Zázračný liek, ktorý máme v ústach. Sliny chránia zuby, sliznicu, dokážu aj zmierniť bolesť

Patricia Poprocká, 7. júna 2019 o 06:01

„Ááááu, bolí!“ Prostá a praktická rada starých mám „Rýchlo si pocmúľaj!“ nie je len rýchlou psychologickou úľavou. Ľudské sliny sú svojím zložením naozaj výnimočné a pri drobných popáleninách či poraneniach účinkujú ako lieky.

Cmúľanie drobného poranenia pomáha, zvlášť ak človek práve nemá nič iné poruke.

Foto: shutterstock.com

Sliny toho dokážu veľa. Majú antibakteriálne, antivirálne účinky, pôsobia dokonca proti plesniam či tlmia bolesť. Ich zloženie pomáha aj pri trávení, prehĺtaní a zmeny v ich zložení upozorňujú na zdravotné problémy.

Ak vidíme zviera vylizovať si rany, nie je to náhoda. Zvieratá to robia pudovo, sliny im však pomáhajú ranu vydezinfikovať, zmierniť bolesť, aj liečiť. Ak sa teda aj dieťa niekde škrabne alebo mierne poreže, a vy nemáte nič poruke, sliny sú jednoduchou a dobrou náplasťou.

„Sliny sú prírodným dezinfekčným prostriedkom, ktorý podporuje hojenie rán,“ konštatuje profesor Marián Bátovský, gastroenterológ Via Clinic. Aj preto sa podľa neho rany v ústach zaceľujú rýchlejšie než na koži. Neznamená to však, že sliny vyliečia každé poranenie, akurát môžu byť pri tých menších a v prípade núdze nápomocné.

Účinné sú aj pri miernych popáleninách, kedy cmúľanie postihnutého miesta dokáže ranu schladiť a uľaviť bolesti. „V tomto prípade sa kombinuje endorfínový a dezinfekčný účinok slín. Avšak platí to naozaj iba pre drobné popáleniny,“ zdôrazňuje lekár.

Sliny obsahujú aj endorfíny, čiže telesný opioid. „Ide o skupinu liečiv s účinkom podobným morfínu. Lekári ich predpisujú predovšetkým na bolesť,“ vysvetľuje Marián Bátovský princíp, na základe ktorého oslinenie drobného poranenia zmierňuje pocit bolesti.

S čistením zubov po jedle počkajte pol hodiny

Človek denne vyprodukuje pol litra až jeden a pol litra slín, podľa toho, koľko čoho zje a vypije. Tvorba slín závisí do hydratácie organizmu, čím menej tekutín, tým menej aj slín. „Sliny obsahujú deväťdesiatdeväť percent vody, ďalej tiež bielkoviny, ióny, takzvané sekrečné imunoglobulíny ako aj ďalšie imunokompetentné substancie a niektoré fermenty. Anorganické látky sa vyskytujú v slinách vo forme rozličných solí, najmä vápenatých, sodných, draselných a fosforečných,“ vysvetľuje profesor Bátovský.

V ústach sliny udržujú neutrálne prostredie (slaboalkalické pH 7-8), chránia zubnú sklovinu a vďaka obsahu iónov sa podieľajú na mineralizácii zubov. „Čistenie zubov hneď po jedle sa neodporúča. Treba počkať aspoň pol hodiny, inak sa čistením zubov odstráni časť ochrannej vrstvy,“ pripomína doktor.

Ako spresňuje, hlien totiž chráni povrch skloviny pred pôsobením kyselín zo zvyškov potravy a nápojov v ústach.

Nezastupiteľné pri trávení

Sliny pomáhajú aj pri prehĺtaní a trávení, úlohu zohrávajú tiež pri vnímaní chutí, pričom súčasne chránia chuťové receptory.

Marián Bátovský vysvetľuje, že sliny obsahujú hlienovú látku mucín, vďaka ktorej možno potravu ľahšie požuť a následne prehltnúť. Vďaka enzýmu ptyalín zasa uľahčujú trávenie. Lipáza, uvoľňujúca sa zo slinných žliaz pod jazykom, trávi tuky. „Trávenie sa tak vlastne začína už v ústach. Slinný lyzozým ničí baktérie a má dezinfekčnú funkciu,“ opisuje doktor.

Ako však pripomína, majú podiel aj na vyváraní zubného kameňa, ktorý býva jednou z príčin zápalov ďasien a zubného kazu. „Uvoľňovaním kysličníka uhličitého zo slín sa soli rozpustné vo vode stávajú nerozpustnými a so zvyškami potravín, epitéliami a baktériami sa zrážajú na zuboch, kde tvoria zubný kameň,“ vysvetľuje.

Sliny a choroby

Zmeny v skladbe slín môžu upozorniť na zdravotné problémy.

Sucho v ústach a málo slín
  • môže byť spôsobené liekmi, napríklad antidepresívami, atropínmi alebo rádioterapiou

  • môže byť dôsledkom zriedkavého autoimunitného zápal slinných žliaz (súčasť Sjögrenovho syndrómu)

  • sucho v ústach nastáva aj pri dýchaní ústami namiesto nosom

  • ranné sucho v ústach môže poukazovať na spánkovú apnoe


  • Zvýšené množstvo slín
  • časté u tehotných žien ako následok hormonálnych zmien alebo ako vedľajší príznak opakovanej nevoľností s pocitom na zvracanie

  • nezvyčajne lepivé a biele sliny môžu byť príznakom ústnej infekcie. Candida albicans je druh kvasinky, ktorá spôsobuje ústne a genitálne hubové infekcie, najmä u diabetikov

  • nepríjemný pocit horkosti alebo nadmernej kyslosti v ústach zvyčajne poukazuje na refluxnú chorobu pažeráka, ktorá sa prejavuje pálením záhy v dôsledku spätného presunu žalúdočných štiav zo žalúdka do dolnej časti pažeráka


  • (Zdroj: prof. Marián Bátovský, Via Clinic)





    Pridajte komentár

    táto funkcia je len pre prihlásených

    Prihláste sa



    Zdravie - ďalšie články

    Ďalšie články v rubrike >