Nechajte novorodencov pri matkách. Separácia môže byť pre predčasniatka smrteľná, varuje WHO

pt, 17. marca 2021 o 04:13

Tak, ako pri vakcínach prevyšujú prínosy očkovania jeho riziká, platí to aj pri fyzickom kontakte novorodencov a matkami, pozitívne testovanými na koronavírus. Zvlášť pri predčasne narodených bábätkách, kde separácia môže mať smrteľné následky, na čo upozorňuje Svetová zdravotnícka organizácia.

Pre predčasne narodené dieťa je blízkosť matky často životne dôležitá.

Foto: shutterstock.com

Nie je nič nezvyčajné, že matkám, ktorým vyšiel pozitívny test na koronavírus, bábätká po pôrode odoberajú, „aby sa nenakazili“. Deje sa tak napriek odporúčaniam domácich i svetových odborníkov a proti vôli matiek, ktoré sú často len bezmocné a zúfalé. Aj na ahojmama.sk sme priniesli viaceré príbehy žien, ktoré stratili prvé dni či týždne so svojím dieťaťom, pretože nemocnica im bránila v kontakte.

Ešte horšia je situácia pri predčasne narodených deťoch, kde rodičia nevidia svoje bábätká dlhé týždne či mesiace. Predčasne narodené deti sú veľmi krehké, neraz trpia aj zdravotnými problémami a nemocnice sa ich logicky snažia čo najviac chrániť pred ďalšími možnými nákazami. Na druhej strane je však práve fyzický kontakt s matkou a jej mlieko tým, čo tieto bábätká potrebujú k prežitiu prinajlepšom rovnako ako lekársku starostlivosť.

Liečivé účinky fyzického kontaktu medzi rodičmi a ich predčasne narodeným bábätkom ďaleko prevyšujú riziko nákazy koronavírusom, zdôrazňuje Svetová zdravotnícka organizácia. Prepočítala, že riziko smrti v dôsledku obmedzeného kontaktu je o 65 percent vyššie než riziko, že dieťa sa prostredníctvom kontaktu s matkou smrteľne nakazí koronavírusom.

WHO aj počas pandémie apeluje na nemocnice, aby pokračovali v takzvanom klokankovaní predčasniatok, čiže v priložení bábätka na hruď matke alebo otcovi koža na kožu na čo najviac hodín denne. Odporúča aj dojčenie, materské mlieko totiž obsahuje jedinečné množstvo výživných látok, ktoré organizmus dokáže ľahko prijať a spracovať.

Odporúčania sú jedna vec, realita druhá. Žiaľ, nie je to len prípad Slovenska, medzinárodný prieskum medzi zdravotnými sestrami a lekármi ukázal, že dve tretiny z 1120 opýtaných oddeľujú matku od dieťaťa, ak je matka pozitívne testovaná alebo je jej stav nejasný.

Veľa závisí od nemocnice a personálu v nej. Aj niektoré naše zariadenia umožnia pozitívnej matke na koronavírus byť na izbe s dieťaťom, hoci za cenu absurdných odporúčaní – napríklad bábätko mať v postieľke dva metre od seba, dôkladne umývať prsníky či obmedzovať fyzický kontakt s bábätkom.

Naopak, svetlým príkladom je nemocnica v Havířove, kde tamojší primár detského oddelenia Hyněk Canibal volí ústretovosť k rodičom. Kontakt koža na kožu je tam samozrejmosťou, rodičom umožnili dokonca aj pobyt na Jednotke intenzívnej starostlivosti. „Nie je to žiadny problém, raz sme dokonca dali mamičke na JIS-ku posteľ, aby tam nemusela sedieť. Máme problém s priestorom, používame boxový systém a boxy sú celkom veľké, k jednej tam už druhá posteľ nevlezie. Pre rodičov máme pripravené stoličky, ale teraz budeme kupovať i polohovacie kreslá, kde sa predsa len lepšie vyspia,“ povedal pred pár mesiacmi v rozhovore pre ahojmama.sk. „Rodič u nás vždy môže zostať s dieťaťom,“ dodal.

Materské mlieko a koronavírus
Materské mlieko dokáže neutralizovať koronavírus, dokázala nedávno jedna vedecká štúdia. Nepreukázalo sa, že by sa materským mliekom vírus prenášal. Naopak. 62 percent vzoriek materského mlieka ho bolo schopných v podmienkach in vitro neutralizovať. „Materské mlieko žien s covidom až v 76 percentách obsahovalo špecifické protilátky typu IgA a až v 80 percentách špecifické protilátky IgG,“ približuje združenie profesionálnych laktačných poradkýň MAMILA výsledky štúdie na svojej stránke.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tehotenstvo a pôrod - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >