Budúce mamičky, chráňte sa! COVID-19 môže vážne skomplikovať tehotenstvo, ukázala štúdia

Patricia Poprocká, 28. apríla 2021 o 04:58

Čím výraznejšie príznaky ochorenia, tým väčšie riziká pre matku i bábätko. To sú zistenia štúdie, ktorá porovnávala ukazovatele zdravia u tehotných žien s ochorením COVID-19 a u tehotných žien bez ochorenia.

Najlepšie je neochorieť, odborníci vyzývajú tehotné ženy na opatrnosť.

Foto: Shutterstock.com

Podľa štúdie publikovanej v JAMA Pediatrics, na ktorú upozornilo združenie Ženské kruhy, budúce mamičky s ochorením COVID-19 mali vyššiu pravdepodobnosť komplikácií v tehotenstve. Napríklad pre-eklampsiu, vysoký tlak, i ďalšie vážne komplikácie, ktoré si vyžadujú vyvolať pôrod pred termínom. Po pôrode si ich stav tiež vo väčšej miere vyžadoval špecializovanú zdravotnú starostlivosť. „Špecializovanú starostlivosť a závažné komplikácie sa prejavovali viac u žien, ktoré mali symptomatický priebeh ochorenia COVID-19,“ tlmočí závery štúdie združenie Ženské kruhy.

Aj v tomto prípade však platí, že prirodzený pôrod je pre bábätká lepší než cisársky rez. „Novorodenci matiek s ochorením COVID-19 mali oproti novorodencom matiek, ktoré nemali ochorenie COVID-19, zvýšené riziko nákazy týmto ochorením v prípade, ak sa narodili cisárskym rezom,“ uvádzajú Ženské kruhy ďalší poznatok vedcov. Už dlho je známe, že deti, ktoré prišli na svet vaginálne, sú na tom z hľadiska imunity lepšie než narodené sekciou.

Čo však môže novorodencom pomôcť, je dojčenie. Preto je žiaduce, aby aj bábätká pozitívnych matiek neboli separované, naopak, aby sa podporilo dojčenie. Apeluje na to Svetová zdravotnícka organizácia i ďalšie združenia.

Vedci potvrdili, že materské mlieko dokáže neutralizovať koronavírus a dieťaťu dodáva cenné protilátky i ďalšie výživné látky. Nič na tom nemení ani fakt, že materské mlieko obsahuje v počiatočných štádiách ochorenia koronavírus. „To, že je možné koronavírus dokázať v materskom mlieku, je predvídateľné a logické. V čase, keď sa začína ochorenie (a človek ešte väčšinou netuší, že bude chorý), sa vírus nachádza v krvi a tým pádom aj v materskom mlieku. Kým si žena začne uvedomovať, že je chorá, vírus sa už v materskom mlieku nenachádza a v materskom mlieku sú od začiatku protilátky proti nemu,“ vysvetľuje MUDr. Lucia Kantorová, predsedníčka občianskeho združenia MAMILA. Dojčenie je teda jednoznačne pre bábätká dôležité, nedojčením a „preventívnou separáciou“ prichádzajú o životne dôležité ochranné a liečivé látky.

Tehotné ženy možno teda aj podľa štúdie z JAMA Pediatrics zaradiť medzi rizikovú skupinu. „Miera materskej úmrtnosti bola v skupine žien s ochorením COVID-19 22-násobne vyššia ako v skupine žien bez ochorenia,“ konštatuje sa v nej.

Východiskom, ako zmierniť riziká, je podľa viacerých odborných spoločností vrátane Svetovej zdravotníckej organizácie očkovanie proti COVID-19 a samozrejme opatrnosť, aby sa zbytočne nevystavovali riziku nákazy.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >