ochorie. Očkovací status proti osýpkam si možno preveriť u všeobecného lekára v zdravotnej dokumentácii.

Medzi cestovateľmi je najčastejším rizikom hnačka a úpal. „Aby ste sa vyhli možným problémom a po cestovateľskej lekárničke siahali čo najmenej, dodržiavajte prísnu osobnú hygienu zameranú na čistotu rúk. Rovnako dbajte na hygienu potravín a vody. Odporúčame vyvarovať sa nezvyčajným jedlám, konzumujte iba dôkladne tepelne spracovanú stravu a nejedzte neumytú surovú zeleninu, majonézy, vajíčka či studené misy. Siahnite po ovocí, ktoré sa dá ošúpať alebo je dôkladne umyté zdravotne bezpečnou vodou. Pite nápoje, vrátane vody a mlieka, len v originálnom balení - aj na prípravu kávy a čaju i na umývanie zubov používajte vodu zo spotrebiteľského balenia," radí Úrad verejného zdravotníctva.

Vyhnite sa úpalu chránením hlavy pomocou klobúkov a čiapok a dbajte na dostatočný pitný režim. Počas horúčav sa nepohybujte vonku medzi 11. a 15. hodinou. Používajte opaľovacie prípravky podľa citlivosti pokožky, u detí siahnite po prípravkoch s vysokým ochranným faktorom. Deti mladšie ako jeden rok by sa vôbec nemali vystavovať priamemu slnečnému žiareniu.

Ďalšie dôležité preventívne opatrenia

– nenavštevujte uzavreté a preplnené miestnosti a zamedzte úzkemu kontaktu s chorým
– vyhýbajte sa chodeniu naboso vo vlhkom teplom prostredí, prípadne používajte preventívne protiplesňové prípravky (prevencia plesňových kožných ochorení)
– nekúpte sa v mori blízko vyústenia kanalizácii hotelov, rovnako sa nekúpte a nerybárčite v neznámych vodách
– v oblastiach so zvýšeným výskytom komárov sa vybavte repelentami a vhodným oblečením (dlhé rukávy, dlhé nohavice) a používajte neporušené moskytiéry
– chráňte sa styku s neznámymi a voľne pohybujúcimi sa zvieratami podozrivými z besnoty
– ak nie ste trénovaní, vyhýbajte sa extrémnym športom (horolezectvo, potápanie)

Niektoré ochorenia sa môžu prejaviť počas cesty alebo ihneď po návrate. V prípade ochorenia sa treba hneď po návrate skontaktovať s ošetrujúcim lekárom. Pri akýchkoľvek zdravotných ťažkostiach treba lekára informovať o ceste a pobyte v cudzine aj napriek tomu, že od návratu uplynul dlhší čas.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >